Maandag 26 juni aanstaande neemt de raad van de gemeente Zuidhorn een beslissing over het voorstel Koers duurzame energie in Middag-Humsterland. Dit voorstel is een gevolg van het raadsdebat, dat afgelopen januari plaatsvond over kleinschalige windturbines in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Het college kreeg toen de opdracht met alle betrokken partijen in het gebied te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de landschappelijke kwaliteit te behouden zonder de gevestigde ondernemers de kansen te ontnemen hun bedrijf te verduurzamen.
Annemieke Grimbergen uit Niehove zocht alternatieven voor de 100 tot 160 windmolens die het college van Zuidhorn wil toestaan in het prachtige Middag-Humsterland. Ze vond een oplossing om de landschappelijke waarde van Middag-Humsterland niet verder aan te tasten. De nokmolen RidgeBlade; een kleine windturbine op het dak en/of een collectieve 40 meter molen. Deze levert energie op voor 600 huishoudens.“ Nu is het zaak om de inwoners en gemeente te enthousiast te maken voor de plannen” mailt Annemieke.
Volgens de gegevens van de fabrikant zijn de opbrengsten van een combi zon/nokmolen voor agrarische daken vergelijkbaar met een EAZ molen, en de prijs ook. De consumentenversie is nog wat duurder dan zonnepanelen, en levert in de voorbeeldberekening genoeg stroom voor een huishouden. De nokmolen kan voor agrarische bedrijven ook ‘achter de meter’, dit is aantrekkelijk voor bedrijven. We zouden deze graag naar Nederland halen voor een pilot.
Ook wil Annemieke graag onderzoeken of er belangstelling is en mogelijkheden zijn voor een collectieve 40 meter molen. Deze levert energie op voor 600 huishoudens, en kost per kWh de helft. “We willen graag een ‘sociaal collectief’ ontwikkelen, waarbij burgers van Grijpskerk, Zuidhorn, Aduard en Middag-Humsterland zowel winddelen kunnen kopen, als groene stroom kunnen afnemen zonder investering (voor de smalle beurs), waarbij lokale burgers en bedrijven investeren. Ook (agrarische) bedrijven kunnen meedoen tot max 200.000 kWh. De stroom is goedkoper dan grijze stroom als de gemeente de locatie kan faciliteren. Een dergelijke molen staat tussen Warfhuizen en Roode Haan. 5 molens staan gelijk aan 300 EAZ molens en leveren 1/3 van de elektra van de 19.000 inwoners van de hele gemeente Zuidhorn”. Aldus Annemieke.
Inspraakavond
Op maandag 19 juni 20.15 uur is in het gemeentehuis een openbare inspraakavond over dit onderwerp. Inwoners uit het gebied (Ezinge, Feerwerd, Aduarderzijl, Garnwerd, Saaksum, Niehove, Oldehove en Den Ham) en betrokken organisaties krijgen dan de gelegenheid hun mening te geven over dit onderwerp en kunnen vervolgens hierover met de raad in gesprek gaan. Tot 19 juni kunnen belangstellenden zich bij de griffier van de gemeente Zuidhorn aanmelden om in te spreken via griffie@zuidhorn.nl of telefoonnummer (0594) 508781.
Raadsvergadering
De raad vergadert op 26 juni over dit thema. Het voorstel Duurzaam Middag-Humsterland is te vinden op http://www.zuidhorn.nl/raadsvergaderingen bij de stukken van de raadsvergadering van 26 juni 2017.