Om de positie van kwetsbare jongeren in de gemeente te versterken, start gemeente Westerkwartier een tweejarige pilot voor het initiatief ‘Kamers met Aandacht’. Stichting Kamers met Aandacht is een non-profitorganisatie die al in verschillende regio’s in Nederland kwetsbare jongeren op weg helpt naar zelfstandigheid. Kamers met Aandacht richt zich op jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar die niet (meer) thuis kunnen wonen en daardoor dakloos dreigen te worden. Een kamer met aandacht combineert betaalbaar wonen, informele steun en (lichte) ambulante begeleiding. Hiermee overbruggen we de stap naar volledige zelfstandigheid zodat de jongeren een goede start naar hun volwassen leven krijgen.
Kamers met Aandacht koppelt kwetsbare jongeren aan inwoners die een kamer over hebben
Iedereen kan een ‘Kamer met Aandacht’ aanbieden, zowel woningeigenaren als inwoners met een huurwoning. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar. Hierbij is de voorwaarde dat de kamer minimaal één jaar en maximaal twee jaar aan de jongere wordt verhuurd. De huurprijs mag niet hoger zijn dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.
Zorgvuldige match
De verhuurders en jongeren worden door de stichting Kamers met Aandacht zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. Voor zowel de verhuurder als voor de jongere geldt dat zij worden begeleid door professionals om ervoor te zorgen dat de jongeren de aandacht en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.
Wethouder Bert Nederveen benadrukt het belang van deze pilot: “We signaleren een probleem voor jongeren die 18 jaar worden; uitstromen uit een (jeugd)zorginstelling maar nog niet zelfstandig kunnen wonen. ‘Kamers met Aandacht’ biedt hen de kans om in een vertrouwde omgeving de eerste stappen te zetten richting zelfstandigheid. Met dit initiatief hopen we deze jongeren een veilige plek en persoonlijke begeleiding te bieden, zodat zij met vertrouwen hun toekomst kunnen opbouwen.”
Meer informatie
De pilot duurt twee jaar en wordt geëvalueerd om te bepalen of en hoe het project in de toekomst verder uitgebreid kan worden. Inwoners die een kamer vrij hebben of andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op http://www.kamersmetaandacht.nl of contact opnemen met info@kamersmetaandacht.nl. Voor inwoners met een huurwoning via woningcorporatie Wold & Waard is het goed om te weten dat de woningcorporatie positief tegenover het initiatief staat. Huurders die een ruimte beschikbaar willen stellen kunnen het gesprek aangaan met Wold & Waard over de mogelijkheden alvorens ze zich aanmelden bij Kamers met Aandacht.