Op 7 april 2018 vond in aanwezigheid van vele genodigden, de plechtige opening plaats van de tentoonstelling ‘Van graanschuur tot tichelwerk’, over de voorwerken van het klooster van Aduard. Professor Hans Mol, expert op het gebied van de kloostergeschiedenis, verzorgde de openingslezing ‘Kloosters en uithoven in middeleeuws Frisia’. De heer Henk Bakker, wethouder Cultuur van de gemeente Zuidhorn, ontving het eerste exemplaar van het expositieboekje uit handen van de auteur. Het gezelschap had de primeur van de speciaal geproduceerde expositiefilm. De opening in de Abdijkerk werd in feestelijke sfeer afgesloten.
Het klooster van Aduard had een grondbezit van 6.000 ha. Hierop werden boerderijen gevestigd die voorwerken werden genoemd. De tentoonstelling en een film geven een beeld van het leven en werken op deze voorwerken. Een bijzonderheid is de expositie van werken van hedendaagse kunstenaars van de Groninger kunstkring De Ploeg, geïnspireerd door het werk De Steentil van Johan Dijkstra.
De bewoners van de voorwerken waren lekenbroeders die de grond bewerkten en het vee verzorgden. Er waren ook voorwerken waar turf werd gegraven en stenen werden geproduceerd. Overproductie leidde ertoe dat producten moesten worden verkocht. Het stadshuis aan de Munnikeholm in Groningen werd daardoor een belangrijk handelscentrum voor het klooster.
Bij de tentoonstelling is een boekje verschenen dat extra informatie geeft over de voorwerken van het klooster van Aduard.
Met de tentoonstelling, de film en het boekje wil het kloostermuseum meer bekendheid geven aan de voorwerken, die hebben bijgedragen aan de rijkdom van het klooster, maar zeker ook aan de ontwikkeling van de landbouw in onze regio.
Nog steeds zijn sporen in het landschap te vinden die wijzen op het bestaan van deze voormalige voorwerken; een voorbeeld hiervan zijn de namen Aduarder Voorwerk en Fransumer Voorwerk.
Foto’s Riet Michel