De verbouwing heeft tot doel om het dorpshuis beter toegankelijk te maken, ook voor mindervaliden, de flexibiliteit en gebruiksmogelijkheden van het gebouw te vergroten, de energieprestaties van het gebouw te verbeteren en daarmee deze belangrijke voorziening voor bewoners en bezoekers van Niehove weer toekomstbestendig te maken. In totaal zijn de kosten van de verbouwing begroot op een kleine tweehonderdduizend euro. Volgens plan kan het café-restaurant in maart 2018 weer opengaan. De verbouwing van de bovenzaal zal volgens plan in mei 2018 zijn afgerond. Timmerbedijf Henk Cruiming uit Niehove gaat de werkzaamheden uitvoeren, in samenwerking met vrijwilligers uit het dorp.
De financiering van het plan
De Vereniging Dorpshuis Niehove kan een deel van de kosten met eigen middelen en zelfwerkzaamheid financieren maar is daarnaast aangewezen op financiële steun van overheden en diverse fondsen. In 2017 zijn deze partijen benaderd met een verzoek om steun. Uiteindelijk hebben bijdragen van de Gemeente Zuidhorn, het Oranje Fonds, VSB-fonds, J.B. Scholtens & H.S. Kammingafonds, Provincie Groningen (Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid – kleinschalige bewonersinitiatieven), Gebiedscoöperatie Westerkwartier (Loket Leve(n)de Dorpen) en het Rabobank Coöperatiefonds het verbouwingsplan mogelijk gemaakt. De gemeente Zuidhorn heeft in het kader van de Koploperaanpak voor het toekomstbestendig maken van dorpshuizen een bijdrage toegekend voor verbetering van de warmte-isolatie in het 18e-eeuwse pand. Alleen het verzoek om een bijdrage uit het Leefbaarheid- en duurzaamheidsprogramma van de NAM is afgewezen met als reden dat ‘Niehove buiten het aardbevingsgebied ligt’. Door deze afwijzing moet de Vereniging Dorpshuis Niehove toch een lening aangaan om de duurzaamheidsmaatregelen te kunnen financieren. Met unanieme instemming van een extra Algemene Ledenvergadering heeft het bestuur hiervoor een aanvraag ingediend bij het Revolverend Fonds van Provincie Groningen.
Plan van en voor de dorpsbewoners
In 2015 zijn de zogenaamde ‘plannenmannen’ in opdracht van het bestuur begonnen met het inventariseren van wensen en ideeën voor de toekomst van het dorpshuis. Deze input vanuit de dorpsgemeenschap is in samenwerking met architectenbureau DAAD uit Beilen geconcretiseerd in een verbouwplan voor het monumentale dorpshuis. Vervolgens is dit conceptplan in 2016 intensief besproken met alle dorpsbewoners waarbij diverse alternatieven zijn voorgesteld en overwogen. Eind 2016 heeft dit geresulteerd in een definitief plan dat in de Algemene Ledenvergadering de steun kreeg van een ruime meerderheid. In 2017 zijn vervolgens nog een aantal rondetafelgesprekken georganiseerd om samen na te denken over de gewenste sfeer en inrichting van het gebouw en om de dorpsbewoners warm te maken voor de diverse vrijwilligerswerkzaamheden rond het verbouwingsproject (opruimen, slopen, schilderen en schoonmaken).
Westerkwartier