Een betrokken inwoner bracht het zwerfafval onder de aandacht op de route tussen RSG De Borgen en de Jumbo in Leek. De zogenaamde snoeproute. In samenwerking met het NDCE, IVN en de gemeente is gekeken naar een oplossingen. Leerlingen spelen hierbij een grote rol.
Project leerlingen RSG De Borgen
Leerlingen van RSG De Borgen zijn vervolgens onder begeleiding van het NDCE/IVN aan de slag gegaan met een bijzonder project: zij ontwierpen producten van zwerfafval om zwerfafval tegen te gaan. Deze producten vormen het hart van een creatieve bewustwordingscampagne over het thema zwerfafval.
Presentaties
De leerlingen presenteerden de resultaten afgelopen maandag in het gemeentehuis te Zuidhorn. De presentaties werden beoordeeld door een jury, waar wethouder Bé Schollema onderdeel van is. De jury en overige aanwezigen kregen posters, filmpjes, commercials, mascottes en slagzinnen te zien en te horen.
Opvallend was de doordachte aanpak van het project door de leerlingen; er werd gebrainstormd, onderzocht, getest en nog eens getest als het eerste resultaat tegenviel en er kwam uiteindelijk bij alle teams een oplossing. Het probleem werd over het algemeen positief benaderd.
De A3000, ( van Fleur, Maud en Yenthe ) een motiverende prullenbak werd boven de andere oplossing verkozen door de jury. De A3000 zei niet alleen “Dankjewel” als je er iets in gooit, het team had ook bedrijven als sponsoren gevonden.
Ook het Duurzame Dambord ( Ruben, Bjorn, Linde en Ivar ) met bijpassende plastic damstenen, De Wereldbol ( Danielle, Chloe en Emily ) als symbool en een Wasbeer als mascotte ( Mees, Elin, Noa en Candance) van de andere teams werden gewaardeerd
Wethouder Bé Schollema: “Een schoon Westerkwartier willen we allemaal. Het is fijn dat het onderwijs zich ook hierop richt naast alle betrokken vrijwilligers”.
Coördinator Brand Petersen van het vak O&O ( Onderzoeken en Ontwerpen ) mag zeer tevreden zijn met de oplossingen die leerlingen van RSG De Borgen in Leek hebben bedacht
Voorkomen zwerfafval
De gemeente Westerkwartier zet zich actief in om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. Naast het plaatsen van afvalbakken, slimme afvalbakken en de inzet van afvalcoaches, spelen ook inwoners een belangrijke rol. Meer dan 200 vrijwilligers helpen mee om hun leefomgeving schoon te houden.