“Hoe gaat dat straks in de nieuwe gemeente Westerkwartier?” In de aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding vroegen organiserende comités in het Westerkwartier zich af hoe de plechtigheden en feestelijkheden in de toekomst georganiseerd worden. In het hele gebied worden jaarlijks tal van activiteiten rond deze dagen georganiseerd, soms door stichtingen, dan weer door werkgroepen, sommige met steun van een gemeente, anderen gedragen door een dorpsvereniging. Soms met een redelijke subsidie, of een bijdrage in natura, maar ook wel eens helemaal niks.
In het voorjaar staken die comités op een initiatief vanuit Marum de koppen bij elkaar om te inventariseren hoe een en ander nu geregeld is en wat wordt verwacht van de toekomstige gemeente. Er kan dan niet meer bij elke plechtigheid een burgemeester of wethouder aanwezig zijn, want van burgemeesters zijn er dan geen 4 meer maar 1 en ook het aantal wethouders over het hele gebied krimpt aanzienlijk. De gezamenlijke comités hebben hun inventarisatie en wensen op papier gezet. Uitgangspunt daarbij is, dat alle dorpen c.q. comités in de toekomst een gelijkwaardige behandeling krijgen.
Enige tijd geleden hebben initiatiefnemers en vertegenwoordigers dit gezamenlijke document aangeboden aan de Stuurgroep herindeling Westerkwartier, met het verzoek bij de vorming van de nieuwe gemeente rekening te houden met deze gezamenlijke wensen.
De Stuurgroep is erg blij met dit initiatief en hoopt dat meer belangengroepen en organisaties zich met hun wensen, verwachte mogelijke problemen en voorgestelde oplossingen gezamenlijk richten tot de te vormen gemeente, zodat tijdig kan worden ingespeeld op de nieuwe situatie. De onderwerpen kunnen op een zeer breed terrein liggen: recreatie en toerisme, cultuur, monumenten, sport, verkeer en vervoer, onderwijs, ondernemers en bedrijven, winkeliers…. Te veel om op te noemen. De Stuurgroep wacht reacties met belangstelling af. Op uw gemeentehuis wordt u graag verder geholpen.