Wethouder Fred Stol feliciteert Henk Boersema met de prijs Groninger Held van de Smaak 2013. Henk Boersema heeft een ambachtelijke slagerij in Grijpskerk. Al decennia lang staat de slagerij bekend om zijn worsten. De slagerij maakt 28 verschillende worsten, de bekende Groninger droge worst, maar ook nieuwe smaken zoals knoflookworst, De slagerij gebruikt vlees van runderen uit de eigen regio en varkensvlees uit Friesland.
In 2008 was Henk Boersema al winnaar van de Droge Worsten test van het DvhN, Kampioen van Groningen tijdens de Noordelijke Slagers manifestatie, en won hij talloze bekers en oorkondes met zijn producten.
Landelijke verkiezing
Henk Boersema vertegenwoordigt de provincie Groningen bij de landelijke verkiezingen op 28 september in Venlo, de Hoofdstad van de Smaak 2013. Dit jaar staat de verkiezing van de Held van de Smaak 2013 in het teken van de ambachtelijke worst. Slagers, producenten en hun grondstoffenleveranciers die zich bijzonder inzetten voor het behoud en vernieuwing van het ambacht, bijzondere nieuwe producten maken of zich juist richten op traditionele streekspecialiteiten kunnen dingen naar deze prijs. Maar ook helden die zich verdienstelijk maken als ambassadeur voor de sector kunnen deelnemen aan de verkiezing.
In 2011 kwam de Groninger Held van de Smaak ook uit de gemeente Zuidhorn, de Oldehoofster Kaasboerderij van de familie Vergeer in Oldehove.
Week van de Smaak
Zaterdag 28 september aanstaande start de landelijke Week van de Smaak en is ook de finale van de Held van de Smaak. De Smaak van de Week duurt tot en met 6 oktober. In deze week vinden in alle provincies allerlei activiteiten plaats waarin 'smaak' centraal staat. Ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding spelen hierbij de hoofdrol. De kernwaarden zijn ambachtelijk, duurzaam (incl. dierenwelzijn), natuurzuiver en ‘van dichtbij’.