Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Niezijl brug

Opening dorpsommetje Niezijl

2015-04-27T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2015 maandag 27 april 2015
Aanvang: 11:45 uur
Locatie: Niezijl
Rubriek: Varia

 Met dit 'rondje Niezijl' worden het dorp met de omringende natuur met elkaar verbonden. 

  • Niezijl

De wandelmogelijkheden in het dorp zijn uitgebreid. Niezijl bestaat uit gescheiden buurtjes met doodlopende straatjes. Feitelijk was het niet mogelijk om een 'rondje dorp' te maken. De enige wandeling die mogelijk is, voert langs de drukke Rijksstraatweg, die dan nog tweemaal moet worden overgestoken ook.

Met dit 'rondje Niezijl' worden het dorp met de omringende natuur met elkaar verbonden. Er is een route uitgestippeld van circa vijf kilometer, waarbij wandelaars niet meer gehinderd worden door het drukke verkeer op de Rijksstraatweg.

Tot stand gekomen met bijdragen van Leader (Europees geld), provincie en gemeente Zuidhorn. http://niezijlnu.nl

De wandeling van ruim een half uur begint bij het dorpshuis ’t Schanshuus en voert door het dijkdorp Niezijl, waarvan de eerste bewoning teruggaat tot begin 1500. De wandeling gaat via de Bomsterschans. Hier werd in de 14de eeuw een uitwateringssluis (Bomsterzijl) gebouwd. De sluis diende om het water te lozen van het natte westelijk achterland. Via een bruggetje over het Hoerediep gaat de wandeling door naar de Oude Haven. De Oude Haven is een voormalige kleine zeehaven. Het  monumentale huis aan het Hoerediep was het huis van de belastinggaarder die vanuit huis toezicht hield op het ’belastingplichtige’ graan dat gemalen werd in de (verdwenen) molen er achter.

 

Via de nieuwbouwwijk De Wieken gaat de route via een nieuw gebouwd hoogholtje over het Niezijlsterdiep. Op deze unieke plek komen het Hoerediep en het Niezijlsterdiep samen en stromen ze door de voormalige getijdegeul richting het Lauwersmeer en de Waddenzee.  Volgens de overleveringen verscheen hier op 26 oktober 1581 bij noordwesterstorm en springvloed een vloot van watergeuzen vanuit de Waddenzee om het al drie weken durende beleg van Niezijl door de Spanjaarden, te breken.   Niezijl heeft vervolgens tot het einde van de Spaanse bezetting van Groningen als uitvalsbasis kunnen dienen voor de Staatse troepen.

 

Over een onverhard pad gaat de route langs de Oude Riet. Dit landschap was tot 1600 waddengebied, gekenmerkt door zeeklei afzettingen en stroomgeulen. De route sluit aan op het fiets/voetpad naar Niehove en gaat terug naar het dorp, de brug over het Niezijlsterdiep en de Havenstraat. Vanuit deze haven voeren vanaf de 16e eeuw trekschuiten naar Groningen. Het jaagpad lag aan de westzijde van het diep en is tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik gebleven.

 

Terug in de Hoofdstraat gaat de geschiedenis terug tot 1320. Omstreeks dat jaar werd er een kleidijk gebouwd die een belangrijke rol speelde in de verbinding tussen Groningen en Leeuwarden. Deze kleidijk was in de beginjaren slechts begaanbaar in het droge seizoen. In het natte seizoen was de trekvaart vrijwel de enige vervoersmogelijkheid. Tot 1951 liep de hoofdroute Groningen – Leeuwarden dwars door Niezijl en was de Hoofdstraat een levendige winkelstraat met een gevarieerd aanbod van winkels, bedrijven en herbergen.  De wandelroute eindigt weer bij het dorpshuis. Hier staat een informatiepaneel met een korte uitleg over de route en de geschiedenis van het dorp.

Meer agenda vandaag... Plaats zelf evenement...