Open Monumentendag vindt in Nederland overal gelijktijdig plaats. Sinds 1987 vindt dit ieder jaar op een zaterdag in het tweede weekend van september plaats. Deze dag zijn veel monumenten in Nederland gratis toegankelijk om zo de aandacht voor de monumentenzorg te vergroten. Vrijwel alle gemeenten in Nederland doen mee aan deze dag die geleid wordt door een landelijke stichting. Natuurlijk maken wij er dan in het Westerkwartier ook weer een feestje van.
Rond de 45 Westerkwartierder monumenten openen hun deuren
Tot grote vreugde van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier doen er weer een hoop monumenten mee, er hebben zich rond de 45 monumenten aangemeld, die hun deuren zaterdag 9 september wijd open zetten voor het publiek. Elk jaar zitten er naast de relatief bekende monumenten ook enige ‘verborgen’ schatten tussen.
Activiteiten op zaterdag 9 september 2023 per dorp
Zuidhorn: Kerk(straat 18); Expositie van schilder Bert van Zanden
Zuidhorn: Oude Raadhuis; De voormalige raadzaal staat voor u ter beschikking!
Zuidhorn: Sint Jozefkerk; Uitleg over de kerkschatten en tentoonstelling “Mijn Maria”, bij mooi weer is de pastorietuin open voor publiek.
Zuidhorn: Fietsmuseum Garage Birza; Ontwikkeling van de fiets, veel affiches en toebehoren wachten op u!
Noordhorn: Doopsgezinde kerk; Naast oa historie van Oergraan en Mennistenbrood kijkt men uit naar uw ideeën voor meer gebruikers van het gebouw.
Noordhorn: Molen Fortuna; Ondanks de breuk van de wiekenas (juni 2023) kan de kap bekeken worden, verder is er een tentoonstelling over de “Slag bij Noordhorn” (1581).
Noordhorn: De Gouden Leeuw; op de foto in een historisch kledingstuk, vertellers over de gebeurtenissen in het verleden, solo-muzikanten in authentieke gelagkamer voor live muziek en verkoop van brocante en restanten van het voormalig kostuummuseum.
Den Ham: Bij de Piloersemaborg zorgt Duo Lanyok voor Balkan- en zigeunermuziek, binnen wacht op u de najaarsexpositie “Koppen van Wilde Dieren” op u van Buddy Hermans en Marjan Schaap.
Ezinge: In de Romaanse zaalkerk is een expositie met werk van amateur-kunstenaars en live-muziek. In uw reis er naar toe herkent u veel schilderwerk van “De Ploeg”.
Fransum: Het Romaanse kerkje laat naast de gemetselde bakstenen preekstoel een expositie van DAS (Dinsdag Avond Schilders) zien met het beste werk van de afgelopen jaren.
Grijpskerk: Molen “De Kievit” laat iedereen kennis maken met de postduivensport, drukkunst en natuurlijk de Molenaar!
Lauwerzijl: Gemaal “De Waterwolf” is van binnen te bekijken en hier is ook een expositie over de historie van het gemaal.
Leek: Borg Nienoord; de tuin originele koetshuis en de schelpengrot zijn vrij te bezoeken.
Lettelbert: De kerk doet dienst als iconenatelier. Naast de expositie van de iconen wordt aan bezoekers uitgelegd hoe het schilderen hiervan gaat!
Marum: Romaanse kerk: Met muziek omlijst is er een introductie van “De Bult” (Stinswier) nabij de kerk, rondleiding langs historische graven, kraampjes met informatie met oa kraam van Stichting Bunkerbehoud Trimunt over de voormalige radarstelling.
Niebert: Iwema Steenhuis; Kinderen kunnen met een ponykar rijden, koekjes bakken in het museum en zijn er demonstraties hoe men halverwege vorige eeuw een huishouden bestierde.
Niekerk: Liudgerkerk; U wordt rondgeleid en waarschijnlijk begeleid door een spelend orgel!
Niehove: De midden in het mooiste dorp van Nederland (Elsevier) liggende kerk heeft een tentoonstelling over de historie van het dorp en het Middag-Humsterland.
Niezijl: Kerk; Expositie met tekeningen en schilderijen van lokale kunstenaars en vertelling over immaterieel cultureel erfgoed zoals oa het luiden van de klok voor werkenden op het land!
Niezijl: Blik & Trommelmuseum; Museumtaart, talloze blikken, trommels, speldjes, luciferdoosjes, schoonmaakmiddelen, poppenhuizen en ander speelgoed van weleer wachten op uw komst.
Noordwijk: Laat-Romaanse kerk; expositie “Alledaags Ritme”van Walter Braak. Van deze fijn-realistische kunstschilder wordt een klein werkje verloot!
Nuis: Museum’t Rieuw; Ambachtelijk ingerichte werkplaatsen, zoals een smederij, timmerwerkplaats met bijbehorende gereedschappen.
Opende: Hervormde kerk; Rouw, trouw en doop zijn onderdeel van het ‘levend erfgoed’van de kerk. Gemeenteleden luisteren een expositie op met hun doop- en trouwkleding.
Tolbert: Cazemierboerderij; een speurtocht in en rond de boerderij voor jong en oud!
Visvliet: Hilmahuster Poldermolen; Niet alleen voor de ongeveer 4.500 wandelaars van de Abel Tasman Struuntocht zal een artiest zijn kunsten vertonen bij de molen.
Vilvliet: Gangulphuskerk; Tentoonstelling “Hoe leefden Visvlieters in vroeger jaren?”