Hoeveel ongelijkheid kan een samenleving verdragen?
De Franse econoom Thomas Piketty heeft met zijn boek ‘Het Kapitaal in de 21e eeuw’ (voorjaar 2014) wereldwijd de aandacht gevestigd op de toenemende ongelijkheid in vermogen en inkomen. Vooral het rendement op vermogen in rijke landen voor een kleine groep groeit sterk. Dit betekent niet alleen dat de kloof tussen een economische bovenlaag en de rest toeneemt, maar houdt vooral ook een politiek risico in. Vermogen betekent beschikkingsmacht en concentratie van vermogen heeft concentratie van macht en politieke invloed tot gevolg. Zo komt volgens Piketty de democratie onder druk te staan. Maar: we kúnnen kiezen voor instellingen en beleid dat ons voert naar meer gelijkheid.
Begin juni 2014 bevestigde het rapport ‘Ongelijkheid in Nederland’ van de WRR Piketty’s bevindingen voor ons land. Vooral de ongelijkheid in vermogensverdeling wordt snel groter. Sinds 2001 worden vermogens veel minder zwaar belast. De ongelijkheid binnen de verzorgingsstaat is door herverdeling altijd redelijk gecorrigeerd. We maken nu de overgang van de verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Aan die samenleving moeten we meer vanuit eigen kracht en vermogen deelnemen. Wat is het risico van de toenemende vermogensongelijkheid voor zo’n samenleving? En hoe kunnen we dat risico tackelen?
Dr. Trinus Hoekstra, werkzaam bij Kerk in Actie Binnenland, gaat op deze problematiek in. Hij richt zich daarbij ook op de rol van kerken in de participatiesamenleving. Via noodhulp, voedselbanken, schuldhulpverlening, mantelzorg en maatschappelijke ondersteuning (wmo) zijn kerken actief. Hebben kerken naast deze helpende rol ook een taak in het maatschappelijke debat over toenemende ongelijkheid?
Datum en tijd: woensdag 11 februari 2015 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Plaats: De Gasthorn, De Gast 58a
Kosten:€7,50
www.raadvankerkenzuidhorn.nl