wethouder Jan Oomkes stelt een geheel gerestaureerd carillon in gebruik, dat aan de gevel van het gemeentehuis in Zuidhorn is geplaatst
Het carillon is afkomstig van het voormalig Zonnehuis aan de Hoofdstaat in Zuidhorn, dat is verhuisd naar de Oostergast. Bij de sloop van het voormalig woonzorgcentrum is het carillon gered door de gemeente. Na wat omzwervingen hangt het carillon nu aan de gevel van het gemeentehuis. Wethouder Jan Oomkes: “Het is een prachtig authentiek muziekinstrument, dat de moeite meer dan waard is en een tweede leven verdient.”
Carillon
Een carillon of klokkenspel is een muziekinstrument, dat bestaat uit één of meerdere series klokken. Het carillon van Zuidhorn heeft dertien klokken en dateert van 1964. Het is gemaakt door klokkengieter A.H. van Bergen uit Heiligerlee. Hoekstra bouw bv uit Noordhorn heeft het carillon aan de gevel van het gemeentehuis bevestigd.
Op de grootste klok van het Zuidhorner carillon staat het volgende gedicht:
Zo menigmael ghij hoort
Den held’ren clocken-slagh
Gedenk aendachteluck
Aen uwen jongsten dach
Eindbestemming
Nadat het carillon gered is bij de sloop van het Zonnehuis is het opgeslagen in Grijpskerk. Oud-medewerker van de gemeente Bert Klaveringa en zijn zoon Sander hebben het carillon vervolgens op verzoek van de gemeente gerestaureerd. In eerste instantie was het de bedoeling het klokkenspel in Aduard te plaatsen in het kader van Het Nieuwe Wonder van Aduard. Door de verwachting van mogelijke geluidsoverlast, is hier van afgezien. Uiteindelijk is ervoor gekozen het muziekinstrument aan de gevel van het gemeentehuis te hangen. Voorlopig is dit de eindbestemming van het klokkenspel.