Gertruud is al jaren geleden gestopt met haar winkel in lekkernijen. Het was een mooie tijd en het allermooiste was als de klant blij en tevreden de winkel uitliep. Datzelfde mooie gevoel ervaart zij nu als ze ziet wat kunst met een ander kan doen.
Vroeger had Gertruud Prenger (Vriescheloo, 1947) een winkel voor fijnproevers in de Nieuwstraat in Zuidhorn. Nu exposeert ze in het Cultureel Centrum Zuidhorn met de schilderijen die ze maakte, nadat ze stopte met haar winkel. Toch begon haar liefde voor schilderen in die winkel, met een ruimte ze speciaal voor kunstenaars had ingericht, zodat ze daar hun werk konden presenteren. Gertruud was namelijk van jongs af al bezig met tekenen en had al vroeg belangstelling voor schilderen. De kunstplek in haar winkel inspireerde haar om ook zelf het creatieve pad op te gaan.
De lessen van schilderdocent Agnes van Eupen en contacten met kunstenares Annemarie Groendijk vormden haar en spoorden haar aan tot het maken van haar eigen schilderijen. Ze ontdekte dat portretten en landschappen haar favoriete onderwerpen zijn.
“Vooral de kleuren en onmetelijkheid van het Groninger landschap met wolkenvelden die je alleen op het Hogeland ziet, inspireren me,” vertelt Gertruud enthousiast. Maar dat is niet het enige. “Net zo belangrijk is het contact met de kijker die het schilderij ziet en er zijn/haar verhaal van maakt en dat met mij deelt.”
In haar leven speelt communicatie een grote rol: praten met mensen, luisteren naar hun verhalen en inspringen op hiaten, de helpende hand bieden en oplossingen zoeken. Schilderen is voor haar dan ook een vorm van communiceren.
In haar werkplaats, zoals ze haar atelier noemt, hangen schilderijen van haarzelf, maar ook tekeningen van Syrische kindertjes. Of je nu Arabisch spreekt of Nederlands, het maakt niet uit, want tekenen en schilderen is internationaal. Een tekening van een oosters snaarinstrument gemaakt door een gevlucht kind vertelt een verhaal en bevestigt het gevoel van Gertruud wat kunst voor haar betekent. Het is communiceren met beeld en kleur, in olieverf, acryl of potlood. Op een doek van 20x25 of veel groter, of op een stuk papier. Maar altijd is het een uitdrukking van het verhaal dat zij ziet en dat zij met jou wil delen en waarmee ze met jou over wil praten.
Geen wonder dat schilderen in een groep haar zo goed ligt, want dat is samen delen wat er op het doek komt, naar elkaars werk kijken, erover praten en van elkaar leren. Maar ook van in haar eentje schilderen kan ze heel gelukkig worden. De stilte die zij dan ervaart, voelt therapeutisch. Met jezelf in contact komen, realiseren wat je ziet en proberen dat op het doek te krijgen is een prachtige bezigheid.
Gertruud is al jaren geleden gestopt met haar winkel in lekkernijen. Het was een mooie tijd en het allermooiste was als de klant blij en tevreden de winkel uitliep. Datzelfde mooie gevoel ervaart zij nu als ze ziet wat kunst met een ander kan doen.
Gratis te bezoeken van maandag tot en met donderdag van 10 tot 17.30 uur, vrijdag van 10 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 14 uur.
Het Cultureel Centrum Zuidhorn biedt schilders, tekenaars en fotografen een gratis podium om hun werk te laten zien.