Op de foto: 6 januari 2014 een boter zachte dag in Zuidhorn, 13.0 C met af en toe wat zon.
Zon op zondag: 8.47 uur, onder 16.43 uur.
Zon op maandag: 8.47 uur, onder 16.44 uur
Zon op dinsdag: 8.46 uur, onder 16.45 uur
Zon op woensdag :8.46 uur, onder 16.47 uur
Zon op donderdag: 8.45 uur, onder 16.48 uur.We gaan weer de goede kant op. De dagen beginnen te lengen, maar nauwelijks aan de "voorkant", zie schema !
Ik hoor de laatste dagen veel dat het weer van slag is en de natuur ook van de leg. Nou, de natuur doet niets anders dan reageren op de omgeving. Als de temperatuur hoog is dan reageren planten en bomen daarop, niets mis mee zou ik zeggen. Waarom is het dan zo zacht ? Ook simpel, omdat de wind steeds uit richtingen tussen zuid tot west komt en daar komt nu net niet de kou vandaan. In De Verenigde Staten en Canada zeer koud met sneeuw en temperaturen tot min 30 graden en dan is het vaak bij ons zeer zacht door een constante zuidelijke aanvoer van warme lucht !
Zacht winterweer gaat vaak samen met wind. In deze tijd zijn extreem hoge temperaturen niet in de eerste plaats het gevolg van de zon, maar veel meer door aanvoer van zachte lucht. De hoogste waarde van de temperatuur kan in de winter dan ook op elk moment van de dag worden bereikt en zelfs midden in de nacht voorkomen.
Stormdepressies brengen grote hoeveelheden lucht in beweging en bij nadering van zo'n lagedrukgebied wordt meestal zachte lucht aangevoerd. Onder gunstige weersomstandigheden kunnen in januari in ons land temperaturen van 10 tot 14 graden worden gemeten. Normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) loopt de maximumtemperatuur uiteen van ongeveer 5 graden begin januari tot circa 6 graden aan het einde van die maand. De minimumtemperatuur ligt in deze tijd van het jaar gewoonlijk enkele tienden van graden boven het vriespunt.
Dus als over een tijdje het stromingpatroon eindelijk eens een keer gaat veranderen en de drukverdelingen anders boven Europ komt te liggen zien de weerkaarten er heel anders uit.! Afgelopen jaren zijn we "verwend" met winterweer, maar we hebben niet ieder jaar "recht op" winterweer zeker niet in een land als Nederland met een zeeklimaat ! En alles af te schuiven op klimaatverandering is te makkelijk. In de bijvoorbeeld de jaren 20, 40 of in de jaren 60 was het ook weleens langdurig zacht in de winter en dus niet iedere winter was vroeger altijd koud zoals vaak wordt gedacht!
De maandag verliep boterzacht, in Zuidhorn een maximum van 13.0 C na een minimum van 3.9 C. Het oude dagrecord voor 6 januari in De Bilt was 13.1 C in 1999, dit record is vandaag verpulverd naar 14.5 C. Het decaderecord was 9 januari 2007 met 13.7 C en de op een na hoogste temperatuur voor januari uit de meetreeks is 15.1 C gemeten op 13 januari 1993 tijdens een storm. Overdag hadden wij vandaag bewolking wat regen en zon. De wind was matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6. Totaal aan neerslag afgelopen 24 uur: 2.0 mm totaal dit jaar 9.2 mm. In de avond stevige "zomers aandoende "hoosbuien !
In de nacht wolkenvelden en ook opklaringen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden.
Dinsdag opnieuw een zachte dag met een maximum van ongeveer 11 graden De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien.
De verdere verwachtingen zijn: Eerst zacht met maxima van ongeveer 11 graden en dagelijks enige regen. Aan het einde van de week daling van temperatuur naar ongeveer 8 graden, in het weekend ongeveer 6 graden en dat is bijna normaal voor januari. De kans op neerslag neemt wel verder af ! Nog niet echt winterweer ! Er is wel een kans dat het volgende week kouder gaat worden met lichte vorst in de nacht, maar het is nog te ver weg om daar iets met zekerheid over te kunnen zeggen. Vorig jaar in januari 2013 ook zacht, maar van 12 januari 2013 t/m 26 januari lichte tot matige vorst in de nacht, het kan dus nog steeds, maar....in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. We wachten wel af.
Weerspreuken januari:
Staat in januari groen en fris het gras, het hele jaar heeft vaak een schraal gewas.
Als het Driekoningen (6 januari) is in het land, stapt de vorst in het vaderland.
Brengen de drie wijzen geen ijs, de winter is van de wijs.
Driekoningen stil met zonneschijn, dan zal het tot Pasen winter zijn.
Met Driekoningen lengt de dag, zoveel een geitje springen mag.
In januari onweer in buien, komt er kou en sneeuw aan kruien.
Als januaar de vorst niet wil, dan komt hij in maart en april.
Geeft Sint Hilarius (14 januari) veel zonneschijn, dan zal het weldra kouder zijn.
In januari veel westenwinden en avondrood, maakt de kou dood.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet