Op de foto: Zaterdag fraaie buienluchten met neerslag op afstand, omgeving Enumatil, 22 maart 2014.
Zon op: zaterdag: 6.38 uur, onder 18.56 uur.
Zaterdagochtend trekt een opnieuw een gebied met (buiige) regen van zuidwest naar noordoost over het land. In de middag meest droog en kleine kans op enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig. In de middag ruimt de wind naar zuidwest tot west.
Zondag af en toe zon en enkele buien en weinig verandering in temperatuur. Met een zeer koude boven lucht, tot - 30 graden, kans op hagel en mogelijk een klap onweer tijdens maartse buien ! Dit licht wisselvallige weer houden we ook begin volgende week, vooral de nachten worden kouder met kans op vorst aan de grond, dus let op de plantjes die daar niet tegen kunnen !
De lente is begonnen.
Donderdag 20 maart is volgens de astronomische kalender de eerste lentedag van 2014. De zon staat om drie minuten voor zes uur precies boven de evenaar. De begindatum van de lente valt niet altijd op de 21e van de maand, zoals vaak wordt gedacht.
Sterker nog, alle komende jaren tot en met 2101 begint de astronomische lente niet op 21 maart, maar op 20 maart. In sommige jaren, zoals 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart.
De lentedatum is van belang voor berekening van de datum van het paasfeest. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de "kerkelijke" volle maan die op of na 21 maart valt. De seizoensindeling is gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen vinden hun oorzaak in de schuine stand van de as waar de aarde om draait. Hierdoor komt de zon op het noordelijk halfrond in de zomer hoger boven de horizon dan in de winter. De zon schijnt in de zomer dan ook langer dan in de winter
Het weer in Maart
Maart is de overgangsmaand tussen winter en lente. Onder invloed van de steeds hoger staande zon stijgt de temperatuur gedurende de maand snel. Winters weer met sneeuw en ijs is niet ongewoon, met name in de eerste helft van de maand. Aan het einde van de maand wordt soms de eerste keer de grens van 20 graden overschreden.
In maart komt het op acht dagen tot vorst. IJsdagen komen incidenteel voor, met name tijdens de eerste helft van de maand. Vooral in het zuiden wordt eind maart regelmatig de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) van het seizoen genoteerd. In De Bilt was de vroegste datum waarop die temperatuur werd bereikt 17 maart, zowel in 1961 als in 1990. In het Limburgse Echt werd in 1989 al op 6 maart een temperatuur van ruim 20 graden bereikt.
Gemiddeld over het land valt er in maart 61,8 mm neerslag. De regionale verschillen zijn in deze maand niet groot. Het relatief koude zeewater tempert de hoeveelheid neerslag in de kustgebieden. In het voorjaar valt in het binnenland wat meer regen, gestimuleerd door het opwarmende land. Op zeventien dagen wordt minimaal 0,1 mm neerslag geregistreerd. Zeer natte dagen met 10 mm regen of meer komen in maart gemiddeld één of twee keer per maand voor.
Het aantal dagen met sneeuwval bedraagt drie. Vooral aan het begin van de maand kan het nog flink winteren met sneeuw. Later in de maand komt sneeuwval vooral voor tijdens maartse- of voorjaarsbuien. Deze buien doen zich voor bij temperaturen boven het vriespunt waardoor het meestal niet tot een sneeuwdek komt.
Extreem weer in maar de jaren door !
1740 Pas rond half maart komt het ijs op de Waal bij Nijmegen los en tot die tijd konden rivieren als de Waal en de Rijn zonder problemen worden overgestoken.
1771 Tijdens Pasen, op 31 maart, worden op het ijs eieren gegeten
1845 -2,3, koudste maart ooit. Op het Amsterdamse IJ was het ijs zo dik dat op eerste Paasdag, 23 maart, de eieren op het ijs werden gegeten, Vooral rond het midden van de maand was het koud met min 21 graden in Groningen,
1917 Maandgemiddelde van slechts 1,9 °C
1929 Spectaculair was de nawerking van de koude in februari 1929: eind maart slaagt de postboot er nog niet in om van Enkhuizen naar Urk te varen.
1942 Na een strenge winter kwam Ameland pas eind maart na zeventig dagen uit zijn isolement.
1949 Op 1 maart 11 Beaufort aan zee
1952 Op 29 maart woedde een sneeuwstorm.
1968 29 maart zomers warm in Maastricht (25,6 °C)
1969 Maart telde 25 vorstdagen
1971 Op 7 maart werd het -18,7 °C in Wageningen. Een record voor maart dat pas in 2005 werd gebroken. Er werd begin maart nog volop op natuurijs geschaatst. Op vijf dagen vroor het meer dan 10 graden en bleef het ook overdag vriezen.
1987 Uitzonderlijk was de ijzel die op 2 maart 1987 het noorden trof. De hele dag viel regen bij vorst, waardoor de wegen onbegaanbaar werden en een ravage werd aangericht.
1989 In het Limburgse Echt werd op 6 maart al ruim 20 °C gemeten, een zeer vroege warme dag (maximumtemperatuur 20 °C of hoger)
2002 Op 8 maart aan zee een zware storm, kracht 10 Beaufort
2005 Op 2 en 3 maart lag er na langdurige sneeuwval in een groot deel van het noorden van het land 20 tot 50 cm sneeuw. Een dergelijk sneeuwdek over zo'n groot gebied is uitzonderlijk voor ons land en doet zich waarschijnlijk minder dan eens per 50 jaar voor. Boven de verse sneeuw werd op 4 maart in Marknesse een temperatuur van -20,7 °C gemeten, record laag voor maart. Minder dan twee weken na de record koude nacht werd het op de 16e in het zuiden alweer ruim 20 °C. Een temperatuurverschil van ruim 40 °C binnen één maand was sinds 1901 niet eerder waargenomen.
Bron: KNMI.
Maart en weerspreuken !
Een droge maart
is goud waard,
als het in april
maar regenen wil.
Maart pakt ze bij de staart,
april bij de bil.
Wil maart reeds donder,
dan is sneeuw in mei geen wonder.
Droogte en stof in maart,
is de boer heel wat waard.
Hoor je de koekoek al eind maart,
Doof dan gauw maar de haard.
Zonnige groet,
Gerard Kiewiet