Op de foto: De 2e Paasdag heel ander weer dan 1e Paasdag, veel bewolking en dreigende wolkenluchten, 21 april 2014.
Zon op: dinsdag: 6.29 uur, onder 20.50 uur.
De 2e paasdag begon met enige regen vanuit het oosten. Er was verder veel bewolking en in de middag ook een "stekend zonnetje" op nadering van weer een buitje, overdag 1.0 mm aan neerslag, totaal deze maand 31.1 mm. De wind deed het rustig aan t.o.v. de vlagerige wind van de 1e paasdag. Werd het 1e paasdag nog 21.2 C, vandaag een maximum 15.8 C. De buien kwamen uit het oosten voor de verandering en niet uit het zuiden of westen waar ze meestal vandaan komen....
Komende nacht meest droog, zijn er opklaringen, dan kans op nevel. De minimum temperatuur wordt ongeveer 8 graden. De N/o wind is zwak tot matig.
Dinsdag schijnt de zon, in de middag afwisseling van zon en stapelwolken. In de middag kunnen er enkele (onweers)buien ontwikkelen. Met buien is het altijd, of ze komen, waar ze komen en wanneer ze komen of ze komen niet.. De middag temperatuur loopt op naar een graad of 19. De wind is eerst oost later z/west meest matig.
De verdere verwachtingen zijn groeizaam: Maximum temperaturen tussen de 16 en 19 graden. Verder dagelijks, vooral in de middag en avond, kans op een lokale (onweers)bui, maar ook de zon erbij. Vanaf het weekeinde iets koeler. Dus warm voor de tijd van het jaar niet al te veel wind en dagelijks kans op neerslag, groeizaamweer noemen we dit !
Paasvuren
Vandaag is het Goede vrijdag, morgen Stille zaterdag en zondag en maandag Pasen. Voor velen een lekker lang weekend vrij, maar voor een even grote groep mensen een herdenking van het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus. Lang voor de opkomst van het christendom werd Pasen echter ook al groots gevierd; het was het lentefeest ter ere van de zon. Er worden tijdens de paasdagen traditiegetrouw paaseieren gezocht en geverfd, maar in een groot deel van Europa worden tijdens deze dagen ook paasvuren ontstoken. Vooral in het oosten van Nederland en verder richting Duitsland zijn de vuren populair, en laat er op beide dagen nou net een oostelijke wind bij ons waaien.
Met een oostelijke wind wordt bij ons lucht vanuit de omgeving van Duitsland aangevoerd en daarmee zullen er tijdens de paasdagen regelmatig roetdeeltjes, afkomstig van de paasvuren, richting ons land worden geblazen. En ook de geur trekt met een aflandige wind soms ver het land in.
Vooral in het oosten en noorden van het land worden er traditioneel paasvuren gehouden, maar ook in andere delen van Europa is het een oud ritueel. De noordgrens van het gebied waarin dit volksgebruik plaats vindt, loopt door Denemarken en de zuidelijke grens ligt dwars door Zwitserland en Oostenrijk heen. Het paasvuur is eigenlijk een lentevreugdevuur. Afhankelijk van de streektraditie wordt het vuur tegen het donker worden op de avond van één van de beide paasdagen ontstoken.
Hoewel we de tijdens de paasdagen onder invloed van een hogedrukgebied met de kern boven Scandinavië staan, liggen depressies boven het Alpengebied. Dichtbij genoeg om nog enige invloed uit te oefenen op het weer bij ons. De lucht is daardoor nog onstabiel en dat is gunstig wat betreft de roetdeeltjes die vrijkomen tijdens de paasvuren. De temperatuur komt tijdens de paasdagen namelijk hoog uit; landinwaarts wordt het op veel plaatsen 20 of 21 graden en aan de kust veelal 17 tot 19 graden. Bellen met warme lucht stijgen op en er vormen zich stapelwolken, welke lokaal uit kunnen groeien tot buien, mogelijk zelfs met een klap onweer. Bovendien schurken er op tweede paasdag 2 storingen langs; één ten zuiden en één ten noorden van ons land, dus dan lijken er op meer plaatsen buien te gaan vallen.
Die onstabiele situatie maakt dat de lucht flink in beweging is en goed doormengt, waardoor we minder last zullen hebben van ten eerste de brandgeur en ook de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht. Anders zou het zijn als we heel duidelijk een hogedrukgebied boven onze omgeving zouden hebben liggen. In zo’n situatie staat er vaak maar weinig wind en is er onvoldoende vocht aanwezig om het tot buien te laten komen. De lucht blijft dan veel meer op zijn plek hangen, waardoor we last zouden kunnen krijgen van de vieze lucht.
Vorig jaar In 2013 werd voor veel paasvuren een code rood afgegeven. Pasen viel toen erg vroeg in het jaar, in maart en het was toen een aantal weken al tamelijk droog. Ondanks de (lichte) sneeuwval tijden de Paasdagen zelf, mochten de vuren dus niet aangestoken worden in verband met brandgevaar. Ook in 2011 ging het op veel plaatsen om diezelfde reden niet door.
Code groen De droogte-index wordt weergegeven met de kleurcodes groen tot en met rood. Dit jaar is de code vooralsnog groen, dus vele bergen hout zullen de komende dagen in vuur opgaan. Het is relatief vochtig weer, maar wel kan de wind een rol gaan spelen omtrent de veiligheid rond de paasvuren. Vooral op eerste paasdag is die iets meer aanwezig; vooral in het oosten en noorden, daar waar de paasvuren een echte traditie zijn, een windkracht 3 tot 4. Maar de brandweer en gemeentes houden daar met het uitgeven van vergunningen vaak al rekening mee.
Bron: MeteoGroup
zonnige groet, Gerard Kiewiet