Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting vrijdag: Perioden met regen, onstuimig met (zware) windstoten

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 28 november 2013
28 nov 2010-22

Het weer opgesteld op woensdag 28 november 2013, 16.00 uur

Foto van de dag: Vandaag opnieuw een bewolkte dag en zacht met 9.4 C, heel ander weer op 28 november 2010 toen was de winter al vroeg, of dat volgende week ook staat te gebeuren ? Foto is van 28 november 2010 in Zuidhorn.

De donderdag begon bewolkt. In de nacht naar donderdag nog motregen wat nog 0.5 mm opleverde. Afgelopen nacht niet kouder dan  7.6 C als minimum. Overdag bleef het droog en werd het maximum 9.4 graden. De wind deed het rustig aan, meest zwak tot matig maar dat wordt morgen wel anders, dan onstuimig met windstoten ! De barometer staat met 1030.7 Hpa nog hoog maar ook dat gaat wel veranderen!

Komende nacht zijn er wolkenvelden, blijft het droog en koelt het af naar ongeveer 5 graden. De westelijke wind is zwak tot matig.
Vrijdag overdag neemt de bewolking verder toe op nadering van regen en enkele buien. In de loop van de middag lijkt het van het noordwesten uit droger te worden en komen er mogelijk enkele opklaringen. De middagtemperatuur is ongeveer 8 graden. De wind is wel nadrukkelijk aanwezig: WZW matig tot vrij krachtig.  In de middag ruimend naar WNW tot krachtig tot hard, windkracht 6 met uitschieters in kracht 7 dus even behoorlijk onstuimig. Later in namiddag en avond langzaam afnemend.


De verdere verwachtingen zien er niet verkeerd uit: Zaterdag nog enkele buien, verder veel bewolking soms ook de zon erbij daarna meest droog met maximum temperatuur 7 tot 9 graden, vanaf dinsdag lijkt het kouder te worden, zowel overdag als in de nachten, maar of dat een aanval van Koning Winter is valt nu nog te betwijfelen, 3 dagen vooruit is al moeilijk genoeg, maar de Wakkere Krant van Nederland kondigt al aan dat de kou eraan komt ! De kou komt er altijd aan, alleen bereikt ons meestal niet ! Ach ja, als je zulke dingen schrijft dan “scoor je”, het wordt gelezen en de mensen praten erover en daar is het allemaal om te doen. Als je schrijft “aanhoudend zacht”, leest geen mens dat. We wachten rustig af !

Weerweetjes: de barometer !

De meeste barometers, instrumenten waarmee de luchtdruk wordt gemeten, hebben aanduidingen als mooi, bestendig, veranderlijk, regen en storm. Het weer kan echter heel anders zijn dan de barometer aanwijst. Die vermeldingen dateren uit vorige eeuwen, toen er nog weinig bekend was over het verband tussen het weer en de luchtdruk. Een hogedruk van 1030 of 1040 hectoPascal (hPa) betekent niet altijd zonnig weer.

De Barometer ! Veel barometers hebben aanduidingen als mooi, bestendig, veranderlijk, regen en storm, die eeuwen geleden al zijn bedacht
Het kan dan ook mistig zijn of regenen. Meestal blijft de neerslag bij een hoge luchtdruk beperkt tot hooguit enkele millimeters, maar er zijn situaties voorgekomen dat er bij een luchtdruk van 1030 hPa uit een bui 10 tot 15 millimeter viel.

Omgekeerd kan het in een lagedrukgebied zonnig, droog en rustig zijn. Het hangt er vooral vanaf waar het centrum van het drukgebied ten opzichte van het land ligt. Afhankelijk daarvan kan ons land zich bevinden in vochtige lucht met bewolking of mist of in droge lucht met volop zon. De kracht van de wind wordt bepaald door de verschillen in druk. Als die verschillen over een grote afstand klein zijn waait het weinig en maakt het niet uit of de luchtdruk hoog of laag is.

Toch is de kans op neerslag bij een lage luchtdruk in het algemeen groter is dan bij hoge druk. Uit vergelijkingen van dagelijkse aflezingen van de barometer en het weer blijkt de kans op neerslag bij een lage luchtdruk van 990 hPa 80 procent te zijn. Dat betekent dat er in acht van de tien gevallen regen of sneeuw valt. Bij 1000 hPa is de neerslagkans 70 procent, bij 1010 hPa 40 procent bij 1020 hPa 20 procent en bij een hoge druk van 1030 hPa slechts 10 procent.

Snelle veranderingen van druk gaan meestal vergezeld van veel wind of zijn de voorbode van een storm. Als de stand van de barometer snel oploopt of daalt betekent dat meestal dat het weer gaat veranderen. Uit onderzoek naar het verband tussen de barometerstand en het weer blijkt dat in 80 procent van de gevallen een stijgende luchtdruk leidt tot een weersverbetering en een dalende luchtdruk tot slechter weer.

In de weerrapporten is de luchtdruk herleid naar zeeniveau. De barometer kan het best worden ingesteld op de luchtdruk van het weerstation dat het dichtst in de buurt ligt. Kwikbarometers, zoals de contrabarometer van Huygens zijn niet af te regelen. De stand die dit type barometers aangeeft is vooral afhankelijk van de hoogte van de woonplaats en zal iets afwijken van de luchtdruk in de weerrapporten.

De luchtdrukafname met de hoogte is gemiddeld 1 hPa per 8 meter. Op 40 meter hoogte wijst de Huygens-barometer dus 5 hPa lager dan op zeeniveau.

Weerweetjes: De meteorologische winter begint op 1 december 2013 !

Wanneer begint de lente, zomer, herfst en winter?
De periodes zijn onderverdeeld in een Astronomische en Meteorologische sectie. De Astronomische en Meteorologische seizoenen hebben namelijk een verschillende start- en einddatum. De Meteorologische seizoenen beginnen telkens op de eerste van de maanden maart, juni, september en december om de klimatologische berekeningen eenvoudig en uniform te houden. De Astronomisch seizoenen beginnen rond de 21e van diezelfde                                                                                                                                       .                                                                                                          Zonnige groet, Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn