Op de foto: geen fraai zomerweer, wel fraaie wolkenluchten vandaag, Zuidhorn 15 augustus 2014.
Zon op: zaterdag: 6.19 uur, onder 21.04 uur.
LET OP: Zonkracht: 4.8, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !
De zomer blijft voorlopig even helemaal " van de (weer) kaart". Afgelopen 24 uur nog 3.1 mm aan neerslag. De vrijdagochtend begon met veel zon en nevel na een nachtelijk minimum van 12.2 C. In de loop van de vrijdag leeft de buiigheid weer op en dat leverde 2.5 mm aan regenwater op. De zon scheen ruim 5 uur op deze vrijdag en maximaal 20.5 C..
De beste papieren voor zon zijn de laatste dagen aan zee, trouwens al de hele zomer, daar de meeste zon. Boven land steeds weer stapelbewolking en overdag buien en minder zon. Zo blijven er grote verschillen, aan de kust volop zon en heerlijk weer, wel soms veel wind maar dat mag de pret niet drukken, en vanaf ongeveer 30 km landinwaarts of meer nauwelijks zon en stapelbewolking en dan is het maar net waar je zit. Of een leuke zonnige dag of opnieuw een bewolkte dag.
Komende nacht is het wisselend bewolkt en kan er hier en daar een bui voorkomen, met name in de kustgebieden.
Zaterdag is het wisselend bewolkt en nog steeds enkele buien. Later op de dag neemt de buienactiviteit van het westen uit sterk af. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden, de middagtemperatuur wordt niet hoger dan 19 graden. De wind is westelijk en meest matig.
Zondag af en toe zon en veel wind ook enkele buien. Zo blijft het ook de volgende week: n
Koel weer met af en toe zon, geregeld ook buien.
De zomer is echt compleet van de (weer)kaart ! Trouwens niet alleen hier. In Frankrijk bijvoorbeeld hebben ze deze zomer een bepaald matig zomer achter de rug. Waar het "normaal" warm, zonnig en s-avonds lang buiten zitten is, mogen ze in grote delen van (zuid/west) Frankrijk blij zijn als het een paar dagen achtereen droog is en maximaal 23 graden overdag.
We hebben een gemiddeld genomen prima zomer weer gehad met name in juli en hebben geen reden tot klagen. Ik zeg altijd: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!
Weerspreuk : Op St.Laurens (10 augustus) een regenvlaag, 6 weken duurt de regenplaag !
Buien boven land en warm zeewater, hoe zit dat ?
Afgelopen nacht vielen in de kustprovincies tot in het midden van het land diverse stevige regen- en onweersbuien. In het binnenland was het meest droog met brede opklaringen. Een verschil dat we vaak in het herfstseizoen tegenkomen, maar momenteel ook speelt door de wat minder warme lucht die over het land stroomt en de hoge temperatuur van het Noordzeewater en het IJsselmeer.
De zomer is tot afgelopen week vrij zonnig en warm verlopen, maar sinds het overtrekken van de restanten van oud-orkaan Bertha komt de middagtemperatuur een flink stuk lager uit. Koelere lucht stroomde aan de achterzijde van de depressie ons land in en daar hebben we nu al een paar dagen mee te maken. Ook de komende dagen blijft het kwik ’s middags steeds rond 19 à 20 graden steken.
Zeewater:
Land warmt snel op, maar koelt over het algemeen ook weer vrij snel af. Bij water is dat een ander verhaal. Na de lange warme periode is de temperatuur van het Noordzeewater en het water in het IJsselmeer nu inmiddels flink opgelopen. Het water vlak voor de Nederlandse kust is op veel plaatsen 20 tot 22 graden en het IJsselmeerwater is op sommige plekken al zo’n 25 graden. Water warmt minder snel op, maar koelt ook veel langzamer af dan land en de verschillen tussen het land (rond 20 graden) en het water (22 tot 25 graden) worden momenteel dus geleidelijk groter. Dit fenomeen zien we normaalgesproken vooral in het herfstseizoen (Bron:MeteoGroup )
zonnige groet,
Gerard Kiewiet