Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor zondag: veel bewolking, later enkele stevige buien

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 oktober 2013
19 okt 2013

Het weer opgesteld op 19 oktober 2013, 19.00 uur

Op de foto: Meest bewolkt en  "chaotische" wolkenluchten,voorbode van de stevige buien van morgen ? Zuidhorn 19 oktober 2013.

De zaterdag begon met wat zon, maar van uitbundige zonneschijn was geen sprake. Na een minimum van 8.4 C liep het kwik op naar 14.6 C. De wind was zwak tot matig uit ZZO. In de namiddag de eerste regen, 0.3 mm, vanavond en deel van de nacht nog meer regen en minimum ongeveer 11 graden.

De zondag begint droog met vrij veel bewolking. Aan het einde van de middag worden er enkele buien in Z/west Nederland verwacht. De buien, mogelijk met onweer, hagel en windstoten trekken in de avond naar onze regio. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe de koers is en of de aktiviteit van de buien, als ze onze regio bereiken, nog aanwezig is. De middagtemperatuur loopt op tot ongeveer 17 graden. De wind is meest matig uit zuidelijke richtingen.

   

De verdere verwachtingen zijn: Zacht weer voor de tijd van het jaar, wel is er weinig zonneschijn. Er is bijna iedere dag kans op enige regen maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Met maxima tussen de 17 en mogelijk 20 graden ! op dinsdag is het zeer zacht. Het is ver boven normaal maar allerminst bijzonder. Er zijn vele voorbeelden in het verleden met zelfs hogere maxima in  oktober.Vanaf volgend weekend lijkt het gevoelig kouder te worden, maar dat is ver weg. Eerst maar genieten van de laatste oktober warmte !


. "Oktober warm en fijn, het zal een koude winter zijn", zegt de volksweerkunde.

Weerweetjes...............Hebben we minder vaak herfststormen ?

Het is alweer even geleden dat we een echte herfststorm hebben gehad. Dat terwijl veel mensen het herfstseizoen vaak associëren met stormachtig weer. Komen zware stormen met minimaal een windkracht tien minder vaak in de herfst voor, of  zijn er sowieso minder frequent zware stormen in ons land?

Voor de laatste zware herfststorm moeten we bijna elf jaar terug in de tijd. Op 27 oktober 2002 bereikte de wind aan zee een uurgemiddelde windkracht tien met in Vlissingen een windstoot van 148 km/u. Over tien minuten gemiddeld werd toen zelfs op een aantal plaatsen een windkracht elf gemeten. Ook de laatste zware storm buiten de herfst om, die van 18 januari 2007, is alweer bijna zes jaar geleden.

Verschuiving ?
Sinds 1990 hebben we in Nederland veertien keer een uurgemiddelde windkracht tien bereikt. Opvallend is dat slechts twee van deze stormen hebben plaatsgevonden in het meteorologische herfstseizoen. Het KNMI registreerde sinds 1990 daarentegen acht zware stormen in de winter.
Op basis van herhalingstijden, lijkt het zo te zijn dat zware stormen sinds 1990 minder frequent voorkomen in de herfst. Statistisch gezien zijn er echter nog te weinig gegevens om hard te maken dat herfststormen inderdaad minder vaak worden waargenomen dan vóór 1990, maar er lijkt wel een afnemende trend waarneembaar. Bovendien lijkt het zo te zijn dat in de periode na 1990 zware stormen frequenter in de winter optreden dan in de periode daarvoor.


Er lijkt dus sprake te zijn van een verschuiving van zware stormen van het herfstseizoen naar de winter. Wat hiervan de oorzaken zijn is nog onbekend, maar er wordt wel over gespeculeerd. In het blad Nature Geoscience is in 2010 een onderzoek naar de afnemende windsnelheid op aarde gepubliceerd. Uit dat onderzoek bleek dat de windsnelheid tussen 1980 en 2010 met 5 tot 15 procent was afgenomen boven land op het noordelijk halfrond.
In dat onderzoek werden twee redenen aangedragen voor deze windafname. Ten eerste zou een verandering in het circulatiepatroon in de atmosfeer 10 tot 50 procent van de windafname kunnen verklaren. Ten tweede zou de ruwheid van het aardoppervlak zijn toegenomen door onder andere meer begroeiing en meer steden, zodat de wind meer wrijving ondervindt.


Deze redenen zijn mogelijke verklaringen voor de windafname boven land. Een mogelijke verklaring voor minder herfststormen op zee zou een afgenomen temperatuurgradiënt tussen het noordpoolgebied en de evenaar kunnen zijn. De laatste jaren is het namelijk vooral rond de Noordpool sterk opgewarmd. Hoe groter de temperatuurverschillen des te groter de luchtdrukverschillen zullen zijn. Het is voorlopig echter nog gissen wat precies de oorzaak is van een mogelijk verschuiving van zware stormen van de herfst naar het winterseizoen. ( Bron Meteo Consult )

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn