Op de foto: Een bewolkte en zonloze dag, wel droog en maximum 8.7 C, Zuidhorn, 17 januari 2014.
Zon op: zaterdag op 8.38 uur onder 17.00 uur, zaterdag op 8.37 uur onder 17.02 uur, maandag op 8.36 uur onder 17.04 uur.
De vrijdag kunnen we kort over zijn: Leek het er op dat we nog wat zonneschijn zouden zien, niets van dit alles, de gordijnen bleven dicht, wel was het droog met een maximum van 8.7 C. Afgelopen 24 uur: 3.7 mm. Met totaal 60.5 mm halverwege de maand is het al flink nat te noemen.
Vanavond na het wegtrekken van de regen opklaring. Vannacht is het wisselend bewolkt en blijft het meest plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5 graden en de zwakke tot matige wind blijft in de zuidhoek.
Vrijdag is eerst nog af en toe de zon te zien, maar in de middag wordt de bewolking neemt ook de kans op een regen toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden bij een zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig.
Zaterdag lijkt een aardige dag te worden met af en toe de zon er goed bij, droog en bij een matige zuidelijke wind kan het rond de 9 graden worden. Zondag lijkt het kouder te worden met ongeveer 6 graden, veel bewolking en ook kans op enige regen.
Het hogedrukgebied boven Scandinavië koerst langzaam richtig de Noordzee en geeft bij ons een oostelijke stroming. De storingen gaan meest zuidelijk van ons onder ons door. Er kan dan wel neerslag vallen en in onze regio kans op regen maar ook (smeltende) sneeuw. De oostelijke wind, die we al tijden niet meer hebben gehad, voert niet altijd koude wind aan, omdat in het gebied waar de wind vandaan komt nog niet echt de diepvrieskou zit. Het is wel kouder dus het zal langzaam ook bij ons zowel overdag als in de nachten kouder worden. Overdag 3 tot 5 graden en in de nachten dichtbij het vriespunt. In Z/west Nederland enkele graden hoger dus een beetje een twee-deling begin volgende week boven ons land. En nu maar afwachten of de koude lucht nog meer druk op de ketel kan zetten en verder z/west Europa kan veroveren. Het lijkt er vooralsnog niet op !
Weersverwachting of voorspelling
Een weersvoorspelling is niet goed omschreven. Waarzeggers en tovenaars en mnensen die in glazenbollen turen houden zich bezig met voorspellingen maar meteorologen, mag ik hopen, doen daar niet aan mee. Ze maken een verwachting hoe het weer er mogelijk uit gaat zien. Meestal klopt de verwachting wel alleen het weer houdt zich er niet altijd aan.....
Januari de eeuwen door !
1823: De koudste januari met een gemiddelde van min 7,0 graden beleefde ons land in 1823. Op 23 en 24 januari bleef het volgens betrouwbare metingen op Huize Swanenburgh in Halfweg de hele dag minstens 16 graden vriezen. Het etmaalgemiddelde lag op beide dagen bij min 18 graden. Uit het hele land kwamen meldingen van meer dan 20 graden vorst, de waarnemer in Utrecht noteerde zelfs een minimum van min 24 graden. Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas waren diep bevroren en konden met “zware lasten” worden overgestoken.
1916: Op 13 en 14 januari woedde een zware noordwesterstorm die leidde tot watersnood rond de Zuiderzee. De storm vormde de aanleiding tot de uitvoering van de Zuiderzeewerken en de aanleg van de afsluitdijk. Stormwaarschuwingen werden al halverwege de 18e eeuw gegeven maar de storm van 1916 leidde tot de oprichting van een stormvloedseindienst voor hoog water.
1942: Januari 1942 was een heuse sneeuwmaand: op de helft van alle dagen viel volop sneeuw. Vooral rond de 25e was het erg met ook harde wind en zeer strenge vorst. De 26e januari 1942 was de koudste dag in ruim honderd jaar: in De Bilt werd het niet 'warmer' dan min 11,2 graden! Toen 's avonds de wind wegviel, werd de kou extreem: De Bilt noteerde met min 24,8 graden zijn laagste stand en Winterswijk boekte op 27 januari 1942 met min 27,4 graden het landelijke kouderecord. (bron: KNMI)
zonnige groet,
Gerard Kiewiet