Op de foto: vooral in de ochtend veel zon, Groningen 14 februari 2014.
Zon op: zaterdag: 7.56 uur, onder 17.53 uur.
Krijgen we nog winter in februari ? Het lijkt er niet op !!
Het lijkt erop dat de meteorologische winter, tijdvak 1 december t/m 28 februari, de vorstarmste van de afgelopen 114 jaar gaat worden. Er zijn op het KNMI in De Bilt nog maar 9 vorstdagen geregistreerd tegen normaal 38. De winter met het kleinste aantal vorstdagen was 2006-2007. Toen kwam het op 15 dagen tot vorst. De vorstrijkste winter was 1962-1963 met 81 dagen waarop het gedurende korte of langere tijd vroor. Zuidhorn tot 12 februari 8 dagen met vorst. Ook op lange termijn lijkt het er niet op dat de winter nog een "voet aan de grond krijgt". (Bron Jan Visser)
De vrijdag begon met flinke perioden met zon na een koude nacht met een minimum van 2.4 C. Op diverse plaatsen moesten er autoruiten worden gekrabd en lokaal ook wat glad. Overdag in de loop van de middag meer (hoge) bewolking en later in de namiddag en avond de eerste regen. De wind was matig tot vrij krachtig uit zuidelijke richtingen en overdag naar een maximum van 8.3 C op de thermometerbuis. De barometer is weer in dalende lijn, 997.4 hPa op nadering van een volgende stormdepressie. Met name de Britse Eilanden krijgen het opnieuw zwaar te verduren en die hebben al het (on) nodige water en storm gehad !
Vanavond en vannacht is er veel bewolking en regen. De minimumtemperatuur wordt in de avond bereikt en ligt rond 7 graden. In de loop van de avond stroomt er zachte lucht het land binnen en stijgt de temperatuur naar 10 a 11 graden. De wind wakkert flink aan, ZZO, tot krachtig en mogelijk windstoten tot 70 km per uur.
Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en enkele buien. Het blijft zacht met een middagtemperatuur rond de 10 graden. Er staat een krachtige zuidwestenwind windkracht 6 met uitschieters tot in kracht 7 en aan de kust mogelijk even een heuse storm. Overdag weer mogelijk windstoten tot 80 km per uur. Later in de namiddag en avond neemt de wind langzaam in kracht af.
En dan de verdere verwachtingen: Licht wisselvallig met af en toe wat regen maar ook zonnige momenten de middag temperatuur ligt om en nabij de 9 graden en is nog steeds te zacht en winter.......... Ik vrees dat we dat niet meer krijgen of maart maart moet nog met een toegift komen....maar daar zitten velen dan niet meer op te wachten....
Herfst komt het hele jaar voor ?
Er is geen jaargetijde die zo vaak wordt genoemd als de herfst. Als het in de winter flink waait en regent dan lijkt het wel herfst. Als het in de zomer veel regent en waait lijkt het wel herfst en als het in het voorjaar...........juist, lijkt het wel herfst. Zo komen we Herfst het hele jaar tegen ook al is het gewoon minder weer in de zomer of winter of voorjaar. Maar echt herfstweer hebben we niet altijd vaak in de herfst. Het kan in oktober fraai rustig weer zijn en ook november kan weken droog zijn maar herfst stormen hebben we niet iedere herfst. Hoewel het afgelopen jaar wel "raak' was we met drie herfststormen op rij.
Weerspreuken februari :
In februari ziet de boer liever een hongerige wolf,
dan een man een hemdsmouwen. Unne boer en un vèrke knorren altied.
Groeit in februari het gras,
met Pasen een dikke jas.
Februari wintert nooit zo fel,
of hij geeft zijn 3 (of 5) schone dagen wel.
Blazen de muggen in februari alarm,
houd dan in maart de oren warm.
Niets wordt van de lente verwacht, als februari is te zacht.
Gaan de mieren al aan het garen,
in de tweede maand van het jare.
Zeker moogt ge vast verwachten,
late vorst en koude nachten.
Een donkere februari maakt ook goede oogst. Komt februari met goed weer,
dan vriest het in het voorjaar des te meer.
Februari kil en nat, koren in 't vat.
Februari zacht en stil, dan komt de noordenwind in april.
Ligt de wind in februari stil, dan komt hij zeker in april.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet