Het weer opgesteld op 29 oktober 2013, 17.00 uur
Op de foto: dinsdag was half tot zwaarbewolkt met mammatus onder buienwolken, zie weerweetjes, Zuidhorn 29 oktober 2013.
De nacht naar dinsdag leverde 7.2 mm aan neerslag op. De dinsdag deed het een stuk rustiger dan de "uitwaaimaandag", hoewel er tijdens een bui nog een maximale windstoot was van 64 km per uur, maar dat was een briesje in vergelijking met de 100 km per uur van gisteren. De storm was ook de zwaarste sinds 1990. Dinsdag overdag half tot zwaarbewolkt en enkele buien waarvan enkele met hagel. Er stond een matige tot krachtige zw-wind. De zon scheen 1,5 uur en overdag nog eens 2.0 mm aan neerslag erbij. Totaal deze maand: 61.6 mm. De maximum temperatuur was 13.6 C.
Komende nacht is het wisselend bewolkt en een enkele bui. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 6.
Woensdag overdag afwisseling van stapelwolken en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden. Er staat boven land een overwegend matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.
De verdere verwachtingen: Geregeld regen of buien en slechts af en toe zon en weinig verandering in temperatuur.
Weerweetjes...............MAMMATUS BEWOLKING
Dat zijn wolken die voorkomen bij felle onweersbuien en het duidt op zeer grote onstabiliteit in de atmosfeer. Er zijn nogal wat theoriën over hoe deze typische wolken ontstaan. Eén van de verklaringen is dat op de plekken waar de "zakken" zichtbaar zijn, de lucht naar beneden stroomt en dat tussen de "zakken" in de lucht opstijgt.
Deze mammatus bewolking is in Nederland wel vaker gezien, maar in combinatie met het licht van de ondergaande zon geeft dit hele bijzondere lichteffecten die in Nederland zeldzaam zijn. Mammatus is een van de indrukwekkende wolkvormen. Het lijkt op grote buidels, en het komt vaak voor onder het aambeeld van buien. Na een zware onweersbui zijn deze af en toe te zien, op soms zo spectaculaire wijze dat de hele lucht volhangt met de buidels. Mammatus ontstaat in oude buienaambeelden, wanneer ijskristallen en sneeuw die bij de buientop de stijgstroom uitkomen en in het aambeeld terecht komen uit het aambeeld beginnen te vallen. De lucht onder het aambeeld is meestal vrij droog en de neerslag verdampt dan snel. Dit leidt tot plaatselijke afkoeling, wat de lucht zwaarder dan de omgeving maakt, zodat het begint te dalen. Dit gebeurt in kleine volumes lucht, de mammatusbuidels. Mammatus komt ook voor bij rustig weer bij sommige wolktypes, bijvoorbeeld altostratus. Hoewel het er dreigend uitziet, is mammatus zelf ongevaarlijk.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet