Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

WEERSVERWACHTING VOOR WOENSDAG 24 SEPTEMBER 2014: Veel bewolking en buiige regen !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 23 september 2014
23 sept 2014

Op de Foto: Fraaie zonsopkomst vanmorgen boven de stad Groningen,  23 september 2014.

Zon op:  woensdag: 7.28 uur, onder 19.36 uur.

LET OP: Zonkracht: 3.4, matig, niet langer dan 30 minuten onbeschermd zonnen !

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

De dinsdag begon met af en toe zon na een frisse nacht met een minimum van 8.3 C . De wind deed het rustiger aan, zwak tot matig uit WZW. Het kwik liep op naar 17.0 C en de zon scheen vandaag 1.6 uur.

In de nacht van dinsdag op woensdag neemt de bewolking toe en in de loop van de nacht regen. De minimumtemperatuur wordt een graad of 12. Er staat een matige zuidwestelijke wind. Woensdag lijkt de minste dag van de week te worden!

Woensdag is het overwegend bewolkt en periodiek buiige regen. Er is zelfs kans op onweer. In de loop van de middag wordt het droger en kan het van het westen uit opklaren. In de regen wordt het niet warmer dan 16 graden. De wind draait in de ochtend naar west tot noordwest en neemt toe tot vrij krachtig.

De verdere verwachtingen:
Geleidelijk oplopende middagtemperaturen naar waarden boven normaal en dan komen we uit rond de 20 graden. Er is wel dagelijjks kans op enige neerslag.

 

Extreem weer in  2014, in Zuidhorn niets van dit alles.

De afgelopen maanden hebben we veel gehoord over zware buien, veel regen in de zomerperiode, windhozen enz. Hier in Zuidhorn niets van dit alles. Neem nu bijvoorbeeld gisteravond in Oost Groningen Bellingwolde 77 mm. Hier  0.6 mm. Limburg een extreem natte zomer met  meer dan 500 mm aan regenwater, 'wij" slechts 208.7 mm. Zo zie je maar weer grote verschillen op kleine afstand. Deze extremen hebben wij allemaal "gemist", nou ja, je hoeft niet blij te zijn als er 50 mm in korte tijd valt met grote overlast tot gevolg.   Maar als weersverschijnsel is en blijft het voor een weerman boeiend met al die extremen en dan het liefst ook nog dichtbij.

Herfst :

Nog even en dan is het zover: de herfst begint op 23 september om 10:20 uur. Dan schijnt de zon recht op de evenaar en duren de dag en de nacht even lang. Met  een deftig woord heet dat equinox, wat zoiets betekent als  evenwicht. Het is een prachtige en  wat mystieke tijd. Mist over een  landschap kan betoverend  werken. Dat komt omdat je wereld wat kleiner is en je fantasie meer  geprikkeld wordt. Mist wordt  veroorzaakt door vochtige lucht  die afkoelt. Juist in deze periode  worden de nachten langer en kan vochtige lucht dan ook verder afkoelen.  Plotseling worden ineens de spinnen zichtbaar. Hun webben hangen vol druppeltjes.  Paddestoelen schieten de grond uit. In het verleden wantrouwden de mensen alles wat snel groeide. Ze konden het niet beredeneren en dus was het hekserij.  Verhalen gingen van mond tot mond en werden van kwaad tot erger.

Puur afgaand op wat je ziet is het zo gek nog niet dat men vroeger dacht dat heksen de bossen introkken om ingrediënten te verzamelen voor hun recepten. Waarschijnlijk waren veel  van die heksen al aardig op de hoogte  van wat we nu natuurgeneeskunde noemen. Juist nu zijn bessen rijp, juist nu schieten paddenstoelen uit de  grond. Ook weer zo’n rare benaming:  Een paddenstoel was een stoel voor een pad. En die padden zaten dan weer in de buurt van de heksen als  bewakers. Want ook padden zijn, als je er niks van weet, mystieke wezens. Ze zijn niet aaibaar en maken bijna geen geluid. Ze vallen nauwelijks op.

Het woord herfst vindt zijn oorsprong in “Harvest” En kijk eens rond: overal hangen  nu bessen en zaden. De natuur is aan het afronden en maakt zich klaar voor de  winter. In veel zaden zitten hele goede vetten die veel energie bevatten.  Winterslapers eten zich nu vet. Vleermuizen hebben de tijd van hun leven, want de  zwaluwen zijn al weg en er vliegt nu van alles rond. Een mooie extra bonus om  krachtig de winter in te gaan. Voor veel vogels die hier blijven bieden kaardenbollen en Teunisbloemen uitkomst. Die zaden zijn droog en bevatten heel veel energie.  Gelukkig zie je de planten steeds meer  in de wilde natuur. Je ziet dat mens en dier gaan oogsten. Appels en peren rijpen door de lagere temperaturen mooi af. Let eens op het roepen van de buizerd. Nog even en de eerste gasten uit het noorden vliegen binnen. Zeker met de noordenwind die we nu hebben. De zomergasten vertrekken nu ook naar het zuiden. Het verminderen van de daglichtperiode is  het signaal dat er iets in beweging  moet komen. Kleine vogeltjes vertrekken ook en waaien met de wind mee.

De tjiftjaf roept zijn afscheidsgroet en stapt zo op de  denkbeeldige trein naar Afrika.  Stuwtrek wordt dat genoemd. Het kan een tijd van verstilling zijn met  prachtige kleuren. Dat doet een mens  goed. Maar het kan er ook ruig aan toe gaan met herfststormen en zelfs onweer. De energie moet eruit. Zo’n depressie draait tegen de klok in van west naar oost en trekt  dan meestal koudere lucht met zich mee: de eerste prikjes van de winter worden merkbaar. En hoe de winter gaat verlopen? Geen idee, want niets is zo veranderlijk als het weer. Dat in grote tegenstelling met het bewegen van de aarde in de ruimte: met meer als 100.000 km per uur suizen we in een ellips om de zon heen. De aarde staat schuin en daarom hebben wij hier in de gematigde streken de seizoenen. Tegelijkertijd razen we hier met 1000,4 km per uur rond om de as van onze eigen planeet. Het is maar goed dat alles voor ons onvoorstelbaar groot is. Je zou er duizelig van worden. In werkelijkheid is de aarde maar een doperwtje vergeleken bij de zon. En zo zie je  dat alles heel relatief blijkt te zijn. Overtuigingen blijken soms helemaal niet te  kloppen. Meestal ontbreekt het weten. En weten begint met aanschouwen en  nadenken. Ja het begin van de herfst stemt tot nadenken. Oogsten zoals het woord  al zegt. Daar heb je iets aan. ( Colum van Clemens van Rijthoven )  
    
 

Zomer 2014 plaatselijk record nat en elders kurkdroog.

Er is tijdens de afgelopen meteorologische zomer toch een landelijk regenrecord gevestigd. De KNMI waarnemer in het Limburgse Beek tapte tussen 1 juni en 1 september maar liefst 509 mm af. Dat is 290 mm meer dan in een doorsnee zomer. In een reeks vanaf het begin van de 20ste eeuw is lokaal in ons land niet eerder zoveel regen gevallen.

Het vorige record was overigens  in de zomer van 2011, Elspeet kwam uit op 504 mm. Dat was toen een verbetering van het record uit 1966, zijnde 497 mm in Almelo. De afgelopen 3 maanden  viel er in Hoog-Limburg de afgelopen drie maanden gemiddeld 455 mm. Niet eerder heeft een regio tijdens de zomer zoveel hemelwater te verwerken gekregen. Hoe anders was de situatie in delen van Noord- en Oost-Nederland! Daar was het op veel plaatsen zowaar een droge zomer. Op Terschelling werd maar 168 mm opgevangen: een tekort van 40 mm. Zuidhorn kwam over de periode 1 juni t/m 31 augustus op 208.7 mm. Dit jaar staat de teller op slechts 523.7mm  en in september nog maar 3.9 mm en dan te bedenken dat ruim 800 mm per jaar normaal is dan hebben we nog "wat te goed "! ( Bron oa. Jan Visser en eigen waarnemingen)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn