Op de foto: Zaterdag was een vrij zonnige fraaie dag, wel stond er een matige NNW-wind, Zuidhorn 31 mei 2014.
Zon op: zondag 5.25 uur, onder 21.50 uur.
LET OP: Zonkracht: 5.8, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !
De zaterdag sloot het meteorologische voorjaar fraai af. Hadden we gisteren veel zon, zaterdag begon zonnig met diep blauwe luchten, in de middag meer (hoge) bewolking maar de zon bleef in de hoofdrol. De maximum temperatuur was 18.6 C. De wind was matig tot vrij krachtig uit NNW en daardoor voelde het fris aan. We hebben mei afgesloten met 98.4 mm aan neerslag, te nat dus. Morgen begint de meteorologische zomer.
Vannacht afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Het blijft droog en de minima liggen rond 8 graden.
Morgen overdag zijn er zonnige perioden, maar ook wolkenvelden die hardnekkig kunnen zijn en dan valt het met de zon tegen, De middagtemperatuur ligt rond 17 graden en er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.
De verdere verwachtingen:
Perioden met zon en meest droog. Vanaf woensdag kans op enkele buien. De middagtemperaturen wordt ongeveer 19 graden.
Klimaatverandering en heftig weer !
De laatste dagen hoor je veel over klimaatverandering ook bij ons, het wordt warmer, meer regen en heftige buien meer hiitegolven. Dat horen we al jaren maar het aantal hittegoven is nog steeds geen "vaste prik" bij onze zomers. De hete zomer van 2003 zouden we vaker krijgen, maar er is nog geen enkele zomer na 2003 zo heet geweest. We hebben al veel "slechte' en koele zomers gehad. Je moet naar een gemiddelde over 30 jaar kijken en dan kun je pas beoordelen of het echt vaker tot hittegoven, meer regen enz. komt. Maar als er nu een stevige bui is wordt er direct verwezen naar klimaatverandering en dat is natuurlijk onzin, er zijn al honderden jaren stevige buien. Het is dus te kort door de bocht om bij stevige buien direct naar klimaatverandering te wijzen. Maar dat er iets aan de hand is moge duidelijk zijn,
Opvallend is dat de grootste extremen lang geleden zijn. Zo viel in Voorthuizen op 3 augustus 1948 binnen 24 uur een hoeveelheid 208 mm. Zover is na te gaan is dat de grootste etmaalhoeveelheid ooit ergens in ons land gemeten. De warmste temperatuur ooit in Nederland gemeten is 38.6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld. En toen gebeurde het ook dus, en toen had nog nooit iemand van klimaatverandering gehoord !
zonnige groet,
Gerard Kiewiet