Op de foto: 8 januari 2010, toen hadden we al een sneeuwdek van 7 cm in Zuidhorn, volgende week ook zulke plaatjes ?
Zon op maandag: 8.47 uur, onder 16.44 uur
Zon op dinsdag: 8.46 uur, onder 16.45 uur
Zon op woensdag :8.46 uur, onder 16.47 uur
Zon op donderdag: 8.45 uur, onder 16.48 uur. We gaan weer de goede kant op. De dagen beginnen te lengen, maar nauwelijks aan de "voorkant", zie schema !
Er zijn aanwijzingen dat het volgende week kouder gaat worden en we echt winterweer krijgen met sneeuw en overdag rond of iets boven het vriespunt en in de nachten lichte tot mogelijk matige vorst. De zgn. "pluimverwachting" geeft dit aan, maar................bij een verwachting zit altijd een grote maar, vooral bij winterweer.
Alle verwachtingen zitten niet op 1 lijn, de onzekerheid is groot. De rode lijn is de operationele lijn van het grote Europese rekenmodel ECMWF en die wordt meestal als leidend beschouwd. Maar niet alle “uitkomsten” denken er zo over, het kan net zo goed 7 graden in de plus worden overdag en helemaal geen vorst in de nacht. Pas als alle uitkomsten, groene lijntjes er ongeveer net zo overdenken en de spreiding, de zgn “pluim” klein is, dan neemt de kans toe dat het werkelijk ook zo gaat worden. Dus hoe verder de groene lijntjes uit elkaar gaan hoe groter de spreiding en onzekerder de uitkomst wordt en dan is het echt : ” Het kan vriezen of dooien”. Ik kan geen kaartje tonen, maar kijk maar op google bij “pluimverwachting KNMI”, dan ziet u een pluimverwachting.
Er geldt een zgn “Postma doctrine” die zegt:
Bij zachte winter zijn “koude oplossingen” meestal zacht en bij koude winters zijn “warme oplossingen” meestal koud. Een zekere heer Postma die werkzaam was bij het KNMI geeft in zijn stelling aan: als het aanhoudend zacht is en er wordt kouder weer verwacht, het meestal ook zacht blijft en de winter geen “blijvertje” wordt. Omgekeerd geldt het zelfde: als we al weken koud winterweer hebben en er wordt dooi verwacht dan is die dooi meestal geen blijvertje en keren we weer terug naar het koudere weer. We wachten het in spanning maar af, het komt zoals het komt en laten ons niet gek maken door het geroeptoeter van de media.
De woensdag verliep droog met af en toe zon en veel wind. max windstoot 60 km per uur. Gisteravond nog 6.7 mm in de regenmeter door stevige buien in de namiddag en begin van de avond, totaal deze maand alweer 32.6 mm. De maximum temperatuur net niet in de dubbele cijfers vandaag met 9.9 C als maximum. De barometer staat met 1013.5 hpa op de hoogste stand van 2014 na de lage waarden van de afgelopen dagen.
Komende nacht neemt de bewolking gaat het af en toe regenen. Er staat een matige ZZO-wind, later toenemend tot (vrij)krachtig.
Donderdag is er veel bewolking en periodiek regen. In de middag kan het tussen de buien even opklaren. De middagtemperatuur is opnieuw in de dubbele cijfers, rond 11 graden. De wind ruimt naar zuidwest en neemt flink toe. In de middag krachtig windkracht 6 tot 7, krachtig en soms hard met uitschieters tot 70 km per uur.
En dan de vrijdag: meest droog en bewolking en wat zon. De dubbele cijfers zijn verleden tijd en met 8 graden iets kouder dan de laatste dagen. Zaterdag kans op regen en ongeveer 6 a 7 graden. Zondag nog iets kouder met 5 graden en meest droog, vanaf maandag neerslag, wellicht in winterse vorm van (smeltende) sneeuw, een matige wind die dan de oosthoek opzoekt en dat is al heel lang geleden. Overdag enkele graden boven het vriespunt en in de nachten er onder. Maar............ het moet allemaal nog, mogelijk ziet de “pluim “ er morgen weer heel anders uit.
Weerspreuken in januari !
Als het Driekoningen (6 januari) is in het land, stapt de vorst in het vaderland.
Brengen de drie wijzen geen ijs, de winter is van de wijs.
Driekoningen stil met zonneschijn, dan zal het tot Pasen winter zijn.
Met Driekoningen lengt de dag, zoveel een geitje springen mag.
In januari onweer in buien, komt er kou en sneeuw aan kruien.
Als januaar de vorst niet wil, dan komt hij in maart en april.
Geeft Sint Hilarius (14 januari) veel zonneschijn, dan zal het weldra kouder zijn.
In januari veel westenwinden en avondrood, maakt de kou dood.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet