Op de Foto: Vandaag bewolkt en slechts 0.8 uur de zon erbij, 6 oktober 2014.
Zon op: dinsdag: 7.50 uur, onder 19.04 uur.
Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!
De maandag verliep meest bewolkt. De dag begon grijs, maar tussen 11.15 uur en 12.15 uur geregeld de zon erbij totaal 0.8 uur maar toen gingen de gordijnen weer dicht en bleven dicht. Elders in het oosten van de provincie de hele ochtend zon en hier niet warmer dan 15.7 C bij een matige doorstaande ZZO wind. De barometer is aan het dalen, 1008.8 hpa op nadering van een gebied met regen die ons later vanavond en vannacht bereikt.
Vannacht trekt het regengebied over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden. Er staat een matige zuidoostelijke wind.
Morgenochtend trekt de regen het land uit en komen er opklaringen. In de loop van de middag lijkt een zone met stevige buien met onweer en soms veel wind over het land te trekken. De maximumtemperatuur ligt rond 15 graden. De zuidoostelijke wind draait naar zuid tot zuidwest en kan in middag flink toenemen tot wind kracht 6 en 7 op de Wadden, onstuimig dus.
De verdere verwachtingen zijn: wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen of buien en middagtemperaturen van 17 tot 19 graden de eerste dagen veel wind, later in de week iets rustiger, aan het einde van de week geleidelijk iets dalend.
Het jaar 2014 record warm !
Augustus was tot dusver de enige ‘te koele’ maand van dit jaar, met een warmtetekort van 44,0 graaddagen. Dat tekort heeft september vrijwel geheel weggewerkt, met tot en met gisteren (29 september) een overschot van 38,5 graaddagen, waar vandaag nog wel een paar puntjes gaan bijkomen.
Begin augustus schreven we al dat de kans groot was dat dit jaar minstens net zo warm zou gaan verlopen als de recordwarme jaren 2006 en 2007, die beide op 11,3 graden gemiddeld uitkwamen.
Tot en met gisteren was dit jaar met 12,6 graden gemiddeld warmer dan enig ander jaar sinds het begin van de metingen sinds 1706, héél nipt voor 2007 en een volle graad voor op 2006. Uiteraard gaan we in de loop van oktober nog flink inleveren op die 12,6 graden, vooral in november en december. Destijds verliep 2007 gedurende de laatste drie maanden zelfs aan de koele kant, terwijl 2006 toen juist record zacht verliep. Hierdoor kwamen beide jaren uiteindelijk op 11,3 graden uit.
We kunnen simpelweg uitrekenen dat als de rest van dit jaar een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden of hoger uitkomt, dat dan 2014 zich nestelt naast 2007 en 2006, of zelfs op kop gaat. Het langjarige gemiddelde voor de periode 30 september – 31 december staat op 7,5 graden.
Met andere woorden, zelfs als alle dagen tot het eind van dit jaar 0,2 graden koeler verlopen dan gemiddeld, dan nog evenaren we het warmterecord. Verlopen oktober, november en december dus gemiddeld of zelfs warmer dan dit langjarige gemiddelde, dan kunnen we op 1 januari 2015 zeggen dat 2014 het allerwarmste jaar is geweest! Een gelopen race is dat uiteraard nog niet, maar de kans dat dit gebeurd ligt, gegeven het langjarige gemiddelde, tussen 50 en 60%. De eerste oktoberdagen lijken sowieso een flink stuk warmer te gaan verlopen dan dit gemiddelde, dus dat percentage zal vooralsnog verder gaan oplopen. ( Bron Meteo Group)
Weerspreuk: worden de bladeren geel en krom, kijk dan naar uw kachel om.
Herfst te pas en te onpas :
Er is geen enkel seizoen waarvan de naam zo ‘misbruikt’ wordt als de herfst. Wanneer het in de winter dagen achtereen uitgesproken winderig weer is, hebben velen (niet in de laatste plaats weerkundigen!) het over “het is herfst buiten”. Is het een dag of wat onbestendig weer in het voorjaar of in de zomer dan hoor of lees je onder meer “de komende dagen is het herfst”. Bij wisselvallige en vooral winderige condities lijkt het dus altijd herfst te zijn. Echter: niets is in met name op onze gematigde breedten zo normaal als waaiweer in alle seizoenen. Feitelijk is het in de winter zelfs vaker ‘herfstweer’ dan in de herfst zelf. Een onsje minder herfstweer in de berichtgeving zou dus geen kwaad kunnen. ( Bron: Jan Visser )
zonnige groet, Gerard Kiewiet