Op de foto; mooie wolkenluchten en opklaringen omgeving Leekstermeer, Landgoed Nienoord op 5 oktober 2017.
We hehben nu al 2 herfstormen gehad, de eerste op 13 september en de 2e op 5 oktober. Met windstoten tot 75 km per uur en aan de kust nog meer flink wat wind en schade in de vorm van met name omgevallen bomen. Het wil weleens in een cuclus voorkomen dat wer over enkele weken de volgende storm kunnen verwelkomen. Regen hebben we ook genog gehad, deze maand alweer 26.4 mm in Zuidhorn. De vrijdag viel mee overdag met zonnige perioden en mooie wolkenluchten.
Komende week blijft het in grote lijnen wisselvallig weer. Vooral op maandag en dinsdag is er enige regen. De middagtemperaturen schommelen rond of iets onder normaal 13 tot 15 graden. Maar tegen het einde van de week wordt met een zuidwestelijke stroming geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Het lijkt erop dat we aan het begin staan van een periode met vrij zonnig en droog najaarsweer en warmer, later vooral de nachten kouder maar overwegend droog. Dit alles zal vanaf vrijdag zaterdag en vooral komende zondag te merken moeten zijn, als het uitkomt natuurlijk. Het kwik loopt op naar 17 tot 19 graden !
Het is her en der al begonnen: het blad aan de bomen verkleurt. Maar waarom eigenlijk? En wat heeft het weer ermee te maken?
Eerst is de vraag natuurlijk: wat veroorzaakt de groene kleur van bladeren? Bomen hebben zonlicht en water nodig om te groeien. Het bladgroen, of in wetenschappelijke termen het chlorofyl, zet onder invloed van zonlicht koolstofdioxide en water om in suikers en koolhydraten. Dit chlorofyl geeft het blad zijn groene kleur. Naast het groene chlorofyl bevat het blad het hele jaar door ook geel pigment (xanthofyl) en oranje pigment (caroteen). In de lente en zomer is er volop zonlicht en het bladgroen is dan ook volop aanwezig, veel dominanter dan het gele en oranje pigment.
Naast het bladgroen (chlorofyl) bevatten bladeren ook gele en oranje pigmenten. In de lente en zomer is chlorofyl dominant, in de herfst en winter domineren de gele en oranje pigmenten.
De dagen worden nu, in de herfst, echter steeds korter en daarbij ook nog eens kouder. Het chlorofyl breekt geleidelijk af en de oranje en gele pigmenten worden nu beter zichtbaar. Uiteindelijk laten de bomen dan ook hun blad vallen.
De herfstkleuren leveren natuurlijk een prachtig natuurbeeld op, en dus ook de mooiste weerfoto's ! (Bron buienradar)
Zonnige groet,
Gerard Kiewiet