Op de Foto: Prachtig weer vandaag volop de zon, wellicht de laatste warme dag van 2014 met fraaie herfstkleuren, Zuidhorn 4 oktober 2014.
Zon op: zondag: 7.46 uur, onder 19.11 uur.
Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!
De zaterdag sloot de nazomer in stijl af met een prachtige zonnige dag met een maximum van 22.0 C, wellicht de laatste warme dag in 2014. De zon scheen vandaag 8.8 uur en in de avond sluierbewolking met in de late avond en nacht enige regen.
Vannacht trekt de regen in activiteit afnemend naar ons toe. Het kwik daalt naar een graad of 12. Er staat een matige, langs de kust een vrij krachtige, noordwestenwind.
Zondag overdag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en blijft het op de meeste plaatsen droog. De middag temperatuur wordt niet hoger dan een graad of 16 en dat scheelt een jas bij een noordelijke wind meest matig.
De komende week wisselvallig weer met dagelijks enige kans op neerslag vooral op de dinsdag. Het kwik blijft steken bij een graad of 16 a 17.
Het jaar 2014 record warm !
Augustus was tot dusver de enige ‘te koele’ maand van dit jaar, met een warmtetekort van 44,0 graaddagen. Dat tekort heeft september vrijwel geheel weggewerkt, met tot en met gisteren (29 september) een overschot van 38,5 graaddagen, waar vandaag nog wel een paar puntjes gaan bijkomen.
Begin augustus schreven we al dat de kans groot was dat dit jaar minstens net zo warm zou gaan verlopen als de recordwarme jaren 2006 en 2007, die beide op 11,3 graden gemiddeld uitkwamen.
Tot en met gisteren was dit jaar met 12,6 graden gemiddeld warmer dan enig ander jaar sinds het begin van de metingen sinds 1706, héél nipt voor 2007 en een volle graad voor op 2006. Uiteraard gaan we in de loop van oktober nog flink inleveren op die 12,6 graden, vooral in november en december. Destijds verliep 2007 gedurende de laatste drie maanden zelfs aan de koele kant, terwijl 2006 toen juist record zacht verliep. Hierdoor kwamen beide jaren uiteindelijk op 11,3 graden uit.
We kunnen simpelweg uitrekenen dat als de rest van dit jaar een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden of hoger uitkomt, dat dan 2014 zich nestelt naast 2007 en 2006, of zelfs op kop gaat. Het langjarige gemiddelde voor de periode 30 september – 31 december staat op 7,5 graden.
Met andere woorden, zelfs als alle dagen tot het eind van dit jaar 0,2 graden koeler verlopen dan gemiddeld, dan nog evenaren we het warmterecord. Verlopen oktober, november en december dus gemiddeld of zelfs warmer dan dit langjarige gemiddelde, dan kunnen we op 1 januari 2015 zeggen dat 2014 het allerwarmste jaar is geweest! Een gelopen race is dat uiteraard nog niet, maar de kans dat dit gebeurd ligt, gegeven het langjarige gemiddelde, tussen 50 en 60%. De eerste oktoberdagen lijken sowieso een flink stuk warmer te gaan verlopen dan dit gemiddelde, dus dat percentage zal vooralsnog verder gaan oplopen. ( Bron Meteo Group)
Weerspreuk: worden de bladeren geel en krom, kijk dan naar uw kachel om.
Herfst te pas en te onpas :
Er is geen enkel seizoen waarvan de naam zo ‘misbruikt’ wordt als de herfst. Wanneer het in de winter dagen achtereen uitgesproken winderig weer is, hebben velen (niet in de laatste plaats weerkundigen!) het over “het is herfst buiten”. Is het een dag of wat onbestendig weer in het voorjaar of in de zomer dan hoor of lees je onder meer “de komende dagen is het herfst”. Bij wisselvallige en vooral winderige condities lijkt het dus altijd herfst te zijn. Echter: niets is in met name op onze gematigde breedten zo normaal als waaiweer in alle seizoenen. Feitelijk is het in de winter zelfs vaker ‘herfstweer’ dan in de herfst zelf. Een onsje minder herfstweer in de berichtgeving zou dus geen kwaad kunnen. ( Bron: Jan Visser )
zonnige groet, Gerard Kiewiet