Weerspreuk: Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.
Op de foto: Mooie wolkenluchten in de ochtend van 2 september 2016 boven Zuidhorn
Vrijdag bewolking en wat gespetter, wel warme dag.
Komend weekend even een dip in het mooie nazomerweer, maar volgende week komt de nazomer weer terug met temperaturen ruim boven de 20 graden meest droog en perioden met zon.
Afgelopen nacht 12.0 C en droog. De vrijdag verder wolkenvelden en wat licht onmeetbaar gespetter. De maximum temperatuur werd 21.6 C. De wind was zuid tot zuidwest matig tot vrij krachtig.
Komende nacht is er veel bewolking en af en toe valt er mogelijk regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden. Er staat een zwakke zuidwestenwind.
En dan het weekend, zaterdagochtend is er eerst nog veel bewolking en kan er lokaal nog lichte (mot)regen vallen. In de middag wordt het droog en kan de zon af en toe door komen. De maximumtemperatuur ligt rond 22 graden bij een zuidwestelijke wind meest matig.
Zondag lijkt de minste dag te worden, veel bewolking en regen of enkele buien. Daarna een overgang naar droog, vrij zonnig en warm weer.
Hoe verliep Zomer 2016: een wisselvallig zomer met warm zonnig einde.
Aan warmte ontbrak het niet deze zomer maar standvastig was het weer allerminst. In juni en juli viel er vrijwel dagelijks regen en alleen half juli en in de tweede helft van augustus was het een aantal dagen op rij droog en zonnig. De temperaturen liepen daarbij flink op tot tropische niveau.
Dat leverde in De Bilt voor de hele zomer uiteindelijk drie tropische dagen op (maximumtemperatuur 30 graden of hoger), één in juli en twee in augustus. Alle maanden waren gemiddeld warmer dan normaal waardoor de zomer gemiddeld 0,7 graden warmer was dan het langjarig gemiddelde. Vooral de nachten waren warm, overdag was de afwijking van de temperatuur meestal minder groot.
Door het vaak buiige weer was de neerslag grillig verdeeld over het land. In de kustprovincies was de zomer op veel plaatsen droog, terwijl Brabant en Limburg aanzienlijk meer regen kregen dan normaal. Gemiddeld over het hele land was de hoeveelheid neerslag met alle plussen en minnen vrijwel de normaal. Opmerkelijk was het grote aantal dagen met flinke plensregens en wateroverlast. Op tien dagen viel er lokaal 50 mm of meer . In een normale zomer gebeurt dat op zeven dagen. Op 23 juni zorgden onweersbuien vergezeld van hagel, zeer zware windstoten en lokale valwinden enorme schade. In het Brabantse Luyksgestel en omgeving zijn hagelstenen gevallen met een doorsnelde van 7 tot 10 cm, iets dat zelden voorkomt in Nederland.
Langs de kust was de zomer zonniger dan normaal. In Den Helder scheen de zon zelfs omstreeks 710 uur tegen 552 uur in Maastricht. Juni was de somberste maand, augustus de zonnigste. Vooral de laatste dagen van augustus waren zeer zonnig. De zomer maakte toen een heuse inhaalslag met veel zon en tropische warmte. ( Bron KNMI)
zonnige groet
Gerard Kiewiet