Weerspreuk: Voor de langste dag, dan neemt de zee, Na de langste dag, dan geeft de zee.
Uitleg weerspreuk: Over het algemeen is de temperatuur van het zeewater voor de langste dag relatief koud ten opzichte van de landtemperatuur. De meeste buien ontstaan dan ook op het land. Na de langste dag zijn de rollen omgedraaid en ontstaan de meeste buien boven het relatief warme zeewater.
Op de foto: Meest bewolkt op de vrijdag pas in de namiddag de eerste opklaringen, omgeving Zuidhorn 24 juni 2016.
Vrijdag bewolkt licht buitje en warm, weekend licht wisselvallig.
Vrijdag en zaterdag even geen waarschuwingen van het KNMI met code geel of oranje. Sommigen worden weleens "waarschuwings moe' van al die code’s. Het kan ook te vaak zijn en achteraf, als het niet meer nodig is. Code geel is niets anders dan: pas op er kan onweer komen of slecht zicht of een harde wind maar ook niet meer dan dat. Bij code oranje of rood is er pas echt iets aan de hand, meestal dan kan het ook meevallen, en dan roept iedereen waarom er nu weer een code is uitgegeven.
Zaterdag overdag was er veel bewolking met later op de dag af en toe buiige regen. De zon hebben we niet gezien en het werd met weinig wind 19.3 C en overdag 1.1 mm aan neerslag tot 18.00 uur. Vanavond en vannacht wordt het droger en een graad of 14.
Zondag ook bewolking wat zon en kans op enkele buien. Wel is er meer wind dan op de zaterdag.
De komende week: Zonnige perioden en iedere dag wel kans op een bui of wat regen. Middagtemperaturen rond de 20 graden.
Nacht van woensdag op donderdag de warmste 23 juni ooit.
In De Bilt is een temperatuur van 18,2 graden gemeten. Dat is volgens het weerbureau weeronline.nl nooit eerder voorgekomen.
Het vorige record dateert uit 1983, toen werd het in De Bilt niet kouder dan 16,4 graden.
Warme lucht vanuit het zuiden zorgt voor zomerse tot tropische temperaturen. Volgens weeronline.nl heeft het oosten de komende nacht de grootste kans op een tropennacht met temperaturen van ruim 20 graden. Tropennachten komen zelden voor in De Bilt, aldus het weerbureau. In juni is het uniek, in juli is het vier keer voorgekomen en in augustus een keer. Tropennachten komen in het huidige klimaat vaker voor dan vroeger. Van de vijf zomers waarin daar sinds 1901 sprake van is geweest, zitten drie tamelijk recente zomers (vanaf 2004).
Bron: NOS Teletekst 708
W E E R E N Z O N K R A C H T.
indien bewolkt zonnig
zaterdag 3.6 7.2
zondag 3.0 6.0
betekenis van de cijfers
waarde omschrijving niet langer
zonkracht sterkte zonnen dan
1- 2 vrijwel geen 60 min
3- 4 zwak 30 min
5- 6 matig 20 min
7- 8 sterk 15 min
9-10 zeer sterk 10 min
zonnige groet, Gerard Kiewiet