Het weer opgesteld op 28 oktober 2013, 17.00 uur
Op de foto: Maandag zeer zware windstoten tot 100 km per uur gaven veel schade door omgevallen bomen in Zuidhorn o.a. aan de Gast, Zuidhorn 28 oktober 2013.
De maandag de 28e oktober 2013 gaat in de boeken als dag met storm en aan zee zware tot ZEER ZWARE STORM op de Wadden een zeer zware storm, windkracht 11 EN ZELFS EVEN WINDKRACHT 12, ORKAAN ! Leek het er gisteren op dat het aan land beperkt bleef tot windstoten en maximaal windkracht 7, de realiteit was dat het ook boven land stormachtig was met windkracht 8 als 10 minuten gemiddelde. Dit leverde veel omgevallen bomen en de nodige schade op. Ik zelf kwam tot een maximale windstoot van 100 km per uur/ 27.7 meter per seconde. Een zwaardere windstoot heb ik zolang ik waarnemer ben nog niet gemeten. Koud was het niet, maximum 17.1 C maar gedurende de middag ging het kwik in dalende lijn naar 12.8 C om 17.00 uur. Aan neerslag afgelopen 24 uur 10,2 mm totaal deze maand 52.4 mm. Het was wel een weerdag waar nog wel even over wordt nagepraat, en weeralarm code rood was meer dan terecht. Dacht men rond 10.00 uur vanmorgen, toen het nog relatief rustig was, dat het wel niet zo'n vaart zou lopen maar na 11 uur ging de storm echt los ! Maximum windstoot VANDAAG OP LAUWERSOOG: 152 KM PER UUR !!
Vannacht is het wisselend bewolkt met enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig.
Dinsdag half tot zwaar bewolkt en komen er geregeld buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden. De zuidwestelijke wind is matig tot krachtig windkracht 4 tot 6.
De verdere verwachtingen: Woensdag nog droog met zon, daarna meer kans op regen. De middagtemperatuur ligt rond de 12 graden.
Weerweetjes...............De wintertijd is begonnen !
Afgelopen nacht is de tijd weer een uur verzet. De klok gaat 1 uur achteruit en in het voorjaar in het weekend van 30 maart 2014 gaat de klok weer 1 uur vooruit.
Zomertijd (in Vlaanderen ook vaak zomeruur) is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).
In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.
Ongeveer 70 landen verzetten momenteel twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet