De vorst komt !!!
We staan aan de vooravond van een veel besproken winterperiode. We zouden geen winter meer krijgen. Wie had dit nog gedacht na een kletsnatte en zeer zachte december en januari. Alle seizoenverwachtingen ten spijt, 90% van deze verwachtingen kunnen zo de prullenbak in. Afgelopen zomer zouden we 2 hittegolven krijgen, ik zit er nog op te wachten…... Het weer is te grillig en complex dat een lange termijn, en zelfs een korte termijn onmogelijk is om met enige zekerheid te zeggen hoe het gaat lopen en dat is ook het mooie van het weer, het komt zoals het komt en we moeten het ermee doen !
Vandaag een relatief zachte dag en een matige zuidelijke wind. De dag begon grijs en bewolkt maar in de loop van de ochtend kwam de zon goed te voorschijn. Wat volgde was een prima dag met tot 16.00 uur 4.1 uur zon (4 uur en 6 minuten). Op een enkel licht buitje (0.1 mm) na een meest droge dag. Na een minimum van 2.9 C liep het kwik op naar 7.3 C . In de middag tijdelijk iets meer bewolking. Afgelopen 24 uur nog 1.7 mm aan neerslag totaal deze maand 109.8 mm. Daar zou het ook wel bij kunnen blijven. De komende dagen staat er weinig neerslag in de planning.
Zaterdag gaat het gebeuren: De komende nacht nog temperaturen rond het vriespunt en morgen veel bewolking en een zwakke tot matige oostelijke wind. Zaterdagavond gaat het kwik onderuit en verovert de koude vrieslucht ons land. Het kwik daalt naar ongeveer - 4 graden en zondag overdag perioden met zon ook wat bewolking, mogelijk een sneeuwbuitje en temperaturen rond het vriespunt. Begin van de nieuwe week overdag rond of onder het vriespunt en in de nachten lichte tot matige vorst ( min 4 tot min 6 graden ) De eerste ijsdagen, dagen dat het kwik niet boven het vriespunt komt, lijken komende week vaker voor te komen. Waar deze winterperiode op uit gaat draaien? We houden u op de hoogte !
Tip van de weerman: In verband met de vorst, denk om de buitenkranen en kranen in onverwarmde schuren !
Bijgaande foto: Vandaag brede opklaringen, maar ook wel bewolking , Van Starkenborghkanaal, Zuidhorn op 27 januari 2012
Weerweetje: ijzel, hoe zit dat eigenlijk ?
IJzel ontstaat wanneer regen, motregen of gedeeltelijk uit vloeibaar water bestaande ijsregen op een weg valt waarvan de temperatuur onder nul is. De regen of motregen, die soms onderkoeld is, bevriest dan zodra hij in aanraking komt met de grond of met voorwerpen die kouder zijn dan nul graden; de ijsregen vriest erop vast. IJzel treedt veelal op aan het einde van een vorstperiode, dus als de vorst nog in de grond zit. De regen van een overtrekkend warmtefront, bevriest op het wegdek. Veel regen hoeft er niet te vallen: een beetje motregen is zelfs al voldoende om de weg spekglad te maken. Meestal duurt een ijzelperiode niet langer dan enkele uren, want na het passeren van een warmtefront loopt de temperatuur gewoonlijk flink op tot enkele graden boven nul en daardoor smelt het ijs. Soms echter trekt zo'n warmtefront tergend langzaam over of stagneert het zelfs, waardoor een ijzelperiode veel langer kan duren. Ook kan het voorkomen dat de koude lucht zich niet laat verdrijven; koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht en wanneer continentale zuidoostenwinden koude lucht blijven aanvoeren kan de warme lucht alleen op enige hoogte verder oprukken. Yzel is dus geen neerslagvorm maar een gevolg van neerslag dat bevriest.
W
aarneming in Zuidhorn om 16.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 16.00 uur: 0.1 mm, afgelopen 24 uur: 1.7 MM, totaal deze maand: 109.8 mm.
* temperatuur om 16.00 uur: 6.8 C
* max. temp: 7.3 C
* halfbewolkt
* wind: ZZW, max tot 5.6 meter per sec, kracht 3 tot 4
* barometer: 1019.6 hPa
* relatiefvochtigheid : 84 %
zonnige groet
Gerard Kiewiet