Komende nacht lichte vorst en gladheid !
Vanmorgen was het plaatselijk spiegelglad door combinatie van opvriezing en bevriezing van neerslag/vocht op met name stoeptegels, en klinkers. Hoewel het kwik boven het vriespunt was, minimum + 1.5 C, leverde het toch gladheid op. Hoe dat precies zit, meer hierover bij de “Weerweetjes “!
Afgelopen nacht regen en dat leverde tot 8.00 uur zondagmorgen 5.4 mm aan neerslag op. Overdag bewolking en enkele buien maar ook brede en felle opklaringen, vooral in de middag. Aan neerslag kwam daar overdag nog 0.4 mm bij. De bovenlucht was zeer koud vandaag, op 5 km hoogte was de temperatuur – 40 graden en dat geeft tijdens buien kans op hagel en smeltende sneeuw, ook onweer is dan mogelijk. Tot 16.00 uur hier in Zuidhorn 3.3 uur zon gemeten ( 3 uur en 18 minuten )
Als het verschil van temperatuur op 5 km hoogte en aan de grond meer dan 40 graden is er kans op onweer. De maximum temperatuur kwam uit op 6.2 C en dat was wel even lager dan zaterdag toen we op een maximum van 8.9 C uit kwamen. De wind was ook nadrukkelijk aanwezig uit N/Westelijke richting kracht 4 tot 5 met uitschieters in “kracht 6”.De komende nacht en maandagmorgen opklaringen, meest droog en lichte vorst, tot ongeveer – 3 graden is mogelijk, door bevriezing van natte weggedeelten dus opletten voor gladheid !! Maandag overdag meest droog,zon en bewolking en temperatuur van ongeveer 6 graden. De rest van de week wisselvallig en oplopende temperatuur.
Op de foto : De wind was nadrukkelijk aanwezig, op de foto mijn handwindmeter met windstoot van 47.1 km per uur, zondagmiddag 19 februari 2012.
Bevriezing en opvriezing, hoe zit dat eigenlijk ?
Bevriezing: Als we gladheid door hagel, sneeuw of door uit bomen neerdwarrelend rijp buiten beschouwing laten, dan wordt het in ons land daarnaast het vaakst glad doordat water op de weg bevriest. Dit heet simpelweg ‘bevriezing van natte weggedeelten’ en op zich is dat een goede term. Het meest berucht is nachtelijke regenbui bij temperaturen boven nul, waarna er een brede opklaring volgt en door uitstraling het kwik aan de grond beneden nul komt en het water bevriest. Dat proces kan al snel optreden. Plassen op een garagedak, maar ook autoruiten en daken kunnen al bevriezen of van een laagje rijp worden voorzien, als de luchttemperatuur nog een aantal graden boven nul ligt.
Opvriezing:
Aan het eind van een vorstperiode duikt de term ‘opvriezing’ nog al eens op. Als de luchttemperatuur boven nul is en blijft, maar de vorst nog in de grond zit, dan kunnen wegdelen tijdens nachtelijke opklaringen wit uitslaan van de rijp. ‘De kou trekt uit de grond’ zegt men dan ook wel eens.
Hoe we het ook benoemen: in beide gevallen is het glad en dus oppassen in het verkeer !
W
aarneming in Zuidhorn om 16.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 16.00 uur: 0.4 mm, afgelopen 24 uur: 5.8 MM, totaal deze maand: 13.8 mm, totaal jaar: 125.6 mm.
* temperatuur om 16.00 uur: 4.7 C
* max. temp: 6.2 C
* halfbewolkt
* wind: WNW, max tot 9.6 meter per sec, kracht 4 tot 5
* barometer: 1017.9 hPa
* relatiefvochtigheid : 73 %
zonnige groet
Gerard Kiewiet