De dag begon nevelig maar nog wel onbewolkt en de zon was in de vroegte nog zichtbaar. Maar dan………….een omvangrijk gebied met laaghangende bewolking en mist trekt van het z/westen het land binnen en de gordijnen gingen dicht. De temperatuur bleef onder de laaghangende bewolking in de ochtend steken op 7 graden omstreeks 10.00 uur. Rond 15.00 uur was het in Zuidhorn nog steeds bewolkt en net geen 10 graden terwijl het in een zonovergoten Maastricht op hetzelfde moment 20.7 C was. Grote verschillen in klein landje. Het hogedrukgebied is aan de wandel en dat is duidelijk te zien op de barometer die nu nog op 1016.8 hPa staat. Dat maakt de weg vrij voor storingen die ons het weekend bereiken.
Toch kwam hier de zon voorzichtig door maar het was sterk nevelig dus meetbare zonneschijn leverde het niet op. Het kwik kon nog oplopen naar een maximum van 9.6 C na een minimum van 4.7 C. De wind was meest matig uit het z/westen.
Morgen overdag zijn er wolkenvelden, later op de dag kunnen er enkele buien vallen. De middagtemperatuur loopt op tot ongeveer 12 graden. De wind is meest is matig uit z/westelijk.
Zondag veel bewolking en perioden met regen. Na het weekeinde droog en rustig weer met regelmatig zon. De eerste dagen koude nachten met mogelijk vorst, later in de week stijgende temperaturen.
Op de foto: Scherpe wolkenband van wegtrekkende bewolking boven Zuidhorn, het was al 17.30 uur dus zonneschijn leverde het nauwelijks op, Zuidhorn 16 maart 2012.
Weerweetje: inversie, hoe zit dat eigenlijk ?
Normaal daalt de temperatuur met toenemende hoogte, tijdens een inversie hebben we te maken met een temperatuuromkering, de lucht hogerop is dan juist warmer dan de lucht eronder. Een inversielaag komt voor in een hogedrukgebied, van dichtbij de grond tot honderden meters in de atmosfeer.
Inversielagen zijn van groot belang voor de meteorologie, omdat ze de atmosferische stroming blokkeren, zo'n gebied met een temperatuuromkering zorgt dan juist voor een zeer stabiele situatie. Het kan leiden tot verschillende weertypes. Het belangrijkste is wel dat een dergelijke weersituatie kan leiden tot slecht zicht, luchtverontreiniging of zelfs smog, omdat er in deze luchtlaag geen menging plaats vindt met lucht in de hogere luchtlagen kan de verontreinigde klucht niet weg uit de onderste luchtlaag. De verontreinigde lucht blijft dan ook hangen waardoor mensen met astma meer last kunnen krijgen van bijvoorbeeld de luchtwegen. De meest ernstige smogsituatie deed zich voor in Londen in december 1952. Door de kou gingen de Londenaren extra veel zwavelrijke kolen stoken waardoor de luchtverontreiniging The Great Smog door de inversie zeer ernstige vormen aannam met duizenden doden tot gevolg.
Normaal gesproken daalt de temperatuur met ongeveer 0.6 C per 100 meter of 6.4 C per kilometer. Als de temperatuurafname met de hoogte deze waarde overschrijdt is er sprake van een onstabiele luchtmassa. In dat geval kan de relatief warme lucht van beneden goed uitwisselen met de koudere lucht boven: warme lucht is immers lichter van soortelijk gewicht dan koude.
Waarneming in Zuidhorn om 18.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 MM, totaal deze maand: 10.7 mm.
* temperatuur om 18.00 uur: 7.4 C
* max. temp: 9.6 C
* halfbewolkt
* wind: ZZW, max tot 4.8 meter per sec, kracht 3
* barometer: 1016.8 hPa
* relatiefvochtigheid : 89 %
zonnige groet
Gerard Kiewiet