Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer voor de komende dagen: Weekend zon maar ook bewolking !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 5 maart 2015
5 maart 2015

Op de Foto': Bewolking kleurrijke zonsopkomst en gladheid op bruggetjes, dat waren de ingrediënten voor donderdag,  Omgeving Zuidhorn en stad Groningen 5 maart 2015.

Weerspreuk: Daar is geen maart zo goed, of het sneeuwt op d'r boer z'n hoed.

Zon op: Zondag: 7.12 uur, onder: 18.33 uur. De dagen beginnen al flink te lengen, dagelijks 2 minuten aan de "voorkant" en de "achterkant" erbij, we gaan de goede kant weer op !


Opgesteld op 7 maart 2015: Afgelopen nacht 5.4 C als minimum. De zaterdag begint met bewolking, Zou het dan toch tegen vallen met het fraaie beloofde lenteweer? Heb woensdag al in mijn praatje aangegeven dat het wel voorjaar is dus voorzichtigheid is geboden. Er hoeft maar "dit" te gebeuren en het valt tegen. De wind is nadrukkelijk aanwezig, kouder  voor het gevoel dus. De wind komt over koud zeewater dus aan de kust kans op wolkenvorming of mist. Dus ja, Ik blijf het zeggen: Je kunt niet zeggen dat het een prachtig weekend wordt 4 dagen in het voren. Maakt mij niet zoveel uit, maar vind het zeer sneu voor al die duizenden die bijvoorbeeld naar zee gaan met de familie omdat het zonnig lenteweer wordt en dan valt het tegen ! Er wordt door de weermannen weer een "lente worst" voorgehouden. En als het tegenvalt krijgt  het weer de schuld. De verwachting was goed, maar het weer heeft zich er niet aangehouden !

Zaterdag dus bewolking ook zon als het goed is en het werd 13.8 C bij een matige tot krachtige zzw met een maximale windstoot van 53 km per uur, tot in kracht 7 !

Zondag meer bewolking ook zon en iets minder wind, later op de dag zelfs kans op een spat motregen in het N/westen van het land, mogelijk ook bij ons maar dat is nog even onzeker, aan zee dus daar tegenvallend en opnieuw rond 14 graden. We zullen het wel afwachten.

Hoorde gisteren een professioneel weerman zeggen: " Als de barometer hoog staat we mooi weer krijgen", nou dat is wel heel kort door de bocht en verre van professioneel om dat zo met stelligheid te zeggen. Het kan bewolkt, grijs en nevelig of zelfs mistig zijn en dan is het niet altijd mooi. Er kan zelfs regen vallen bij hogedruk ook al is het niet veel. Mogelijk is dat vrijdag het geval.

 Vorig jaar op 9 maart 2014 19.5 C in Zuidhorn maar zo'n vaart zal het niet lopen. De nachten blijven aan de koude kant soms dicht bij het vriespunt .

 

Biometeorologie: De invloed van weer op de mens

De regen tikt tegen het raam of de wind houdt je wakker. Of misschien blijf je wel bewust wakker, in de hoop dat je nog een paar vlokjes kan zien dwarrelen… Bewust of onbewust, het weer kan onze gemoedstoestand veranderen. En dat niet alleen voor korte tijd, maar soms wordt je humeur voor een langere periode beïnvloed. Denk aan de winterdip, of structureel te korte nachten slaap in de zomer vanwege de lange daglichtperiode.

Voor veel mensen is het een grote opluchting dat de winter weer op zijn einde loopt. De dagen zijn duidelijk aan het lengen, en uit de wind en in de zon is de warmte steeds beter te voelen. Ikzelf merk dat het lentevooruitzicht me goed doet! En dat terwijl deze winter helemaal niet zo koud is verlopen en ook niet zeer winters… Bij sommige mensen gaat het echter een stuk verder dan alleen het: ‘ik voel me vrolijker, want de zon schijnt’. Weergevoeligheid kan per mens flink verschillen, maar kan zorgen voor meer pijn, veranderend gedrag, of opkomende medische kwalen.


Hoofdpijn:
Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat het weer effect heeft op de mens, zowel fysiek als mentaal. Het lichaam bestaat voor 70% uit water, en heeft allerlei holtes. Met een stijgende luchtdruk, komt er meer druk te staan op de holtes in ons lichaam. De combinatie van een dalende luchtdruk en een zware verkoudheid leidt dan tot extra veel last van dichtklappende oren en last van je voorhoofdsholte. Met bijvoorbeeld een slapeloze nacht tot gevolg. Er zijn ook onderzoeken die erop wijzen dat migraine en luchtdrukveranderingen in relatie tot elkaar staan.

Reuma:
Een dalende luchtdruk zorgt ervoor dat vloeistof uitzet. Dat gebeurt dus ook met de vloeistoffen in gewrichten, waardoor de ontstekingen een hogere druk te verwerken krijgen. Niet alleen luchtdruk, maar ook luchtvochtigheid is van grote invloed op de pijn die bijvoorbeeld reumapatiënten ervaren. Het gaat dan vooral om de hoeveelheid vocht in de lucht, dicht bij je huid. Warme lucht kan meer vocht bevatten, dus een 90% luchtvochtigheid zorgt in de zomer voor meer klachten dan een 90% luchtvochtigheid in de winter. De temperatuur alleen heeft echter ook zijn invloed. Waarschijnlijk is dat omdat warmte zorgt voor een betere doorbloeding en dus voor minder klachten.

Depressiviteit:
Hoe is dat voor de mensen die kampen met een winterdepressie? Wetenschappelijk is ook aangetoond dat daglicht grote invloed heeft op je gemoedstoestand. Er wordt minder vitamine D aangemaakt. Met behulp van de zon maken we namelijk zelf vitamine D aan in ons lichaam. Ook vinden we vitamine D terug in voedsel. In de winter is het mogelijk dat we te weinig vitamine D binnenkrijgen. Het gevolg is dat je dan sneller moe kan zijn en ook chagrijniger. Niet alleen het tekort aan vitamine D kan zorgen voor een verandering in je humeur. Ook de kortere daglichtperiode. Sommige mensen maken gebruik van lichttherapie om de winterdepressie door te komen.

Zomerdepressie:
Het is minder bekend, maar een klein deel van de bevolking kampt met een zomerdepressie. In de zomer wordt vaak van je verwacht dat je erop uit gaat, geniet van de lange avonden, en meedoet in de sociale activiteiten. Sommige mensen hebben het echter heel zwaar met deze sociale verplichtingen. Ook kan het moeilijk zijn om goed te slapen als het warm is. De broeierige warmte kan een onrustig gevoel geven en het vele licht kan bij enkelen ook een onveilig gevoel teweegbrengen.

Bio-weerbericht:
Het is een specifiek vakgebied, de biometeorologie. In veel landen wordt ook een speciaal bio-weerbericht gepresenteerd, naast het ‘gewone’ weerbericht. Dat heeft te maken met de invloed van bijvoorbeeld sterke föhnwinden en mistralwinden in berggebieden. Deze winden kunnen voor een zeer snelle weeromslag zorgen. Met de Noordzee nabij hebben we in Nederland echter een gematigd klimaat. Het kan dan wel soms zeer wisselvallig zijn, maar heel abrupte veranderingen in temperaturen of luchtvochtigheid komen we hier niet zo vaak tegen. Toch is het wel duidelijk dat het aangekondigde lekkere weertje niet door iedereen zo wordt ervaren. Het hooikoortsweerbericht daarentegen is wel bekend, en ook de UV-index wordt vaak genoemd. Er zijn nog veel meer effecten waar te nemen, bijvoorbeeld op onze sportprestaties. Nog meer informatie? We geven ook workshops over ‘de invloed van het weer op onze gezondheid’.Bron: MeteoGroup


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 5 maart 2015-1
  • 5 maart 2015-2
  • 5 maart 2015-3
  • 5 maart 2015-4

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn