Zon op: Zondag: 8.21 uur, onder : 16.33 uur.
Weerspreuk: Als in november 't water stijgt, weet dat ge 't in de winter nog vaker krijgt.
Op de foto : 27 nov 2015. Zaterdag mooie wolkenluchten en buien.
Zaterdag was er af en toe zon en blijft het meest droog. Toch waren er in de ochtend alweer enkele buitjes actief dus weer geen droge dag. Er is in de nacht naar zaterdag weer 5.6 mm aan regenwater naar beneden gekomen en overdag kwam daar nog 0.2 mm bij, dit maakt het totaal deze maand op 121.4 mm, alsof je een emmer leeggooit ! nee, 12 emmers dus !
Eind van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en in de avond volgt er weer regen. De maximumtemperatuur werd 8.3 C. De wind is eerst west tot noordwest en matig tot vrij krachtig maakte het voor het gevoel kouder. In de middag wordt de wind zuid tot zuidwest en neemt toe tot vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 met uitschieters in 7.
Zondag veel bewolking en temperaturen weer in de dubbel cijfers en enige regen. De wind neemt ook flink toe vrij krachtig tot krachtig en in de avond hard tot stormachtig en zware windstoten tot 80 km per uur ! Een onstuimige zondag staat er dus op het programma.. Ook de nieuwe week:
Wisselvallig met temperaturen ruim boven normaal en er staat veel wind. De eerste dagen veel wind en soms veel regen en we hebben al zoveel neerslag. Normaal is een graad of 7 a 8 en daar zitten we dan weer ruim boven.
De dagen beginnen flink te korten !
Een voor velen bekend fenomeen in de herfst: je staat in het donker op, rijdt in het donker naar het werk en keert vervolgens aan het einde van de werkdag weer in het donker terug naar huis.
De dagen zijn in deze tijd van het jaar kort en ze worden snel korter en dan hebben we het uiteraard niet over de lengte van het etmaal, maar de tijd die binnen een etmaal verstrijkt tussen het moment waarop het eerste deel van de zon boven de horizon uitkomt (zonsopkomst) en het moment waarop het laatste deel van de zon achter de horizon verdwijnt (zonsondergang).
Daglichtperiode
Per dag gaat er momenteel zo’n 2 tot 3 minuten af van de daglichtperiode. Zo kwam de zon deze ochtend om 08:06 uur op en gaat vanavond om 16:43 uur weer onder, en morgen komt de zon alweer 1 minuut later op en gaat vervolgens een minuut eerder onder. De daglichtperiode duurt vandaag dus 8 uur en 37 minuten, en morgen nog maar 8 uur en 35 minuten. Zo gaan we voort tot de kortste dag van het jaar en die valt ongeveer samen met de start van de winter. De kortste dag valt dit jaar op 21 december, met dan een daglichtperiode van 7:43 uur en de winter start dit jaar op 22 december om precies 05:48 uur. De daglichtperiode duurt dan alweer een minuut langer, ofwel 7 uur en 44 minuten. Vanaf dat moment gaan de dagen geleidelijk weer lengen.
Het korten (en lengen) van dagen
De aarde draait om precies te zijn in (afgerond) 23 uur en 56 minuten om haar as en toch duurt ons etmaal volgens de klok 24 uur, en niet vier minuten korter. Dat verschil kunnen we verklaren omdat de aarde niet alleen om haar as draait, maar ook om de zon. En voor ons dag- en nacht ritme is de zon is het allesbepalende hemellichaam.
Extra doordraaien
In de tijd dat de aarde eenmaal om haar as draait (dus bijna 24 uur), volgt ze dus ook een stukje in haar baan om de zon. Omdat een jaar 365,25 dagen duurt en een volledige cirkel uit 360 graden bestaat, kunnen we kortweg zeggen dat de aarde ieder etmaal één graad langs haar baan aflegt en haar positie ten opzichte van de zon verandert daarom voortdurend iets. Om ten opzichte van de zon op precies dezelfde positie te komen als een etmaal eerder, moet de aarde iedere dag een stukje (bijna één graad dus) extra doordraaien en met de extra tijd dat dit kost meegerekend, komt ons etmaal precies op 24 uur uit.
Ellips
Het korten (en lengen) van de dagen wordt niet gelijkmatig over de ochtend en avond verdeeld. De baan die de aarde om de zon beschrijft, is namelijk geen cirkel, maar een ellips. De afstand tussen de zon en de aarde is daardoor niet constant. De kortste dag betekent dus niet dat we dan tegelijk te maken hebben met de laatste zonsopkomst en vroegste zonsondergang.
Langste dag
Ter vergelijking kijken we ook nog even naar de langste dag van het jaar en komend jaar is dat 19 juni. De daglichtperiode bedraagt dan 16 uur en 46 minuten. De zon komt om 5:18 uur op en gaat om 22:04 pas weer onder. Ten opzichte van de kortste dag is dat dus een verschil van ruim 9 uur en dat verschil moeten we ieder jaar toch maar weer mooi zien te verwerken! Bron Meteogroup.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet