Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Zondag enige regen, Koningsdag meest droog !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 24 april 2015
24 april 2015

Op de Foto: De vrijdag begon weer met mist, overdag vrij warm en veel zon, Zuidhorn 24 april 2015.

Weerspreuk: Vrijdag warm, zondag enige regen, dan wordt Koningsdag koud, en dat valt tegen!”


Zon op: Maandag: 6.18 uur, onder: 20.58 uur.


Opgesteld op 26 april 2015: De zondag was meest bewolkt en soms enige lichte regen of motregen, veel leverde het hier niet op, totaal 2.2 mm over het hele weekend, elders in het land tot 15 mm aan dat helpt tegen de droogte hier druppel op de gloeiende plaat. Het was niet warmer dan 9.5 C en een koude N/oostelijke wind.

Ook komende nacht is er veel bewolking en soms wat gespertter. De temperatuur daalt naar een graad of 5. De wind is noord tot noordoost en matig.

Maandag eerst bewolking en later mogelijk af en toe de zon er bij en het is meest droog. Het wordt ongeveer 12 graden. De wind is noord tot noordoost en matig, aan zee vrij krachtig. En zo lijkt het nog mee te vallen met Koningsdag als het maar droog is.

De rest van de week lichtwisselvallig en soms enige regen en overdag 12 graden en dat is onder normaal voor begin mei !

Het weer op Koningsdag!

Koningsdag heeft uiteraard nog geen geschiedenis. Het is dit jaar pas de eerste keer dat deze dag op de 27ste april wordt gevierd. Vorig jaar was het op zaterdag 26 april Koningsdag. Nemen we 27 april in het verleden in ogenschouw dan zien we dat het in De Bilt in 2007 (hoe kan het ook anders!) het warmst was. Toen werd het 27,3º. In 1985 werd de laagste maximumtemperatuur gemeten namelijk 7,4º en in 1989 bedroeg de minimumtemperatuur -2,2º. Zeer nat was het in 1983 met 26 mm. Het voorjaar van 1983 viel trouwens helemaal in het water. Tussen 1 maart en 1 juni ving De Bilt 299 mm op tegen normaal 171 mm. Alleen in 1979 was het met 310 mm nog natter. ( Bron: Jan Visser )

 

Zonnebrandcrème-weer !

Een standvastig hogedrukgebied, met het centrum nabij Schotland, bepaalt niet alleen vandaag maar ook de eerstkomende dagen ons weer. Met een noordoostelijke wind wordt in ieder geval deze zaterdag droge, heldere lucht aangevoerd met weinig stof en vocht. Dit leidt tot mooi lenteweer met veel zonneschijn en ook een aantal mooi-weerwolken, afgeplatte stapelwolken. In deze tijd van het jaar betekent dit fraaie weer al aardig wat ultraviolette straling, UV, die de aarde bereikt. UV-straling is verantwoordelijk voor verbranding van de huid. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht die ons bereikt.


~~Factoren die zonkracht bepalen
De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur. Ten eerste is van belang hoe hoog de zon boven de horizon staat. In de winter staat de zon laag en is het gebruik van zonnebrand in ons land niet nodig. Vanaf de laatste paar weken van april staat de zon echter zo hoog dan zonnecrème nodig is als je voor langere tijd in de zon ligt, zit of werkt. Bewolking zal de zonkracht meestal verlagen. Op bewolkte dagen in de periode april tot september is er dan ook weinig aan de hand. Maar is het wisselend bewolkt  dan kan de weerkaatsing aan de onderkant van wolken juist voor een lichte verhoging van de zonkracht zorgen. Ten tweede speelt de zuiverheid van de lucht een belangrijke rol, net als bij het meten van de hoeveelheid straling. Vocht en stofdeeltjes absorberen namelijk ook een deel van de ultraviolette straling. Bij aanvoer van koude, maar heldere poollucht is de zonkracht dan ook hoger dan wanneer er met een zuidenwind warme, vochtige lucht wordt aangevoerd. Ten derde bepaalt de hoeveelheid ozon nog de UV-index. De ozonlaag op grote hoogte beschermt het aardoppervlak tegen UV.

UV-index en huidtype
De UV-index wordt in Nederland aangegeven op een schaal van 1 tot 10. Dit weekend is de UV-index 3 tot 4, dit staat voor een zwakke zonkracht. Ook de eerste dagen van volgende week is er volop zonneschijn en loopt de UV-index nog iets op, naar 4 tot 5 waarbij 5 voor matige zonkracht staat. Hoelang je in de zon mag blijven, is afhankelijk van de zonkracht en je huidtype.

Men maakt onderscheid in vier huidtypes. Bij 1 hoort het getal 60, bij 2 hoort 100, bij huidtype 3 200 en bij 4 het getal 300. Hoe lager je huidtype, hoe gevoeliger je huid is voor de zon. Deel je zonkrachtgetal door de zonkracht van die dag en je weet hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Heb je bijvoorbeeld huidtype 2 en is de zonkracht die dag 3, dan kun je 100 : 3 = ongeveer 33 minuten probleemloos in de zon blijven. Dit geldt voor de uren tussen 12 en 3 uur. Ga je daarvoor of daarna de zon in, dan kun je er wat langer van genieten. Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.

~~Verstandig zonnen
Zon op de huid is voor mensen de belangrijkste bron van vitamine D. Deze vitamine doet veel goeds voor onze gezondheid. Maar lang of onbeschermd zonnen vergroot de kans op huidkanker. Deskundige dr. Frank de Gruijl van het Leids Universitair Medisch Centrum legt uit: "De gezonde hoeveelheid zit ergens tussen veel en weinig zon in. Midden op de dag, tussen 12 en 15 uur, verbrand je het snelst. Maar dan wordt ook het snelst vitamine D gevormd. Vroeg in de middag zo'n 15 tot 30 minuten je hoofd, handen en onderarmen in de zon is 's zomers voldoende voor je vitamine D-aanmaak. Urenlang zonnen is zinloos, want je huid blijft niet eindeloos vitamine D aanmaken. Bovendien kun je zo verbranden, een belangrijke risicofactor voor huidkanker en vooral voor de kwaadaardigste huidkanker: het melanoom".

Uit de zon blijven dan maar?
Wat dr. Frank de Gruijl betreft hoeven we niet uit de zon te blijven. "Ik leg liever uit hoe verstandig zonnen werkt. Je moet eerst je huidtype weten. En hoeveel zon jij kunt verdragen bij een bepaalde zonkracht. Ook moet elke huid wennen aan de zon. Dus ga bijvoorbeeld geen week op Mallorca bakken als je huid nog geen zon heeft gezien. Laat liever vanaf het voorjaar stapje voor stapje meer zon toe op je huid."

Hoeveel zon je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. De Gruijl: "Mensen met een donkere huid of bedekkende kleding kunnen beter iets langer in de zon. Wie weinig buiten komt, moet zorgen dat hij genoeg vitamine D krijgt, denk aan mensen die uren tv-kijken of computeren en zieken die minder buiten zijn. Ouderen hebben ook langer zon nodig, omdat hun huid wat moeilijker vitamine D aanmaakt." En kinderen? "Kinderen in ons land komen wel aan hun vitamine D als ze regelmatig buiten spelen,' zegt De Gruijl. "Verbranden is wel riskant. Kinderen verbranden niet eerder dan volwassenen, maar hun huid groeit. Beschadigingen worden niet altijd goed gerepareerd en groeien mee. Dat geeft extra risico op huidkanker, later."

Bronnen: MeteoGroup, KWF.nl

zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 24 april 2015-1

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn