Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Vrijdag eerst bewolkt later mogelijk de zon en 10 graden

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 maart 2015
19 maart 2015-1

Op de Foto: Veel zon vandaag en de natuur komt steeds meer tot ontplooiing, Zuidhorn 19 maart 2015.

 

Weerspreuk: Een droge maart is goud waard, als het in april maar regenen wil.


Zon op: Vrijdag: 6.44 uur, onder: 18.49 uur. De dagen beginnen al flink te lengen, dagelijks 2 minuten aan de "voorkant" en de "achterkant" erbij.


Opgesteld op 19 maart 2015: De donderdag begon met bewolking maar al spoedig kwamen de brede opklaringen vanuit het noorden over ons heen en werd het ronduit zonnig. Het zuiden van het land vandaag het langst in de bewolking. Bij ons maximum van 12.8 C bij een zwakke tot matige noordelijke wind.De barometer verraadt nog steeds dat we met 1028.8 Hp onder hogedruk liggen en dit relatief rustige en zonnige weer hebben. Vandaag voorlopig de laatste zonnige dag. De zpn scheen vandaag 8.6 uur, totaal deze maand 95.6 uur alweer !

Komende nacht trekt laaghangende bewolking vanuit het noorden binnen en wordt het nevelig en plaatselijk komt mist voor. Het blijft droog en het kwik zakt naar ongeveer 3 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Vrijdagochtend lossen de laaghangende bewolking en mist geleidelijk op en geleidelijk komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. alleen is het moeilijk aante geven hoe snel dit zal gaan. De gedeeltelijke zonsverduistering morgen ochtend  zal dan weleens een totale verduistering kunnen worden. In de avond neemt de bewolking weer toe en later vanuit het noordwesten mogelijk wat lichte regenen maar geen grote hoeveelheden. De middagtemperatuur morgen een graad of 10 bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

De verwachtingen voor het weekend: zaterdag bewolking en wat zon en mogelijk enkele buien, zondag meer zon bij een oostelijke wind en meest droog en beide dagen overdag maximaal een graad of 7 a 8.

 

Zonsverduistering vrijdag 20 maart

Haal de eclipsbrilletjes maar tevoorschijn, want de gedeeltelijke zonsverduistering zal morgen in een aanzienlijk deel van het land te zien zijn. Hoewel er wolkenvelden vanaf de Noordzee binnentrekken, lijkt de zuidoostelijke helft van het land daarvan gevrijwaard te blijven. Ofwel, in met name Brabant, Gelderland en Limburg, maar ook delen van Zeeland, Utrecht en Overijssel is de eclips tussen 9:30 uur en 11:48 uur waarschijnlijk goed te zien.

De maan schuift morgen vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Vanuit Nederland gezien is de gedeeltelijke zonsverduistering echter niet maximaal. Tijdens het hoogtepunt om 10:37 uur ruim 80% van de zon achter de maan verdwijnen. Op de Deense Faeröer eilanden en op Spitsbergen is de eclips volledig en daar wordt het dan ook 2 minuten helemaal donker.

Donker
Tijdelijk minder dan 20% zonlicht gaan we zowel onder de bewolking in vooral het noorden, als onder een onbewolkte hemel merken. Daar waar het bewolkt is, wordt het vrij duister en zal het een beetje als nacht gaan aandoen. Pikdonker wordt het er echter niet. Op de heldere plaatsen wordt het een aantal minuten een beetje schemerig, alsof er tijdelijk wat dikke bewolking overtrekt. Tijdens vorige (gedeeltelijke) zonsverduisteringen reageerden sommige dieren wel heel duidelijk op het tijdelijk verminderde licht. Veel vogels stopten met zingen en de kippen gingen ‘vroegtijdig’ op stok.

Kouder
Hoewel de zon slechts tijdelijk wordt afgeschermd, merken we dat wel degelijk aan de temperatuur. In de korte tijd dat de zonsverduistering duurt, kan de temperatuur onder heldere omstandigheden gemakkelijk een paar graden dalen. Dichter bij het aardoppervlak, ofwel op gras- of klomphoogte, kan het onder de juiste omstandigheden zelfs tot 6 graden kouder worden. Onder een wolkendek zal het verschil een stuk minder groot zijn.

Veilig kijken
De zonsverduistering is met het blote oog te zien, maar kijk nooit rechtstreeks en onbeschermd naar het verblindend felle zonlicht. Zelfs al is de zon grotendeels verduisterd, dan nog kan het netvlies van je ogen verbranden. Dit kan resulteren in grote en blijvende schade (blindheid) aan de ogen. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt, want het netvlies bezit namelijk geen pijngevoelige zenuwen. Dus wil je het spektakel zien, gebruik dan een (goede) eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14.

Kijk, zoals eerder deze week in deze rubriek beschreven, vooral niet door een zonnebril, filmrolletje, röntgenfoto’s, een dvd of cd. Dit soort ‘filters’ filteren misschien wel het zichtbare licht, maar niet de schadelijke onzichtbare (infrarode en ultraviolette) straling. Je ogen zijn dan niet beschermd tegen het zonlicht en lopen dus risico op onherstelbare schade. Kijk ook absoluut niet door een verrekijker naar de zon.

Gewoon naar buiten
Tijdens deze bijzondere gebeurtenis is het overigens niet gevaarlijk om naar buiten te gaan. Probeer op dat moment alleen het kijken naar de zon te vermijden. Belangrijk is dat kinderen dat ook weten.

Volgende in 2026.
De laatste keer dat we in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering van dit formaat konden zien, was in augustus 1999. De temperatuur daalde toen tijdelijk 3 tot 5 graden onder wisselend bewolkte omstandigheden. De volgende keer dat we in ons land een vergelijkbare eclips kunnen meemaken is in het jaar 2026. Bron: MeteoGroup


Een beetje zon is gezond


Een beetje zon is gezond en in deze tijd van het jaar is de schadelijke werking van de zon (UV-straling) beperkt. De UV-index is in deze tijd van het jaar 2. Onder invloed van zonlicht dat door de huid wordt opgenomen wordt in ons lichaam vitamine D aangemaakt. Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten en is belangrijk voor ons immuunsysteem. Het zonlicht dat via onze ogen wordt opgevangen, regelt de balans tussen melatonine en serotonine. Deze hormonen zijn onder andere verantwoordelijk zijn voor ons bioritme en onze stemming.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 19 maart 2015-6
  • 19 maart 2015

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn