Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Maandag winterse buien en in de nachten lichte vorst !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 1 februari 2015
31 jan 2015-3

Op de Foto : Zaterdag af en toe de zon erbij en fraaie wolkenluchten,  31 janauri 2015. Zondag lang grijs, 1 februari 2015. 

Weerspreuk:   In februari ziet de boer liever een hongerige wolf, dan een man een hemdsmouwen.

 

Dagrecord: Hoe was het weer op 31 januari ?

De hoogst gemeten temperatuur was: + 12.2 C in 1943.

De laagst gemeten temperatuur was:  - 13.2 C in 1917.

 

 

Zon op: Maandag: 8.18 uur, onder 17.28 uur. De dagen beginnen al te lengen, we gaan de goede kant weer op !

Opgesteld op 1 februari: Afgelopen nacht nog vorst,  - 1.4 C en later ook mist. De zondag begon ook grijs met mist later overgaand in laaghangende bewolking. Er was weinig wind, later op de dag iets toenemend en mogelijk ook de zon erbij. Maar meer dan een wazige knipoog was het niet, aan het einde van de dag nog regenbuitje van 0.4 mm en maximum + 2.4 C. 

In de nacht naar maandag enkele buien. Er is kans op natte sneeuw en hagel . De minimumtemperatuur iets onder het vriespunt met kans op gladheid. De noordwestenwind is in de nacht zwak tot matig.

Maandag wisselend bewolkt en geregeld buien, met kans op natte sneeuw, hagel en onweer. De temperatuur loopt op naar 5 graden. Er staat een matige westelijke wind, later noordwest.

De verdere verwachtingen:
Licht winters weer, met overdag temperaturen enkele graden boven nul, 's nachts enkele graden eronder. Er is af en toe kans op af en toe een winterse bui.

 


Voorspellen mollen winterweer?


"Ziet men in Januari veel mollen, dan laat de winter niet met zich sollen"

Een vraag die velen bezighoudt elk jaar: Ik zie zoveel molshopen? Komt er dan een strenge winter? Sommige volkswijsheden wijzen daar wel op. Maar dat valt nog te bezien.

Zeker is wel dat de natuur zelf geen enkele voorspellende waarde kent op welk seizoen dan ooit. De natuur reageert op het verleden en verder niets. De 'voorspellende waarde' die wij dan toekennen aan muizen, eikels, noten en mollen komt enkel en alleen doordat we niet goed waarnemen. Soms is dat logisch want bij mollen gebeurt veel ondergronds.

Juist in deze tijd van het jaar kan de grondtemperatuur enorm verschillen. De ene keer zit de vorst diep in de grond en het andere moment is de temperatuur 8 graden boven nul, zoals nu het geval is. Alles wat maar wil kruipen in de grond zit dicht aan het oppervlak. Mollen die daar op jagen ook. En mollen eten heel wat af op een dag. Nu zien mensen soms veel molshopen en denken dan ook dat er veel mollen zijn. Maar dat is niet zo.

Een mol heeft een territorium zo groot als een flink weiland. Daarin heeft hij of zij een gangenstelsel waar die als een torpedo doorheen schiet. Wel zo hard als een galopperend paard! Soms moet hij even in zijn achteruit. Geen probleem want zijn huid kent geen vleug. Je aait hem net zo makkelijk vooruit als achteruit. Daardoor waren mollenvelletjes erg geliefd vroeger.

Als een mol vlak aan de oppervlakte zijn gangen graaft noem je dat een rit. Soms zie je die gangen als een ruggetje zand gewoon ontstaan. Er ontstaan dan veel kleinere hopen. Dat wil nog helemaal niks over de winter zeggen. Het kan twee dingen betekenen: het is ruim boven nul in de grond of de grondwaterstand is erg hoog! Ook dat is nu op sommige plaatsen zeker het geval.


Maar hoe zit het dan met een komende winter? Vlak voordat een vorstperiode zich aandient gaat de wind meestal naar het noordwesten over de noord naar het oosten. Tijdens die draaiing vindt aanvoer van koudere neerslag plaats. De bovenlucht koelt af. Neerslag als hagel en natte sneeuw komen eraan. Zolang het niet vriest zakt die koude neerslag de grond in. Alles wat eetbaar is voor de mol, gaat mee dieper de grond in. Wormen houden niet van kou. De mol zal meemoeten en gaat diepere gangen graven en legt instinctief voorraad kamers aan voor barre tijden. Daardoor graaft hij naast gangen ook holtes uit. Dat geeft enkele hele grote hopen aan het oppervlak.


Voordat de echte winter invalt zie je vaak van die grote hopen in je tuin of weiland. Zo zie je dat de mol gewoon zijn voedsel achterna gaat en reageert op de koude neerslag die er op dat moment is. Of het wel of niet gaat vriezen? Daar weet de mol niks van. Als het na een week weer warmer wordt zie je de mol weer een zo vrolijk kleine hoopjes maken.

Soms kan het gebeuren dat een winter snel invalt. Dat is voor de natuur funest. De wormen krijgen amper de kans om dieper de grond in te zakken en mollen raken onderkoeld en gaan dood. Zeker als dan ook nog eens het grondwater erg hoog staat.

Extreme wendingen als gevolg van de klimaatsveranderingen snijden veel harder in de natuur dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Ook de natuur kent schommelingen en herstelt zich uiteindelijk wel. Met het ene jaar meer mollen dan het andere. En die mollen laten niet met zich sollen!  "Wroetende mollen geven regen". Spreek dat maar eens tegen! (Met dank aan Clemens van Rijthoven) .

 

 

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 31 jan 2015-11
  • 1 feb 2015
  • 1 feb 20105-1

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn