Op de Foto : Vrij zonnig en berijpte weilanden, later gingen de gordijnen dicht en mist, Zuidhorn 23 januari 2015. Foto 1 en foto 2 dezelfde plek maar kwartier later.
Dagrecord: Hoe was het weer op 23 januari ?
De hoogst gemeten temperatuur was: + 12.0 C in 1971.
De laagst gemeten temperatuur was: - 13.6 C in 1906.
Zon op: Zaterdag: 8.32 uur, onder 17.10 uur. De dagen beginnen al te lengen, we gaan de goede kant weer op !
Opgesteld 23 januari 2015,
Het actuele weer 23 januari 2015: We hebben afgelopen nacht vorst van betekenis gehad. Het kwik daalde naar - 4.6 C in Zuidhorn en daarmee direct de koudste nacht deze winter. Op vliegveld Eelde tot - 6.8 C. Het is overdag vrij zonnig en rustig weer tot 10.45 uur hadden we al 2 uur zonneschijn: Toen de mist snel op kwam zetten vanuit het z/oosten en de gordijnen gingen dicht en bleven dicht.. Maximim - 1.8 C de eerste ijsdag deze winter. De wind neemt later op de dag toe en ook de bewoking neemt verder toe. Onder de vleugels van een hogedrukgebied, de barometer staat inmiddels op 1026.8 Hpa, hebben we nog 1 dag dit fraaie mooie en "schone" weer. Maar dat gaat wel veranderen mogelijk met winterse ongemakken.
In de loop van de avond neemt de bewolking toe gevolgd door sneeuw/ijzel en later regen. Met een bevroren ondergrond zijn de gevolgen wel te raden. Gladheid. Het is maar tijdelijk want al spoedig lopen de temperaturen op in de loop van de middag. Dus in de nacht de eerste winterse neerslag en onder het vriespunt.
Zaterdag In de loop van de ochtend gaat de winterse neerslag van het westen uit snel over in regen en verdwijnt de gladheid. In de middag klaart het op en kunnen er nog (regen)buien voorkomen. Het kwik loopt op naar een graad of 3 a 4. De wind draait naar het noordwesten en is matig tot vrij krachtig. Wel kan het in de nacht van zaterdag op zondag weer opklaren en glad worden door bevriezing !
De verdere verwachtingen.
Zondag overwegend droog de rest van komende week periodiek wat regen of enkele buien overdag 6 graden in de plus en in de nachten enkele graden boven het vriespunt. En dan hebben we de winter alweer gehad? Of toch niet, het is pas eind januari.
Weerspreuk: Trekt de winter in januari aan het kortste end, dan worden we in februari hopelijk met sneeuw en ijs verwend…...
Zon of Zonnetje:
Je hoort tegenwoordig steeds meer het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden in de weerberichten:
Een windje uit het westen, het zonnetje breekt door, kans op een buitje, zon en enkele wolkenveldjes, een opklarinkje, het wintertje, het zomertje etc en dan het herhalen er van. Sommige weten zich op een ongekend niveau te begeven.....
Maar zonnetje lijkt me bepaald niet op zijn plaats.
De Zon heeft een diameter van 1.392.684 km met een onzekerheid van 130 km. Dit komt overeen met een diameter die 109 maal de diameter van de Aarde bedraagt, waarmee de Zon het grootste hemellichaam in het zonnestelsel is. Zonnetje......tsja.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet