Weerspreuk:.De eerste oogstweek die is heet, een lange winter staat gereed.
Zon op: Vrijdag: 6.10 uur, onder : 21.20 uur. Vrijdag: zonkracht 6.2 matig !
Op de Foto 's: De 5e augustus begon in de ochtend met veel bewolking en zelfs een onmeetbare spat regen, later op de dag meer de zon erbij. Zuidhorn 5 augustus 2015. In de avond veel onstabiliteit aan het zwerk, voorbode voor de buien morgennacht of vrijdag ? Ook op 6 augustus veel "onweersverklikkers" aan het zwerk boven Zuidhorn.
Juli 2015 was een gedenkwaardige maand: Een hittegolf met 38.4 graden in Maastricht, een week later vorst aan de grond, daarna normaal zomerweer en ook nog een zware zomerstorm en plaatselijk veel neerslag tot 200 mm de hele maand juli. Zuidhorn kwam tot 131 mm aan regenwater. De zomer leek voorbij maar dat is niet het geval, augustus komt nog met zomerweer en ook hoge temperaturen.
De woensdag begon in de vroege ochtend met zon maar later meer bewolking en zelfs een onmeetbare spat regen. In de middag lijkt de bewolking meer te breken en krijgen wij ook de zon er goed bij. De minimum tempratuur was 11.6 C en vandaag met veel zon werd het een aangename 24.5 C als maximum. Er was zon maar ook sluierbewolking en dat is ook de trend voor morgen. De wind meest matig uit zuidelijke richtingen. De zon scheen 7.7 uur.
De donderdag, 6 augustus : een vrij zonnige dag met ook sluierbewolking en af en toe ook onstabiele wolkenluchten de zgn. "onweersverklikkers", Altocumulus floccus genoemd. Deze luchten geven aan dat de kans op onweer toe neemt. Dit hoeft niet altijd te zijn op plaats van waarneming dus ook elders in het land/provincie. De zon deed goede zaken en ook de temperatuur raakte weer aardig op stoom. Het werd net geen tropische dag met een maximum van 29.6 C. De wind eerst ZZO, zwak later ruimend naar ZZW matig en enige afkoeling. Vanavond nog lang aangenaam.
Komende nacht zijn er wolkenvelden en waarschijnlijk droog er is namelijk kans op enige regen of onweer die vooral het oosten van het land aan doet. Wij blijven mogelijk "buiten schot" maar allerminst zeker is dat natuurlijk niet. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16 graden en is bepaald niet koud.
Vrijdag meer bewolking maar ook veel zon en mogelijk. De middagtemperatuur een graad of 24 graden. De wind draait naar noordwest tot noord en is zwak tot matig rond kracht 3.
Het weekend geregeld zon en zaterdag een graad of 22 en zondag een graad of 25 en meer zon. Komende week gaat de zomer nog even lekker door met veel zon ook bewolking en 25 tot 28 graden. Niets te klagen lijkt mij voor vakantie vierend Nederland.
De hondsdagen:
Wanneer de Hondsdagen precies zijn, is onbepaald. De meeste verhalen gaan uit van de periode 20 juli tot en met 20 augustus. Andere houden op 18 juli tot 18 augustus of de vier weken vanaf 16 juli. Het is in ieder geval de periode met de hoogste luchtvochtigheid van het jaar. Juist die vochtigheid speelt in de zomer een belangrijke rol in het ontstaan van buien. Vrijwel iedere bui in de Hondsdagen kan veel regen geven. En doordat buien 's zomers vaak langzaam verplaatsen, kan dat problemen geven. Normaal gesproken wordt de kans op buien goed berekend en voorspeld, maar hoeveel regen er kan vallen is moeilijk. Kleine afwijkingen in de luchtvochtigheid kunnen er voor zorgen dat er na 1 of 2 dagen afwijkingen in de voorspelling ontstaan. Een onschuldige regenbui kan dan een hoosbui worden, met onweer als toetje. Daarom moet in de zomer vooral de vochtigheid worden bijgehouden en steeds worden getoetst aan de laatste berekeningen.
De term Hondsdagen wordt vaak met "Hondenweer" in verband gebracht. Dat is niet juist, de term Hondsdagen houdt verband met de stand van de ster Sirius in het sterrenbeeld "De Grote Hond" (Nl.Wikipedia.Org). Ook is er verband met de Oud-Hollandse term "Ondeweer", wat verbasterd zou zijn tot "Honde(n)weer". De ster Sirius komt tijdens de Hondsdagen gelijk op met de zon en is in deze periode van het jaar dus niet te zien. "Sirius" was de naam van de hond van de Griekse Jager "Orion". Orion is het sterrenbeeld dat rechtsboven De Grote Hond staat. In de griekse mythe rond Orion heeft zijn hond Sirius ook een plek aan de sterrenhemel gekregen.
Het weer tijdens de Hondsdagen leidde vroeger tot verderf van voedsel, omdat er nog geen koelkasten waren. Maar de hondsdagen staan vooral ook bekend om extreem weer. Recent hadden we de hittegolf van juli 2006, gevolgd door de buien van de maand daarna: augustus 2006 was de natste in 100 jaar. In het Zeeuwse Schoondijke viel die maand 320 mm regen. Het record van Maasland (325 mm in augustus 2004) werd bijna verbeterd. Ook de natste dag komt uit augustus. Op 3 augustus 1948 viel er 208 (!) mm in Voorthuizen. Aan de andere kant kan het ontzettend warm zijn. Wie herinnert zich niet de super-hittegolf van 1975. Die duurde van 29 juli tot en met 15 augustus. Met 18 dagen is dit de langste hittegolf aller tijden. De hittegolf van juli 2006 duurde 16 dagen (15 tot en met 30 juli) en ook de lange hittegolf van 2003 (14 dagen) viel tijdens de hondsdagen. De enige lange hittegolf die niet in de Hondsdagen viel, was die van 1976. Die duurde van 23 juni tot en met 9 juli.
In andere landen staan de hondsdagen vooral bekend om de hitte, maar in het oude Egypte werden de regens en overstromingen aan het einde van de Hondsdagen gevreesd. Dat kan nu nog voorkomen, maar die overstromingen hingen waarschijnlijk samen met het klimaat dat toen heerste. In de Pyramides van Cheops zijn overigens gangen gemaakt richting het sterrenbeeld Orion, opdat de overleden farao's konden opstijgen naar de hemel. De ster Sirius zelf is pas vanaf 25 augustus weer zichtbaar in Nederland.
Bron: Wiki | KNMI | Jules Geirnaerdt Meteo | Ed Aldus |
Zijn houtkachels wel zo gezellig ?
De schijnbare gezelligheid van houtkachels heeft een heel duistere keerzijde. Nu het weer langer licht is zitten veel mensen buiten en genieten van gezelligheid bij de tuinhaard, maar is dat wel zo gezellig ? De rook die de houtbrokken produceren blijkt zwaar giftig te zijn. Gek genoeg gaan er bij mensen geen alarmbellen klinken bij houtrook. Bij dieren is dat wel het geval. Brandt er ergens iets dan zijn de dieren in het wild meteen vertrokken. Hun instinct roept “gevaar!” Daarnaast produceren stukken hout, nat of droog altijd veel fijnstof. En fijnstof is heel gevaarlijk. Omdat het reukloos is. Je merkt amper dat het er is. De afkorting PM staat voor 'particulate matter' en is de term voor deeltjes in de lucht. PM is een verzamelbegrip. Het bestaat uit een groep van stoffen die op verschillende wijze in de buitenlucht terechtkomen. Veel door de mens veroorzaakte en natuurlijke bronnen stoten rechtstreeks PM uit: het primaire PM. Industriële processen en allerlei soorten van verbrandingsprocessen, waaronder in gemotoriseerde voertuigen, energiecentrales en met name houtverbranding, zijn belangrijke van de mens afkomstige bronnen van PM. Ook worden deeltjes chemisch gevormd uit gassen zoals zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), ammoniak (NH3) en vluchtige organische verbindingen. Dit is het secundaire PM. PM 2,5 is heel gevaarlijk.
Onderzoek wijst uit dat deze deeltjes zo fijn zijn dat ze niet met filters of katalysatoren te vangen zijn. Ze zweven vrij in de lucht rond. En komen zo via de longblaasjes rechtstreeks in de bloedbaan terecht. En daar begint de ziekmakende slopende ellende. Mensen met veel weerstand zullen in eerste instantie nog niet zoveel merken maar ook daarbij wordt de slopende werking van fijnstof op den duur merkbaar. Het effect stapelt zich op. Dus als de overheid nu zegt: “Er komen geen gevaarlijke stoffen vrij!” dan liegen ze altijd. Veel wordt geconcludeerd zonder dat er gemeten is. Gewoon uit de duim gezogen. Maar waarom doet men zoiets? Simpel: men krijgt bij ingrijpen een hele bult met werk en zoals bijvoorbeeld in de gemeente Aalburg, maar ook in andere gemeenten, is men beter geoefend in het stapelen van dossiers dan het oplossen van problemen. Daar komt nog bij dat er heel veel houtstokers zijn die absoluut niet snappen wat ze doen en wat voor een schade ze veroorzaken bij henzelf en hun omgeving. Alle houtkachels en elk houtvuur geeft bergen fijnstof.
Ook de zogenaamde “milieuvriendelijke pelletkachels” Ook dat is in principe houtverbranding. Het enige voordeel is dat de stank wat minder zou zijn als de kachel optimaal brandt. Maar het venijnige is dat fijnstof reukloos is. En dat maakt van een houtkachel een sluipmoordenaar. Voor de bezitter en voor de omgeving. Tijdens het stoken van een houtkachel wordt voor de omgeving in een straal van 200 meter de fijnstofgrens vele uren tientallen keren overschreden en is er sprake van een alarmfase voor de longen. Naast het fijnstof komen er ook stoffen vrij die te ruiken zijn. Sommigen noemen het gezellig, maar in feite zijn het 26 kankerverwekkende stoffen die je zomaar binnenkrijgt. Primitieve kachels, maar ook dure foutgestookte kachels geven een enorme vieze uitstoot en betekenen een ramp voor de directe omgeving. En de stokers zijn zulke gezellige mensen. Sommigen maken er zelfs een hobby van. Denk na voordat je een houtkachel koopt om kosten te besparen ! De schade in de omgeving is groot. ( Bron Clemens van Rijthoven)
Zonnige groet, Gerard Kiewiet