Op de Foto's: Schitterende buienluchten (cumulonimbus) met fraaie verijzing (rafelig worden) aan de bovenkant en felle opklaringen in de ochtend van 2 februari 2015, maar ook spiegelglad op binnenwegen door bevriezing, soms een complete ijsbaan !
Weerspreuk: In februari ziet de boer liever een hongerige wolf, dan een man een hemdsmouwen.
Dagrecord: Hoe was het weer op 2 februari ?
De hoogst gemeten temperatuur was: + 15.5 C in 2002.( Huwelijk Z.K.H. Willem Alexander & Koningin Maxima)
De laagst gemeten temperatuur was: - 17.4 C in 1956.
Zon op: Dinsdag: 8.17 uur, onder 17.30 uur. De dagen beginnen al flink te lengen, we gaan de goede kant weer op !
Opgesteld op 2 februari: Afgelopen nacht nog lichte vorst, - 0.4 C niet veel maar genoeg om spiegelgladde wegen te veroorzaken door bevriezing van winterse neerslag. Tot ver in de ochtend in de schaduw spiegelglad. De rest van de maandag af en toe felle opklaringen en de zon erbij maar ook nog enkele winterse buien. De wind is meest matig uit Westelijke richtingen. de barometer is uit een diep dal weer opgeklommen naar 997.8 Hpa, nog steeds laag, maar niet meer zo laag als de afgelopen dagen. Het wordt overdag een graad of 4 a 5.
Komende nacht afwisseling van opklaringen en wolkenvelden en nog kleine kans op een winterse bui. In opklaringen kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt iets onder het vriespunt en is er opnieuw grote kans op gladheid. Er staat een meest zwakke tot matige zuidwestelijke wind.
Dinsdag na het optrekken van de eventuele mist is de zon geregeld te zien en is de kans op een bui klein. De maximumtemperatuur ligt rond 3 tot 5 graden. De wind zwak tot matig uit een noordelijke richting.
De verdere verwachtingen:
Licht winters en overwegend droog, overdag temperaturen enkele graden boven nul, in de nachten lichte en mogelijk later in de week ook matige vorst met temperaturen tussen de - 1 tot - 5 graden. Redelijk aangenaam meest droog winterweer zou ik zo zeggen. Wel dagelijks kans op gladheid en autoruitenkrabben.
Lichtmis !
Verlang je ook zo naar het voorjaar? Het gras groeit niet, het waait hard en het is koud. Natte sneeuwbuien, kouwe kledder.. Ik heb het wel gehad met die kale takken en grijze wolken. Gelukkig dat de hazelaar al in bloei staat. Die windbloeier is er altijd vroeg bij. De eerste tekenen dat het de goede kant weer opgaat. Maar eerst moeten we Valentijn nog passeren.
Meestal is het rond de 14e februari behoorlijk koud. Singulariteiten noemen ze dat in de weerkunde. Ofwel: steeds weer op hetzelfde tijdstip in het jaar terugkerende weersverschijnselen. Maar die oude wetten wankelen steeds meer. Hogedrukgebieden komen nu hoger dan ooit. In mijn jeugd leerde ik tijdens de aardrijkskundelessen dat het weer zich afspeelde in de troposfeer. “Tropos” betekent in het Grieks “bewegen” en dat het weer in de regio in beweging is hebben we gemerkt! Weer is bijzonder veranderlijk! Soms zonder dat je het meteen opmerkt.
Deze troposfeer zit vol zuurstof en stikstof. Bovendien zijn hier de temperatuurverschillen het grootst. Daardoor ontstaat weer wind. Er zit veel waterdamp en door stijging van de temperatuur neemt ook de waterdamp toe. Buien en zon, we kennen het allemaal. Samen met de wind die vlagerig kan zijn bij warmere lucht speelt dit zich allemaal af vlak boven onze hoofden. Dat maakt lawaai. Zware stormen worden door dieren opgemerkt al op grote afstand. Niet voor niets zeggen de boeren “Meeuwen op het land, storm aan de hand.” Nu bedoel ik niet die volgereden weilanden vol zure stront. Daar komen ook meeuwen op af die de wormen oppikken die van schrik omhoog komen na een lading stinkende kak. Dan wil je wel weg ! Wat zullen die meeuwen stinken uit hun bekken!
Dat heeft niets met het weer en natuur te maken en vormt eerder een bedreiging in ons te kleinschalige Nederland. Dat kun je pas zien vanaf heel grote hoogte. Juist op die grote hoogte, op zo’n 10 kilometer hoogte komt de tweede etage van het weer in beeld. Daar zit de “regering”! Vandaar uit wordt alles gestuurd. Wind kan in grote snelheden rond razen van west naar oost. Eigenlijk staat die lucht stil en daaronder draait de wereld rond met een enorme vaart. Die wereldbol neemt die lucht mee en dat veroorzaakt die stromingen. Komt die uit het zuiden dan is het bij ons ongewoon warm en komt die van de kille zee dan waait het met de voor ons bekende waterkoude wind. En waterkoud is nog erger dan droge vrieskou.
De laatste jaren merken we dat deze grote sturende hoge- en lagedrukgebieden steeds sterker worden en krachtiger en daardoor kan een bepaald weertype lang blijven aanhouden. Zo beweeglijk de troposfeer is zo stil is de stratosfeer erboven. Als een doorzichtige schil hangt ze rond de aarde. Wonderlijk dat de aarde lucht aantrekt ! En andere gassen. Water kun je nog pakken of vasthouden maar lucht is vreemd en toch alledaags. Is overal en niet te zien. Nog vreemder wordt het als de zon de aarde gaat verwarmen en alles in beweging komt. Volgens zeer beweeglijke maar strenge ingewikkelde wetmatigheden waarvan we nog maar een deel kennen. Enig idee hoe klein we dan zijn. Vandaar dat men vasthield aan merkeldagen. Dat gaf vastigheid in tijden van onwetendheid.
Zo was dus ook Maria Lichtmis ooit het tijdstip dat men wist dat de natuurgoden de grote vuren rond de jaarwisseling gezien hadden. Het licht kwam terug! Niet voor niets viert het Chinese volk juist nu Nieuwjaar! Dit jaar op 19 februari. Het licht komt terug! Dat zagen de Chinezen 4718 jaar geleden al. En met het licht komt de warmte en met de warmte komt het groen en de kleur weer terug in de natuur. Eindelijk kunnen we weer buiten zitten en wordt de wereld weer groter. Weg griepvirussen! Leve de zomer. Ik kan niet wachten ! (Met dank aan Clemens van Rijthoven) .
zonnige groet,
Gerard Kiewiet