Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 8 oktober 2013

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 8 oktober 2013
8 okt 2013

Het weer opgesteld op dinsdag 8 oktober 2013, 19.00 uur

Op de foto: Fraaie wolkenluchten nevel en voorzichtig doorbrekende zon, Groningen 8 oktober 2013.

Dinsdag nog rustig, vanaf donderdag koel, van tijd tot tijd buien en soms veel wind; Ook dat is herfst !

De dinsdag was bewolkt en in de ochtend geen mist door de bewolking. Daarom ook niet kouder dan 9.8 C. Overdag rustig, ook nevelig en soms even de zon erbij , 1.5 uur, en meest bewolkt en maximum van  17.9 C. Deze temperaturen zullen we voorlopig niet meer krijgen. Door de hoge luchtvochtigheid voelde het wat klam aan.

De komende nacht een zwak koufront en mogelijk enige lichte regen.

Woensdag overdag veel bewolking en kans op lichte regen of motregen en 15 graden als maximum, in de avond leeft de buiigheid flink op. Dan namelijk bereikt zeer koudere lucht op 5 km hoogte ( - 30 C ) onze regio. De kans op buien met onweer en hagel neemt toe.

Donderdag wordt het weerbeeld bepaald door een aantal stevige buien (kans op onweer) en geen hogere temperaturen dan ongeveer 12 graden, tijdens buien zelfs nog iets lager. Er is soms ook wat zon. Hoeveel en waar de buien vallen blijft afwachten, het ene gebied zou meer kunnen krijgen dan het andere.
Als het verschil in temperatuur aan de grond en op 5 km hoogte meer dan 40 graden bedraagt, neemt de kans op onweer toe en dat hebben we dus de komende dagen.

Vrijdag, tijdens het weekeinde blijft het wisselvallig. Het wordt "gewoon" herfst met buien en koel weer, niet meer en niet minder.

Weerweetjes: Griep en het weer ?


Weeronline.nl berekent vanaf nu de kans op griep- en verkoudheid naar aanleiding van het weer. In de winter heeft onze weerstand het namelijk vaak zwaar te verduren. Hoe komt dit?


Droge lucht verzwakt ons afweersysteem
Koude lucht kan minder vocht bevatten. Hierdoor is de absolute vochtigheid lager dan in de zomer. Over het algemeen is de lucht in de winter dus relatief droog. In droge omstandigheden zijn we vatbaarder voor verkoudheid en griep. Dit komt doordat:
Het uitdrogen van slijmvliezen ervoor zorgt dat we minder speeksel produceren. Een vochtige neus en keel vangt normaal gesproken veel virussen uit de lucht op. Wanneer keel en neus uitdrogen verzwakt ons afweersysteem.
Virussen in koude omstandigheden makkelijker overleven. In droge omstandigheden kan er minder waterdamp hechten aan de virusdeeltjes, waardoor ze minder zwaar worden en dus makkelijker door de lucht kunnen zweven.


Kou en gebrek aan zonlicht
Storm, regen, kou, grote temperatuurwisselingen en weinig zonlicht zijn factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde weerstand. Het gebrek aan zonlicht zorgt voor een verlaagd vitamine D gehalte. Storm, regen en lage temperaturen zorgen voor afkoeling van het lichaam, waarmee een aanval wordt gedaan op de weerstand.


Koude lucht vernauwt de bloedvaten in de bovenste luchtlagen. De afweercellen in de bloedvaten kunnen zo minder snel bij de plaats komen waar virussen actief zijn. Koude omstandigheden kunnen ons afweersysteem dus verzwakken. Bron weeronline.nl


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn