Het weer opgesteld op woensdag 6 februari 2013 om 18.00 uur :
Volgende update: donderdag 7 februari 2013 om 19.00 uur.
Zon op: donderdag: 8.13 uur, onder om 17.38 uur
Op de foto: Vandaag in de nacht lichte vorst en een mistige maar fraaie start van de woensdag, Zuidhorn, 6 februari 2013.
Woensdag meest droog en in de ochtend veel zon.
De woensdag gaf in de nacht en vroege ochtend lichte vorst, het werd toch nog - 4.0 C en dat leverde een winterse start op. Het bleef hier in de nacht meest droog, in tegenstelling tot het midden van het land waar plaatselijk 10 tot 15 centimeter aan sneeuw viel. In de ochtend hadden we veel zon, in de middag meer bewolking en een enkele lichte regenbui, 0.3 mm. De wind deed het rustiger aan, WNW windkracht 2 tot 4.
Komende avond en nacht kans op enkele bui met een winters tintje. Het kwik daalt naar ongeveer 2 graden.
Donderdag overdag afwisseling van zon, bewolking enkele winterse buien en maximum temperatuur van ongeveer 4 graden.
Vanaf vrijdag en in het weekend overwegend droog maar ook lokaal een enkele sneeuwbui. Het kwik loopt overdag op tot rond het vriespunt of iets er boven en in de nachten lichte tot matige vorst. En zo hebben we weer winter op ons weer-menu !
Dagen langer, nachten korter !
Opvallend is dat de dagen steeds langer worden. ’s Ochtends om acht uur wordt het momenteel al weer licht en pas tegen zes uur in de namiddag echt donker. In de loop van deze maand boeken we aan beide zijden al weer een uurtje extra winst. Aan het einde van deze schrikkelmaand, op 28 februari, is de daglengte dan toegenomen met bijna twee uren. Ondanks dat wordt het zowel ’s nachts als overdag wel weer een stuk kouder. Bron: Meteo Consult.
Weerweetjes, wanneer spreken we van guur weer ?
Een vochtig weertype met veel wind, voor de tijd van het jaar te lage temperaturen en eventueel ook buien wordt door het KNMI ook wel "guur weer" genoemd.
Met dit weer hebben we te maken wanneer koude poollucht met grote snelheid over ons land stroomt. De koude lucht wordt in beweging gebracht door diepe depressies die in hun omgeving in de regel veel wind en tijdens buien soms zware windstoten van 75 kilometer per uur of meer veroorzaken.
Vooral wanneer zo'n actief lagedrukgebied of een uitloper daarvan over de Noordzee trekt krijgt ons land te maken met buien. In het Noordzeegebied koelt de lucht dan tot op grote hoogte in de atmosfeer sterk af. Meteorologen spreken dan wel van een "koude put". Daarin kunnen grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daar boven, wat aanleiding geeft tot de vorming van buien. Aan de achterzijde van de depressie kunnen de buien met een gure noordwestenwind over ons land worden gevoerd.
In die onrustige atmosfeer vormen zich vaak weer kleine storingen die de buienactiviteit tijdelijk kunnen vergroten, waarbij de wind nog verder toeneemt. Zo'n slechtweergebied aan de achterzijde van een depressie wordt ook wel een "trog" of "buienlijn" genoemd. Meteorologische begrippen, zoals "koude put" en "trog" worden soms vermeld in de weerpraatjes. Als de lucht erg koud is, kunnen daarbij ook (natte) sneeuw- en hagelbuien voorkomen, waardoor het plotseling glad kan worden.Bron: KNMI
Het weer in Zuidhorn om 18.00 uur:
* zwaarbewolkt
* barometer: 1001.8 hPa
* temperatuur om 18.00 uur: 3.8 C
* wind: WNW, 4.8 meter per sec, kracht 3.
* relatiefvochtigheid : 84 %
* neerslag afgelopen 24 uur: 0.5 mm, totaal deze maand 27.8 mm
zonnige groet
Gerard Kiewiet