Het weer opgesteld op zaterdag 5 oktober 2013, 19.00 uur
Op de foto: Ook dit hoort bij de herfst: tafel vol fraaie Kalabassen voor de verkoop, 5 oktober 2013.
Afgelopen nacht niet kouder dan 12.9 C en zacht met mist in de vroege ochtend. In de ochtend ook bewolking,mist en nevel en weinig zon. Zaterdag middag klaarde het even flink op en met een zwakke tot matige WNW wind kon het kwik tijdens lange opklaringen oplopen naar een zeer aangename 18.9 C. De zon scheen vandaag 1.5 uur.
Komende nacht kan er mist ontstaan. De temperatuur daalt naar een graad of 12
Zondag lijkt een bewolkte of mistige start te hebben. De mist kan hardnekkig zijn en dan is het met een maximum 15 graden wel gebeurt. Maar komt de zon wel goed door dan is het aangenamer met 17 tot 18 graden.
Dit is ook de trend voor de komende week: nauwelijks neerslag, weinig wind zwak tot matig en in de nacht en ochtend en mogelijk ook overdag als het tegenzit bewolking of mist. Overdag 15 tot 17 graden en dat is bepaald niet verkeerd voor de eerste week van oktober.
Weerweetjes: Griep en het weer ?
Weeronline.nl berekent vanaf nu de kans op griep- en verkoudheid naar aanleiding van het weer. In de winter heeft onze weerstand het namelijk vaak zwaar te verduren. Hoe komt dit?
Droge lucht verzwakt ons afweersysteem
Koude lucht kan minder vocht bevatten. Hierdoor is de absolute vochtigheid lager dan in de zomer. Over het algemeen is de lucht in de winter dus relatief droog. In droge omstandigheden zijn we vatbaarder voor verkoudheid en griep. Dit komt doordat:
Het uitdrogen van slijmvliezen ervoor zorgt dat we minder speeksel produceren. Een vochtige neus en keel vangt normaal gesproken veel virussen uit de lucht op. Wanneer keel en neus uitdrogen verzwakt ons afweersysteem.
Virussen in koude omstandigheden makkelijker overleven. In droge omstandigheden kan er minder waterdamp hechten aan de virusdeeltjes, waardoor ze minder zwaar worden en dus makkelijker door de lucht kunnen zweven.
Kou en gebrek aan zonlicht
Storm, regen, kou, grote temperatuurwisselingen en weinig zonlicht zijn factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde weerstand. Het gebrek aan zonlicht zorgt voor een verlaagd vitamine D gehalte. Storm, regen en lage temperaturen zorgen voor afkoeling van het lichaam, waarmee een aanval wordt gedaan op de weerstand.
Koude lucht vernauwt de bloedvaten in de bovenste luchtlagen. De afweercellen in de bloedvaten kunnen zo minder snel bij de plaats komen waar virussen actief zijn. Koude omstandigheden kunnen ons afweersysteem dus verzwakken. Bron weeronline.nl
zonnige groet,
Gerard Kiewiet