Het weer opgesteld op woensdag 4 september 2013 om 19.00 uur
Op de foto: De woensdag begon fraai met ondiepe mistbanken en fraaie middelbare bewolking, omgeving Zuidhorn, 4 september 2013.
Woensdag zon en bewolking, donderdag zonnig en zomers warm !!!
De woensdag begon fraai met ondiepe mistbanken en opklaringen. In de loop van de ochtend zon maar ook stapelbewolking en het kwik liep op tot 25.0 C een zomerse dag. de zon scheen tot 19.00 uur ruim 6,5 uur ! De wind was zwak tot hooguit matig uit oostelijke richtingen. Komende avond en nacht opklaringen en minimum van ongeveer 15 graden en kans op een enkele ondiepe mistbank, vooral buiten de bebouwde kom.
Donderdag kan de zomervlag geheel in top. Het wordt vrij zonnig tot zonnig , als het goed is, en met een zwakke tot matige oostelijke wind kan het kwik oplopen tot ruim boven de 25 graden. Ook vrijdag vrij zonnig ook bewolking en nog steeds zomers warm met maxium van 25 tot 27 graden, het kan niet op !!
In het weekend meer bewolking ook zon en temperaturen rond de 25 graden of iets eronder. De kans op een enkele onweersbui neemt dan toe. Vooral op de zondag zon en bewolking en maxima 20 tot 24 graden en kans op buien maar met buien weet je het maar nooit: of ze vallen en waar ze vallen. Eerst maar genieten van zomerweer aan het begin van de meteorologische herfst.
Weerweetjes............er is altijd wind !!
Wind is er vrijwel altijd. Momenten zonder een zuchtje wind, wanneer de lucht niet beweegt, zijn zeldzaam. In De Bilt is de wind jaarlijks gedurende ongeveer vijf procent van de tijd stil of vrijwel stil. Aan zee is dat minder dan één procent van de tijdstil .Wind is het resultaat van krachten in de atmosfeer die beweging van lucht veroorzaken. Het ontstaan van wind hangt eenvoudig omschreven samen met gebieden van hoge en lage luchtdruk en de verschillen in luchtdruk die daardoor optreden. Hoe groter de drukverschillen over bepaalde afstanden, hoe harder het waait. Zo trachten de drukverschillen zich op te heffen.
De wind wordt echter voortdurend afgeremd door wrijving met de aarde. Ondanks die tegenwerkende wrijvingskracht staat er vaak een flinke wind. Kennelijk spelen ook andere krachten een rol. De belangrijkste voor het ontstaan van wind is de zwaartekracht, de aantrekkingskracht van de aarde.
Lucht gedraagt zich net als water dat door de zwaartekracht het laagste punt opzoekt. Denk maar aan waterplassen die spelende kinderen zo graag op het strand maken. Het water kan zich door verbindingskanalen die ze maken een weg banen naar het laagste punt. Zo zal ook koude lucht, die zwaarder is dan warme lucht, omlaag bewegen. De lichtere warmere lucht heeft juist de neiging om op te stijgen.
Bij de vorming van een lagedrukgebied stijgt warme lucht en daalt koude lucht. De hele luchtlaag komt hierbij lager te liggen net als water dat omlaag stroomt. De warmte komt uit de (sub)tropen in het zuiden en de kou uit de poolgebieden in het noorden. Waar deze luchtsoorten elkaar ontmoeten leiden de verschillen in temperatuur tot verschillen in luchtdruk. Die leiden op hun beurt tot de krachtige winden die depressies vergezellen. De winden bij de depressie verkleinen zo het temperatuurverschil tussen de tropen en de polen. Een proces dat altijd doorgaat en de weermachine draaiende houdt. ( Bron KNMI )
Zonnige groet Gerard Kiewiet