Het weer opgesteld op zondag 28 oktober 2012 om 16.00 uur :
Volgende update: Maandag 29 oktober 19.00 uur.
Zon op morgen: 7.28 uur, zon onder: 17.17 uur.
Op de foto: Na een koude nacht in de ochtend veel zon in de middag meer bewolking, Zuidhorn 28 oktober 2012.
Zondag na koude start droge dag en veel zon.
De zondag begon in de vroege ochtend met volop de zon na een minimum van + 0.5 C in Zuidhorn op normale waarnemingshoogte.
Voormalig vliegbasis Twenthe - 6.4 C matige vorst. Op ‘klomphoogte’ werd het zowaar -10.2 C. Matige vorst in oktober is geen jaarlijkse gebeurtenis maar uniek is het evenmin. Nog geen 10 jaar geleden ( in 2003) werd op Twenthe het landelijk kouderecord gevestigd. Op de 24ste werd het - 8.5 C. Vliegveld Eelde registreerde toen vanaf 16 oktober 14 vorstdagen op rij. Het kouderecord voor oktober in De Bilt staat op - 7.8 C en dateert uit 1931 op de 28ste oktober.
Zaterdagavond nog buien (1.3 mm totaal deze maand al 108.3 mm !! ) en veel wind. Zondag overdag veel zon vooral in de ochtend. In de middag meer toenemende bewolking op nadering van regen die vannacht en deels morgen op het programma staat. De wind was meest matig en soms vrij krachtig uit ZZW. Het werd maximaal 9.9 C en 6.8 uur de zon erbij.
Zondagavond dus bewolkt en later in de nacht regen en ongeveer 5 graden. De vorst raken we voorlopig kwijt.
Maandag veel bewolking en perioden met lichte regen bij een matige tot vrij krachtige ZZW wind. Het wordt maximaal 10 graden.
Ook de rest van de week rond de 10 graden overdag, afwisseling van zon en bewolking en dagelijks enige neerslag. De nachten verlopen vorstvrij en overdag ongeveer 10 graden.
Weerweetje: Zomertijd, wintertijd hoe zit dat eigenlijk?
Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar dus achteruit !
In de nacht van zaterdag op zondag om drie uur worden de klokken weer een uur teruggezet en maakt de zomertijd plaats voor de wintertijd. De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.
Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich natuurlijk niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.
In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht of vroeg in de ochtend gemeten.
Het weer opgesteld om 16.00 uur
* neerslag 8.00 uur tot 16.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 1.3 mm, deze maand 108.3 mm, hele jaar: 736.5 mm.
* temperatuur om 16.00 uur: 8.2 C
* halfbewolkt
* wind: ZZW, max tot 6.9 meter per sec, kracht 3 tot 4
* barometer: 1011.9 hPa
* relatiefvochtigheid: 77 %
zonnige groet,
Gerard Kiewiet