Het weer opgesteld op dinsdag 27 augustus 2013 om 19.00 uur
Op de foto: Vandaag eerst veel zon en sluierbewolking later op de dag toenemende bewolking, Groningen op 27 augustus 2013.
Dinsdag eerst zon, later bewolking, morgen eerst bewolking later zon.
De dinsdag begon zonnig, maar in de loop van de dag kwam er steeds meer bewolking waardoor de zon schuil ging. De zon scheen vandaag 6.1 uur. De maximum temperatuur kwam uit op 23.4 C na een minimum van 11.8 C. Komende avond en nacht meest bewolkt en ongeveer 13 graden.
De woensdag begint met bewolking maar als het allemaal een beetje mee zit steeds meer de zon erbij . Met een zwakke tot matige noordelijke wind maximaal 20 tot 22 graden.
Ook de rest van de week afwisseling van zon en bewolking en meest droog. De temperatuur verandert in eerste instantie niet veel, in het weekend meer kans op wat regen en temperaturen net onder de 20 graden. Regen op grote schaal wordt overigens nog steeds niet verwacht. We hebben geen reden tot klagen !
Weerpreuken augustus:
29 augustus : Voel je in augustus de wind zuidwest stoten, dan is een witte Kerst niet uitgesloten.
30 augustus : Een waterige zon en een bleke maan, kondigen beide regen aan.
31augustus : Was augustus heet, lang en wit het winterkleed
Weerweetjes..................., windstoten en storm.
Bij een stormachtige wind of windkracht 8 op de schaal van Beaufort ligt de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 62 tot 74 kilometer per uur (17 en 21 meter per seconde). De wind is dan sterk genoeg om takjes en twijgjes af te breken, terwijl lopen en fietsen tegen de wind in moeilijk is.
Tijdens verraderlijke windvlagen waait het korte tijd nog harder. Vlagen van meer dan 75 km/uur worden zware windstoten genoemd, windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur zijn zeer zware windstoten.
Bij stormachtig weer moet het verkeer rekening houden met gevaarlijke windstoten. Vooral windvlagen van opzij kunnen een voertuig van koers doen veranderen of iets optillen. Slagregens die vaak samengaan met windstoten kunnen de toestand op de weg nog gevaarlijker maken. Aanhangers en caravans zijn al gauw een speelbal van de wind.
In de zomer is stormachtig weer extra verraderlijk. Het treedt dan vaak plotseling op in de buurt van buien waardoor ook de recreatie vooral op het water in de problemen kan komen. Bovendien staan bomen dan vol in blad, waardoor ze windstoten moeilijker verdragen en takken kunnen afbreken, vooral als het dan ook hard regent.
Stormachtig weer wordt veroorzaakt door diepe depressies, maar de kracht van de wind hangt vooral af van de koers en positie van zo'n lagedrukgebied. Trekt de kern van de depressie op grote afstand ten noorden van ons land langs dan wordt de storm in de regel niet zwaar, maar kan het wel geruime tijd stormachtig en regenachtig weer zijn. Een stormdepressie of randstoring daarvan die dicht langs of over ons land trekt kan wel aanleiding geven tot een heuse storm.
De meeste en hevigste stormen komen echter voor in de periode oktober tot en met maart. In het winterhalfjaar houdt de storm in de regel langer aan dan in de zomer. Een zomerstorm duurt gemiddeld ongeveer negen uur, terwijl een winterstorm gemiddeld 15 uur woedt, maar soms ook enkele dagen kan aanhouden. Zware stormen duren in het algemeen het langst omdat het een tijd duurt voor de storm zijn maximum bereikt en de wind meestal maar langzaam afneemt.
zonnige groet,
Gerard Kiewiet