Het weer opgesteld op woensdag 26 juni 2013 om 17.00 uur
Volgende update: donderdag 27 juni 2013 om 19.00 uur.
Zon op: donderdag 5.22 uur, onder om 22.04 uur
Op de foto: In de ochtend dreigende bewolking, in de middag perioden met zon, Zuidhorn, 26 juni 2013.
Woensdag in de ochtend meest bewolkt, in de middag perioden met zon !
ZONKRACHT 6.1 donderdag: DUS NIET LANGER dan 20 minuten onbeschermd zonnen !
De woensdag verliep op een enkel licht buitje na droog. In de ochtend meest bewolkt maar in de middag kwam de zon af en toe te voorschijn. In de nacht een minimum van 9.1 C en overdag tijdens lange opklaringen 17.6 C. Er stond een meest matige NW- wind, kracht 4 en soms kracht 5. Ondanks een hoge barometer toch kans op buien vannacht en ook morgen houden we het bepaald niet droog.
Donderdag verloopt meest bewolkt, en periodiek regen. Het kwik stijgt daardoor ook niet hoger dan 12 tot 14 graden, veel te koud voor eind juni. Ook de rest van de week en weekend veel bewolking en perioden met regen of buien en maximum van 15 tot 17 graden. Zondag kruipt het kwik naar de warme grens van 20 graden. Volgende week temperaturen oplopend naar ongeveer 21 graden. Echt zomer noem ik het niet, want dit zijn normale temperaturen waar we "recht op hebben" voor zover we ergens recht op zouden hebben, begin juli. Er is af en toe zon en meest droog. Weerweetjes: Schaapscheerderkoude
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.
De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou.
Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle juni zon.
Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen later in deze maand of begin juli wordt ook wel in verband gebracht met "Zevenslapersdag", oorspronkelijk op 27 juni. De datum is na de gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 tien dagen verschoven, zodat het tegenwoordig eigenlijk om 7 juli gaat.
De benaming "Zevenslapers" is gebaseerd op een legende over zeven jongelingen die vanwege de vervolging van christenen enkele honderden jaren na het begin van onze jaartelling op een berg bij Efeze (Turkije) in een grot moesten vluchten. Daar vielen ze in een diepe slaap tot ze bij toeval op, wat toen 27 juni was, werden ontdekt en wakker gemaakt (zie Zeven Slapers van Efeze). Regen op "Zevenslapersdag" zou 'garant' staan voor zeven natte weken. Het weer in Zuidhorn om 16.30 uur op 21 juni 2013
Het weer in Zuidhorn op 25 juni om 17.00 uur
* halfbewolkt
* temperatuur om 17.00 uur: 16.7 C
* wind: WNW, max 7.1 meter per sec, kracht 4
* relatiefvochtigheid : 52 %
zonnige groet
Gerard Kiewiet