Het weer opgesteld op zaterdag 21 september 2013 om 16.00 uur
Op de foto: Zaterdag een tegenvallende dag, meest bewolkt in de ochtend nog wat flets zonneschijn, Zuidhorn 21 september 2013.
Zaterdag meest bewolkt, zondag eerst mist of laaghangende bewolking en later zon ?
De zaterdag was een tegenvallende dag. Ja, het was droog maar het aandeel zon was niet groot en in de ochtend deels afgeschermd door de zon, later op dag helemaal geen zonneschijn meer. Na minimum van 9.6 C overdag niet meer dan 16.6 C. Hogedrukweer niet altijd garantie voor mooi weer. De weerkaarten mogen er zo mooi uitzien, maar de zonnekracht neemt af en met een vochtige atmosfeer kan het aandeel zon flink beperkt worden. En dan lees ik bij Meteo Consult: weercomputers hebben het moeilijk. De weercomputers houden niet altijd rekening met het tijdstip in het seizoen, maar dan is het een taak van de weerman om zelf in te grijpen en zijn ervaring in de strijd gooit om een juiste verwachting te maken en niet klakkelooos een computermodel papagaaien als die warm en zonnig weer verwacht !!.Komende avond bewolking ook opklaringen en dan krijgen we mist of nevel. Zondag lijkt te beginnen met mist of nevel en laaghangedne bwolking en de bewolking kan zelfs onderhevig zijn aan wat lekkage in de vorm van motregen. En dan de vraag, komt de zon erbij en zo ja wanneer. Komt hij erbij dan is 19 tot 20 graden mogelijk, zo niet dan moeten we het met 16 tot 17 graden doen. De barometer is nu gestegen naar 1025.4 hPa. Onzeker dus de komende dagen, maar de bewolking zal de overhand hebben en mocht de zon het toch redden dan is dat mooi meegenomen.
Begin volgende week ook af en toe zon ook wolkenvelden en 16 tot 18 graden, wel meest droog, later in de week iets frisser en toenemende kans op wat slag.
Weerweetjes..........hogedrukweer niet altijd mooi weer, komende dagen vallen tegen. Komend weekend ligt er een hogedrukgebied boven onze omgeving en dat maakt dat het kalm weer wordt met weinig wind en geregeld wat zonneschijn. Dit laatste is echter nog wel een vrij onzekere factor. Mist, nevel en laaghangende wolkenvelden kunnen namelijk gemakkelijk roet in het eten gooien. In deze tijd van het jaar komt de zon steeds lager te staan en wordt dus minder sterk. Ze krijgt dan ook geleidelijk meer moeite om de grijzigheid die in de nachten kan ontstaan, weg te branden en dat resulteert, ondanks het hogedrukgebied boven ons hoofd, in soms minder mooie dagen dan verwacht.
Zondag gaat de herfst officieel van start. De zon gaat met de ingang van dit seizoen door het zogeheten herfstpunt en staat dan precies boven de evenaar. Dag en nacht duren dan vrijwel even lang. Daarna zakt de zon verder zuidwaarts richting de Steenbokskeerkring. De dagen worden dan steeds een beetje korter. Mede door de kortere daglengte en de lagere stand van de zon wordt het dan ook geleidelijk kouder. Maar er zijn soms ook weer oplevingen en dan spreken we van een Indian Summer of in het Nederlands: een oudewijvenzomer.
Vanaf vrijdag jl. bouwt een hogedrukgebied dat boven de Azoren ligt zich steeds verder uit onze kant op. De atmosfeer stabiliseert op dat moment en de buiigheid wordt daardoor in de loop van de dag al grotendeels onderdrukt. Het weekend verloopt vervolgens helemaal droog. Ook staat er nauwelijks wind vanuit het zuidwesten tot westen en komt de zon er af en toe bij, maar qua zonuren kan het ook zomaar eens flink tegenvallen. De aangevoerde lucht vanaf zee is nog tamelijk vochtig en dat werkt de vorming van bewolking, maar vooral ook mist en nevel sterk in de hand.
Vorming van mist
Vooral in de nachten als het snel afkoelt en er bovendien weinig wind staat, ontstaat gemakkelijk wat grijzigheid. Koude lucht kan namelijk minder vocht bevatten dan warme lucht. Als de lucht afkoelt, neemt de luchtvochtigheid dan ook toe. Op een gegeven moment wordt de dauwpuntstemperatuur bereikt en dat betekent dat de luchtvochtigheid dan 100 procent is. Een mistbank is dan geboren.
De factor wind
De nachtelijke afkoeling is echter ook afhankelijk van de wind. ’s Nachts koelt het aan de grond sterk af. Hoger in de lucht is de temperatuurdaling minder sterk. Blijft het ’s nachts waaien, dan worden deze twee luchtlagen gemengd en koelt de lucht veel minder sterk af. Indien de wind grotendeels wegvalt, zoals komend weekend, koelt de lucht veel meer af. De mistkansen zijn dan ook groter.
Hardnekkig
Vooral in de nachten zijn de omstandigheden voor de vorming van mist groot. Het klaart flink op en de wind valt grotendeels weg. De afkoeling gaat dus snel en veel vocht is voorhanden. Op grote schaal zullen zich dus mistbanken en nevelvelden vormen, waarbij het soms echt potdicht zit en de zichten terug lopen tot minder dan 100 meter. In de herfst staat de zon zoals eerder gezegd veel minder loodrecht boven ons hoofd dan in de zomer. Een bundel zonnestralen moet hierdoor een groter oppervlak verwarmen en zijn krachten dus meer spreiden. De zon is dus veel minder krachtig en derhalve minder goed in staat om de mist weg te branden. In de loop van de ochtend zal de mist wel iets gaan optrekken, maar overdag tijdelijk overgaan in laaghangende wolkenvelden. Wat de zon betreft kan het plaatselijk dus nog wel eens tegenvallen.
Verschillen
Daarbij moet wel gezegd worden dat het op de ene plek sneller zal gaan dan op de andere. En op de plaatsen waar de zon sneller weet door te breken, komt de temperatuur dan uiteindelijk uit op een graad of 20. Op de plekken waar het langer grijs blijft, komt het kwik simpelweg minder hoog uit.
Bron: Meteo Consult
Zonnige groet Gerard Kiewiet