Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  21 juni 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 21 juni 2013
21 juni 2013

Het weer opgesteld op vrijdag 21 juni 2013 om 16.30 uur

Volgende update: zaterdag 22 juni 2013 om 20.00 uur.

Zon op: zaterdag 5.19 uur, onder om  22.04 uur


Op de foto: bewolkt en flinke perioden met regen op deze 1e dag van de meteorologische zomer, Zuidhorn, 21 juni 2013.

                                                       
Vrijdag was een kletsnatte dag met flinke perioden met regen !

ZONKRACHT  6.7 zaterdag:  DUS NIET LANGER  dan 15 minuten onbeschermd zonnen !


Vrijdag 21 juni om 7.04 uur staat volgens de sterrenkundige indeling de zomer van 2013 op de kalender. De zomer duurt dit jaar tot 22 september. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar, die met 16 uur en 45 minuten uur duurt van 5:19 uur tot 22:04 uur (lokale tijd).

Vrijdag een verregende dag, een fraaie start van de zomer is het bepaald niet. We hebben een flinke bak regen gehad de afgelopen 24 uur 31 mm en vandaag overdag 8.5 mm, totaal deze maand 63.5 mm. Ze zon heeft het vandaag op de start van de meteorologische zomer niet gered. En dat terwijl de daglengte vandaag op zijn langst is merken we er weinig van.
Zou het vandaag tot enkele buien komen en wat zon, de praktijk was bijna 1 lange bui, lichte regen maar periodiek ook matige regen. Koud was het niet met een maximum van 18.2 C na een nachtelijk minimum van 14.7 C.

Zaterdag eerst nog wat zon, in de middag kans op enkele buien bij een matige tot vrij krachtige Z/westelijke wind. Het wordt ongeveer 18 graden.

De rest van het weekend zon bewolking en dagelijks kans op enkele buien en met een maximum van 16 tot 18 graden is het veel te koud voor eind juni. Ook op lange termijn zijn er geen grote verandering te bespeuren in dit huidige weer. De wind komt uit west tot N/west. ( zie weerweetjes).

Weerweetjes: Schaapscheerderkoude
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.

De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou.

Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle juni zon.

Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen later in deze maand of begin juli wordt ook wel in verband gebracht met "Zevenslapersdag", oorspronkelijk op 27 juni. De datum is na de gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 tien dagen verschoven, zodat het tegenwoordig eigenlijk om 7 juli gaat.

De benaming "Zevenslapers" is gebaseerd op een legende over zeven jongelingen die vanwege de vervolging van christenen enkele honderden jaren na het begin van onze jaartelling op een berg bij Efeze (Turkije) in een grot moesten vluchten. Daar vielen ze in een diepe slaap tot ze bij toeval op, wat toen 27 juni was, werden ontdekt en wakker gemaakt (zie Zeven Slapers van Efeze). Regen op "Zevenslapersdag" zou 'garant' staan voor zeven natte weken.
Na een relatieve koele nacht, minimum  14.7 C, 5 graden kouder dan voorgaande nacht, in de ochtend meest bewolkt en grijs. Donderdag kwam de zon steeds meer door, maar gesluierd. Het was vrij  vochtig in de atmosfeer en het zicht was ook bepaald niet uitbundig. Het bleef tot lang in de middag droog en het kwik liep op naar een zeer aangename 22.6 C als maximum. Deze temperaturen zullen we de komende week niet meer halen ! In de namiddag van  het zuiden uit stevige regen en onweer met tot 18.30 uur 16.1 mm aan neerslag. Elders in het oosten van het land overlast en neerslag tot 50 mm, een flinke bak.



Wat een ophef over de warmte hebben we gehad, alsof we extreem weer krijgen, de media doet er nog een schepje bovenop. We hebben gemiddeld 4 tropische dagen per jaar, dus boven de 30 graden, het is niets bijzonders. We krijgen gewoon een paar flink warme dagen, niets meer in minder. Er werd al gedacht dat het hitte-record zou sneuvelen maar die staat behoorlijk "scherp" met een maximum van 38.6 C op 23 augustus 1944 te Warnsveld bij Zutphen. We wachten het wel af en laten ons niet gek maken.. Zo begon ik mijn weerpraatje van dinsdag. Niet om  mijn gelijk t ehalen maar ik kreeg gelijk. Zuidhorn had niet eens een zomerse dag vandaag, max 24.6 C na een zwoel nacht met een minimum van  19.4 C. Wat een bombarie over die hitte en het record die zou kunnen gaan sneuvelen.Hoorde op Radio 2 een programma woensdag die min of meer in het teken stond van het hitterecord die vandaag kon sneuvelen, met allemaal liedjes over de zomer, wat een vertoning zeg. De makers van dit programma weten niet beter, maar de meteorologen die het allemaal zo goed weten (o.a. Reinier van den Berg en Margot Ribberink zeker niet de eerste de besten) zaten er weer compleet naast. Maar zo gaat dat tegenwoordig, schreeuw maar wat extreems en je bent populair en als het misgaat heb je toch je aandacht gehad. Wees voorzichtig met zulke uitspraken maar blijkbaar is dat tegenwoordig mode om maar te roepen en schreeuwen om maar aandacht te krijgen. De commercie viert hoogtij en ze brengen het vak meteorologie in diskrediet.

Ik zeg heel vaak in mijn omgeving dat het weer anders kan lopen en niet te hard van stapel moet lopen, ben daarom ook niet populair als het over het weer gaat maar achteraf komen ze vaak terug dat het toch tegenviel zo als ik dan aangaf. Dat is niet om mijn gelijk te halen, maar wees voorzichtig en realistisch. Weerman Jan Visser geeft op zijn site aan dat het woensdag zo complex is dat geen enkel model eigenlijk weet hoe het gaat worden. Dat is tenminste eerlijk. Tegenwoordig willen sommige weermannen en vrouwen allemaal scoren door maar uitspraken te doen die nieuwswaarde hebben maar of het uitkomt is minder belangrijk. Als je roept dat we een hete zomer krijgen sta je in de belangstelling, of het uit komt maakt niet uit, je hebt tenminste aandacht, als je roept dat we een normale zomer krijgen is niets nieuws en scoor je niet mee terwijl het misschien wel uitkomt maar dat is niet belangrijk.

Normaal zie je aan het eind van de maand, dus op de laatste dag, het aantal millimeters die zijn gevallen. Nu geven sommige weerbureaus de cijfers al dagen of soms meer dan een week voor het einde van de maand aan. Terwijl het nog 10 x kan veranderen maar ze willen allemaal "haantje de voorste" zijn. Met temperatuur gemiddelde hetzelfde over een bepaalde maand hetzelfde , je hebt pas een juist gemiddelde aan het einde van de maand op de laatste dag, maar daar willen ze niet opwachten. Maken al berekeningen met allerlei voorbehouden van, stel dat het zo blijft of als dit weer komt , en ga zo maar door. Om maar weer als eerste te scoren en of het klopt is niet belangrijk, je hebt weer aandacht. Makkelijk beroep trouwens weerman, je kunt roepen wat je wilt zonder dat het vergaande consequenties heeft.!!! Gelukkig zijn er ook nog serieuze weermannen.

Ik ben het wel gewend dat het vaak anders loopt maar het is zo sneu voor al diegenen die vrij nemen of naar het strand gaan en hopen op zonovergoten weer want het wordt zomers heet, toch  Zuidhorn dindag 28.8 C , woensdag 24.6  C, en donderdag ongeveer hetzelfde:  wat een hitte-stress. En wat zei Peter Timofeeff over het niet halen van het warmte record bij zijn weerpraatje op RTL ? "De bewolking en de buien gooiden roet in het eten" . Krijgt het weer ook nog de schuld, het is niet te geloven !

Het weer in Zuidhorn om 16.30 uur op 21 juni 2013

                                                                                                                     

* matige regen !

* barometer: 1008.7 hPa

* temperatuur om 16.30 uur: 14.7 C

* wind: ZZW, max 7.5 meter per sec, kracht 4.

* relatiefvochtigheid : 96 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn